Flekkefjord Videregående samler inn penger til barna i Kongo

Ett sterkt engasjement fra elevrådet har ført til at Operasjon Dagsverk ved Flekkefjord videregående skole skal gå til Dina-sentrene i Kongo.

 

Bildegalleri: www.tbve.no/galleri/fvg/

Operasjons Dagsverk til Flekkefjord videregående skal i år gå til Dina-sentrene i Kongo. Torsdag ettermiddag presenterte Rune Edvardsen arbeidet for både lærere og elever som ikke skjulte at de ble tydelig grepet av det de både hørte og så.

Mye av æren for at skolen i år lar innsamlingen gå til Dina-stiftelsen skyldes engasjementet til Line Cecilie Lilledrange. Hun går 3. året på videregående i Flekkefjord og er med i elevrådet. Entusiasmen rundt fjorårets innsamling på skolen hadde vært heller laber, og elevrådet satte seg ned for å komme på et prosjekt som virkelig kunne engasjere. Line kommer fra Kvinesdal og kjente derfor til Dina-sentrenes arbeide blant voldtatte barn i Kongo.

– Så ringte jeg til Rune og han var veldig positiv og sa at han kunne komme og besøke oss, forteller hun.

Håper på 100 000 kroner

Den 22. november håper hun at så mange elever som mulig vil la seg engasjere og finne seg en dagsjobb mot en betaling på 300 kroner. Fordi Operasjon Dagsverk er en årlig begivenhet som er så godt kjent på landsbasis pleier det ikke å være vanskelig å finne arbeidsgivere som vil støtte innsamlingen med å gi elevene en dagsjobb.

– Målet er å slå den gamle rekorden på 60 000 og få inn 100 000 kroner sier Line entusiastisk.

Sterk presentasjon

Elevrådet satte ned en egen komité som har måtte overbevise både lærerne og elevene om at dette var det rette prosjektet å satse på i år. Som en del av forberedelsene ble Rune invitert til å fortelle hele skolen og alle lærerne om prosjektet på torsdag. Etter å ha sett video og hørt om Runes opplevelser i Kongo var det tydelig at både elever og lærere var grepet av prosjektet.

– Nå vi ser sånne videoer er det bevis på at det nytter å hjelpe, at det når frem, mener Line.

Grep lærerne

Odd Christian Strøm, som er tillitsvalgt i klassen sin og med i Operasjons Dagsverk-komiteen, fikk æren av å introdusere Rune for lærerne under matpausen.

– Etter den presentasjonen som var i dag kan jeg se at det har gjort inntrykk på både lærere og elever og jeg syntes spesielt at den presentasjonen som var for lærerne i matpausen var spesielt sterk, og det har vært flere lærere som faktisk har sagt i ettertid at de måtte stoppe og spise, det gjorde inntrykk på meg, forteller han.

– Siden vi har flere ressurser enn elevene syntes jeg alle som er lærere bør doble det som elevene gir, oppfordret en av lærerne spontant etter å ha hørt Runes presentasjon på lærerværelset under matpausen.

I dag gir Dina-stiftelsen 1 200 barn i Kongo og Burundi skolegang for det to norske lærerlønner utgjør. Og målet er naturligvis å kunne hjelpe mange flere.

Imponert rektor

Rektor Per Birkeland var også imponert etter å ha sett presentasjonen.

– Det er veldig mange tanker som går gjennom hodet på en etter å ha sett så sterke scener som vi gjorde her. Å se på alle disse jentene som er blitt utsatt for dette grufulle som både filmen viste og som Rune Edvardsen fortalte om og så se hva de har fått til, og hvor godt mødrene og barna nå blir tatt hånd om, det gjorde inntrykk, sier han.

Han forteller videre at han er veldig fornøyd så langt med prosjektet og føler at noe av det mest positive er at prosjektet tilhører Troens Bevis i Sarons Dal som bare ligger et par mil unna.

– Som Rune Edvardsen sa, det finnes ikke administrasjonsutgifter, alt går direkte ned, og vi føler vel at med den geografiske nærheten vil vi ha alle muligheter til å ha god kontroll med hva pengene går til.

Tekst og foto: Bente Rognmo ThakreFå siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter