Dina Stiftelsen bygger nytt senter for barnesoldater i Kongo

– Nå har vi kjøpt et stykke land nede ved Kivu-sjøen i Kongo og skal gå i gang med byggingen av et nytt senter for barnesoldater, forteller Rune Edvardsen, som kom tilbake fra Afrika i forrige uke.

 

Av Bente Rognmo Thakre

– Det nye senteret skal ligge i Saki-området ut mot flyktningleirene i Goma, forteller Rune Edvardsen som viser til bilder av de 10 målene med land som nå er kjøpt. Under turen til Kongo i slutten av april har han tatt inn tre nye barnesoldater som foreløpig skal bo på Bethsaida guttehjem i Goma, der de også får gå på skole. Fra før er det 2 tidligere barnesoldater som bor på Bethsaida-senteret.

DR Kongo har en av verdens største konsentrasjoner av barnesoldater, forteller Amnesty International. Den kyniske utnyttelsen av barn skiller seg ut som det mest groteske bruddet på menneskerettighetene av bevæpnede ledere som bruker disse barna for å fremme egne materialistiske og politiske mål, sier Amnesty.

I 2006 var det snakk om minst 30 000 barnesoldater i Kongo. En del av dem ble sendt hjem, men mange ble tvunget ut igjen da nye konflikter oppstod samtidig som nye barn også blir vervet.

En rapport fra BBC forteller om 13 år gamle Ngudunsta som ble tvunget til å velge mellom liv og død.

«Da de kom til landsbyen min spurte de min eldre bror om han var klar til å bli med i militæret. Han var bare 17 år, han svarte nei og de skjøt han i hodet.»

«Så spurte de meg om jeg var klar til å verve meg, så hva kunne jeg gjøre, jeg ville ikke dø.»

Bortimot 1/3 av alle barnesoldatene vil aldri komme tilbake til familiene sine. Noen på grunn av skammen, andre fordi familiene er så fattige at de ikke har råd til å ta dem tilbake, og andre igjen pågrunn av konstante trusler og ydmykelser.

Det nye senteret som Dina Stiftelsen bygger for barnesoldater vil både gi dem et trygt hjem, skolegang og en integrering tilbake til samfunnet. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter