Bygger Israel med kjærlighet og forsoning

Israel feiret 8.mai sin 60-års dag. I 1965 tok Aril Edvardsen sin første misjonsreise til det nye landet og ble overbevist om at nøkkelen til å nå Israels folk med evangeliet var å hjelpe jøder og arabere til å gjøre det selv.

Av Bente Rognmo Thakre

– Om jeg før var overbevist om at evangeliseringen av Israel med de innfødte jøders egen innsats er den eneste vei til å nå Israels folk, så har denne turen gjort det desto mer, skrev Aril Edvardsen etter hans andre tur til Israel i 1966.

Han var da frustrert over å se kaoset i kjølvannet av bortimot 200 kristne organisasjoner og kirkesamfunn som forsøkte å bygge sine egne misjoner i Israel.

– Gud har lagt på oss hedningekristne til å bygge opp igjen det åndelige hus i Israel og gi dem tilbake evangeliet, men vi må ha visdom nok til ikke å gjøre det selv, men understøtte jødene til å gjøre det, skrev han.

Siden den gang har Troens Bevis underholdt både jøder og arabere i Israel og i de palestinske områdene. De har plantet menigheter, drevet bibelskoler, gjort humanitært arbeid og jobbet for forsoning mellom jøder og arabere.

Bærer frukt i generasjoner
Under besøket i 1966 traff Aril Edvardsen den arabiske pinselederen George M. Kuttab, som ledet Church of God sitt arbeid i Jordan. Sammen ble de enige om å sende ut sju nasjonale misjonærer i Betlehem, blant annet Bishara Awad. Mange år senere møtte Aril Bishara igjen i Betlehem og i Gaza påsken 1998. Bishara tolket Aril i Betlehems rådhus, og i Nawrus Hall i Gaza. Han er nå rektor for Bethlehem Bible College og besøkte Sarons Dal-stevnet i år 2000. I dag er det sønnen hans som er pastor for en menighet i Betlehem som får støtte fra Troens Bevis.

I løpet av årene har Troens Bevis arrangert flere turer til Israel skandinaviske misjonspartnere der noe av det viktigste har vært å treffe messianske jøder og palestinske kristne. De har også fått være med på møter med politiske og religiøse ledere, deriblant med Shimon Peres og Yassir Arafat. Møtet med Arafat førte blant annet til at de kristne i Gaza fikk tillatelse til å åpne Gazas første kristne bokhandel.

Ber seg gjennom lidelsene
Et jødisk ektepar som har fått støtte siden 1999 er Lisa og David Loden. De startet den messianske menigheten ”Beit Asaph” i Netanye og er aktive som messianske ledere i Israel.

– Daglig er hjertet mitt tynget slik at jeg gråter for smerten, traumet og lidelsen i denne regionen. Hundrevis er døde, tusener er såret, og hundretusener har måtte dra fra hjemstedet sitt. Jeg deler ikke antallet, skrev Lisa Loden i 2006 om krigen med Libanon. Men det kunne like gjerne vært skrevet i dag.

– Vi opplever alle, israelere og libanesere, jøder og arabere, dette sammen. Alle lider, og det å sammenligne lidelsene til individer eller en gruppe mot en annen er umulig og nytteløst. Lidelse er sterkt subjektivt og personlig. Min lidelse leder meg til å be mens jeg lytter til nyhetene i viten om at jeg aldri kommer til å høre hele historien. Mest av alt prøver jeg å høre Guds hjerte for menneskene på begge sider av konflikten.

Mange av de nasjonale misjonærene som har fått støtte fra Troens Bevis opp gjennom årene i Israel og de palestinske områdene har sterke personlige historier. De har opplevd lidelse og nederlag men har sett at Guds plan for denne regionen blir ikke fremmet av hat og hevn men av kjærlighet og forsoning.

200 messianske menigheter
Det sies nå at det er opptil 200 messianske menigheter i Israel. Men akkurat som palestinske kristne har problemer med muslimske grupperinger, opplever også messianske jøder intoleranse og forfølgelse fra ultra-ortodokse jøder. Gleden var derfor stor da det i april i år ble bestemt at messianske jøder skal ha rett til å flytte til Israel på lik linje med andre jøder, noe som de ortodokse har hindret og bekjempet i mange år.

– Er denne krigen rettferdig? Hvis så, for hvem? Dette er spørsmål jeg ikke spør, sier Lisa Loden.

– Som en som følger Gud og hans sønn, er min oppgave å be og aktivt gjøre Guds vilje. Og jeg ber at Guds vilje skal skje i Midtøsten. Krig forandrer ikke det som alltid har vært opplagt: Gud elsker alle mennesker like mye, og Hans vilje er at mennesker alle steder skal komme til ham. Som guds folk i Midtøsten er vårt ansvar å arbeide og be for dette. Våre stemmer til omvendelse for vårt folk må bli hørt. Vi skulle være de først som gir hjelp, lindrer smerte, og mer enn noe annet, deler evangeliets gode nyheter med alle.

Troens Bevis støtter i dag 12 messianske jøder og 4 kristne palestinere på Israel og på Vestbredden. Vil du være med å støtte dette arbeidet ved å gi en gave, kan du klikke her.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter