Armenere søker Gud under hard vinter

Armenere har hatt en usedvanlig kald og tøff vinter. Troens Bevis-misjonærer forteller om folk fra landsbyen Amre Taza som gikk 15 kilometer gjennom kulde og snø for å komme til et kristent møte. Men nye menigheter blir plantet og både barn og voksne tar imot evangeliet.

 

– I februar hadde vi et møte i Amre Taza landsbyen, her kom det 70 troende for å tilbe Gud sammen. Mange av dem hadde gått opp til 15 kilometer i kulde og snø. Etter møtet fikk de alle noe varmt å spise, og for dem som ikke hadde skikkelige vinterklær forsøkte vi så godt vi kunne å gi dem varme klær før de drog hjem igjen. Nå er jeg blitt forkjølet selv etter å ha kjørt med en bil som ikke hadde varmeapparat, men jeg tror det vil gå over snart, skriver Luke Yeghnazar som er overseer for Troens Bevis sine 14 nasjonale misjonærer i landet.

Nyter frihet til å velge

Tross harde tider i Armenia er mange takknemlige for muligheten de nå har til å velge evangeliet etter Sovjets fall i 1991 som førte til at landet ble selvstendig. Da hadde Armenerne et turbulent århundre å se tilbake på. Under første verdenskrig førte et opprør mot tyrkerne til at 1-1,5 millioner armenere ble utryddet i et fryktelig folkemord, noe som Tyrkia fremdeles benekter fant sted, selv om det er godt dokumentert både på film og i arkiver. I 1921 ble Armenia tatt av russiske bolsjeviker og ble i 1936 gjort til en sovjetstat. Nå som landet er selvstendig forteller mange armenere om hva den kommunistiske indoktrineringen gjorde med dem.

– Helt fra tiden i barnehagen og frem til en tjente sin første lønn ble vi formet og innprentet med en «ånd av ugudelighet», skriver Hovik Ghoomashian som er født i 1962 og virker i dag som en av Troens Bevis sine nasjonale misjonærer i landet.

– Ateistene kringkastet alle mulige løgner og falske beskyldninger mot de kristne, sier han.

Motstand

Det er kanskje noe av grunnen til at mange av dem som søker evangeliet i landet nå kan møte stor motstand fra ikke-troende. Da Levon Sardarian var i hæren, fikk han plutselig brev fra sin kone om å komme hjem. Der oppdaget han at alle i familien var blitt gjenfødte kristne.

– Med all min kraft arbeidet jeg mot dem. Jeg prøvde å hindre dem i å gå på møter. For å overbevise dem om at de tok feil begynte jeg å lese i Bibelen. Men i stedet for å finne argumenter mot de kristne brøt Guds Ord ned mine humanistiske og tradisjonelle tanker slik at jeg måtte bøye meg for Ham, Kongenes Konge, forteller Sardarian. Siden 1993 har han virket som evangelist på fulltid med støtte fra Troens Bevis.

Samlet kurdiske barn

Flere av de 14 misjonærene som får underholdt fra Troens Bevis i Armenia reiser også til naboland for å evangelisere.

Baris Shamoyan var i Tbilisi i Georgia i 2007 der 450 Yezidi-kurdiske barn var samlet til et møte sammen med foreldrene.

– Dette var en av de største samlinger som har vært på ett møte på dette stedet. De var alle veldig interessert i å høre Guds ord. Under møtet fikk jeg en sterk følelse av at det var mange som hørte evangeliet for første gang i sitt liv, og etter møtet inviterte jeg derfor alle til å bekjenne syndsbekjennelsen sammen, og med tårer rennende ned i ansiktet var det både barn og voksne som tok imot Jesus som sin frelser, forteller Shamoyan.

Bra år for barna

Rafael Grigorian, forteller også at 2007 var et godt år for barnearbeidet. De organiserte et tre-dagers seminar for barnearbeidere der 55 deltok fra seks forkskjellige landsbyer. Etterpå ledet de et stort barne- og ungdoms seminar der 600 unge deltok.

– Over halvparten av barna kjente ikke Herren fra før, og 109 av dem bad frelsesbønnen med oss. Som et resultat av dette tok mange nye bibelgrupper form.

Rafael forteller at deretter underviste han 44 unge kristne som skulle tjene i fengslene i Vanadzor.

– Etterpå delte denne gruppen Guds Ord med 340 fanger og 150 av dem ble frelst.

Hjelper fattige familier

Misjonærene deler også ut nødhjelp når de får forsyninger, og flere av dem forteller at denne vinteren har vært spesielt vanskelig for mange familier i Armenia.

– Takket være den sjenerøse hjelpen fra våre støttepartnere så har vi klart å kjøpe og distribuere varer og andre livsnødvendige ting til de som mangler alt her i Armenia, forteller Luke Yeghnazar.

– En dag jeg var på besøk til Aragatz var temperaturen der så kald at jeg måtte sove med alle klærne på. Lungebetennelse er veldig vanlig å få her, det er alltid en som er syk hos de som bor her.

-En familie jeg var på besøk hos for eksempel, på åtte personer, var alle blitt syke. Jeg får alltid spørsmål om jeg har med medisiner, overalt hvor jeg reiser så er det noen som trenger medisiner. For de som ikke har råd til ved så er kumøkk en løsning. Vi reiser derfor også rundt med ved og deler ut samtidig som vi deler ut mat til de fattigste i dette området. Det er mange som verken har elektrisitet eller gass oppvarming og vi kjører derfor ut med ved slik at de kan ha noe å varme seg med. I vinter delte vi ut til femtifem familier i Aragatz, skriver han.

Troens Bevis Verdens Evangelisering støtter i dag bortimot 800 nasjonale misjonærer i 43 land. Har du lyst til å støtte din egen misjonær og få jevnlige rapporter, kan du kontakte oss. Du har også mulighet til å støtte arbeidet ved å gi en gave, klikk her. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter