Solheim Julen er tid for ettertanke

Som Norges ”Superminister”, er Erik Solheim opptatt av fattigdom og internasjonal solidaritet, store spørsmål som også Jesus var opptatt av. Nå i julen er statsråden hjemme med sin familie. Julen er en tid for ettertanke, sier han.

Som Norges utviklingsminister og miljøvernminister har Erik Solheim (SV) mange reisedager. Han reiser jorda rundt for å hjelpe fattige mennesker både med utvikling og klimaproblemer. Han er regjeringens forlengede arm ute i den store verden hvor nøden er som verst. Han er en kunnskapsrik mann. Aril Edvardsen forteller at da han fikk besøk i Norge av statsledere fra flere av de autonome republikker i Kaukasus, og introduserte disse til den norske utenrikskomiteen, så var det faktisk bare Erik Solheim blant komitemedlemmene som hadde hørt om Dagestan, Karatsjai-Tjerkessia, Ossetia, Kabardino-Balkaria osv.

Utviklingsminister og miljøvernminister Erik Solheim er gift og har fire barn. Den eldste er 22 år, den yngste kun tre år. Solheim er en av de første mannlige ministrene i verden som tok fem ukers pappapermisjon for å være hjemme med den yngste. Troens Bevis har møtt denne engasjerte politikeren. 

– Har du et spesielt juleminne?
– For mange år siden var jeg med på en julefeiring for alkoholikere og narkomane i Oslo. Jeg fikk tilbringe julen sammen med mange som kanskje ikke julen er en stor høytid for, eller som kanskje ikke føler seg inkludert i den norske julefeiringen, svarer Solheim.

– Hva betyr julen for deg?
– Julen for meg er å roe ned, bruke tid med familien, være samlet og slappe av. Det er også en tid for ettertanke, for å være ekstra takknemmelig for at vi har det godt og for menneskene rundt oss.

– Hvordan oppleves vår jul i velstand når du vet at så mange mennesker under andre himmelstrøk har så lite?

– Vi hjelper ikke de fattige i Afrika ved å gå rundt å ha dårlig samvittighet. Vi kan hjelpe dem med å gi penger til gode formål og ved å engasjere oss i solidaritetsorganisasjoner, men ingen får det noe bedre i Darfur selv om vi går rundt og har dårlig samvittighet, svarer statsråden.

– Er Ola Nordmann for opptatt av materialisme?
– Ja, det tror jeg vi er. Det hadde ikke skadet om vi også tenkte på at det i Norge er utrolig mange ensomme mennesker. Julen er en tid hvor de som er ensomme føler seg enda mer ensomme fordi familiefokuset er så sterkt for alle oss andre. Så de som ikke har noen å være sammen med, føler seg ekstremt aleine i julen.

– Er de kristne også for opptatt av materialisme?
– Dessverre tror jeg ikke kristne skiller seg vesentlig fra andre på dette punktet, svarer Erik Solheim med ettertrykk.

– Hva er en god jul for deg?
– Avslappet, i fred og ro med familien, ungene og andre slektninger, svarer han med et smil.

– Hva tiltaler deg med virksomheten til Aril Edvardsen?
– Det som tiltaler meg med virksomheten til Aril Edvardsen er at jeg synes han er en kristen leder som har fokus på de viktigste spørsmålene. Fattigdom og internasjonal solidaritet, store spørsmål som også Jesus var opptatt av, sier Erik Solheim, som har møtt Aril Edvardsen flere ganger.

– Nå ved årsskiftet. Har du et ønske for 2008?
– At vi igjen kommer i gang med en ordentlig fredsprosess på Sri Lanka, kommer det kjapt fra Norges Utviklingsminister. Men jeg har jo en masse andre ting på min arbeids og ønskeliste.

Kilde: Troens Bevis bladet for desember. For å få ett gratis abonnement klikk her.

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter