38 nye jenter til Dinasenteret

Under Runes siste besøk i Kongo i midten av januar, ble 38 nye jenter hentet ut av krigssonen og ned til Dinasenteret. Alle har sett foreldrene bli drept.

 

SE BILDEGALLERI
Klikk på bildene for å se flere…

– De er fra 3-4 år og oppover og ikke alle av dem er voldtatte, men de har alle sett foreldrene bli drept, forteller Rune Edvardsen. Jentene er hentet ut av byen Sake som nå er folketom etter krigshandlinger. Nå bor det totalt 64 jenter på Dinasenteret.

– Det var der krigen raste da vi ble kastet ut av området av soldater i 2006, sier Rune og husker tilbake til den dramatiske turen da nærmest tilfeldigheter reddet dem fra å bli fanget i kampens hete.

Rune forteller at for å få plass til nykommerne er 10-12 stykker lagt inn på kjøkkenet, og kjøkkenet har flyttet ut. Så nå må det bygges nytt kjøkken på senteret.

– Vi er også veldig glad for at vi nå har fått til et veldig fint samarbeid med ”Operasjon Blessing” som er nødhjelpsgrenen til CBN. De vil gå inn med støtte til et nytt mottakssenter på en eiendom vi skal kjøpe ved siden av Dinasenteret. På mottakssenteret skal det hele tiden være plass til 50-100 jenter som skal være der i en kortere periode inntil de blir sent videre.

Rune kan også fortelle at de er blitt ferdige med en mur rundt hele senteret for beskyttelse. Det er også bygd nye dusjer og toaletter, og vann blir også lagt inn. Før har barna måtte bære alt vannet de trenger fra Bethsaida guttehjem som ligger noen hundre meter unna.

Ros fra myndighetene
På samme tidspunkt som Rune var i Goma ble det holdt en stor fredskonferanse i regi av myndighetene for å samle alle fraksjonene i området i håp om å få til en løsning på krigen som herjer.

– Både kabinett-presidenten i Kongo og guvernøren kom ut til Dinasenteret og gav utrykk for at de hadde hørt mye bra om senteret og var veldig takknemlige for arbeidet vi driver, forteller Rune som fikk treffe flere representanter fra myndighetene, deriblant president Kabila.

Vil bygge en helseklinikk
Nå ser Rune behovet for å bygge en egen sykestue som kan gi et basis tilbud til barna i samarbeid med lokale leger. Slik det er nå er det dyrt hver gang barna trenger enkel forpleining og legeregningene hoper seg lett opp på senteret.

– Operasjoner og slikt vil selvsagt skje på sykehuset, men jeg tror det er mye vi kan selv kan sørge for at barna får når de ikke føler seg helt bra, sier Rune.

Besøkte flyktningleir
Rune og lederen for Operasjon Blessing, Dave, reiste også ut til en flyktningleir på sletten utenfor Goma der det nå bor 600 000 mennesker.

– Dave som har besøkt flyktningleirer over heler Afrika, blant annet i Sudan, sa at dette var det verste han noen gang hadde sett. Folkene levde helt forferdelige blant usanitære forhold og skarpe vulkansteiner, forteller Rune. Han sier at de dro ut til leiren for å se etter voldtatte jenter som trenger hjelp.

Han er svært takknemlig for all interessen og bistand som er kommet inn til Dinasenteret spesielt de siste månedene, men sier at det meste går også ut igjen med en gang..

– Nå skal vi ut med 45 000 dollar til mødrehjemmet i Bukavu og 30-40 000 til Dinasenteret. I tillegg kommer de månedlige driftsutgiftene, de ansatte skal ha lønn og vi ser at ettersom jentene blir eldre er det også flere ting de trenger, forklarer han.

I Kongo dør nå ett menneske i minuttet, eller 45 000 hver måned, viser ny undersøkelse.

– Det største nederlaget i vår generasjon, sa NUPI.leder Jan Egeland om situasjonen i Kongo i et intervju i Vårt Land i 2007.

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter