Matet 2000 og hjalp barnesoldater å desertere

-Av det jeg har sett, har jeg aldri sett noe så bra arbeide, sier nærlingslivscoach Kjell Rune Nakkestad etter sitt første besøk til Dina-sentrene i Kongo.

 

Av Bente Rognmo Thakre

-Dette var ikke min første tur til Afrika, men av det jeg har sett, har jeg aldri sett så bra arbeide etter hjelp til selvhjelp prinsippet, sier Kjell Rune Nakkestad etter at han var med Rune Edvardsen til Afrika i mai.

Han driver KRNCoaching i Kristiansand og jobber tett opp mot flere selskaper innen næringslivet. Han har vært i Afrika i forbindelse med hjelpearbeid for andre organisasjoner tidligere, og på bunnen av sin lange fartstids innen forrettningslivet har han Misjonshøgskolen i Stavanger.

Ville sjekke arbeidet selv
Når Kjell Rune hjelper firmaer med å bygge egne verdier, råder han dem ofte til å involvere seg i prosjekt også utenfor sitt eget firma. Han hadde hørt om Dina arbeidet i flere år, og i mai fikk han anledning til å være med til Afrika der mye av arbeidet skulle besøkes.  Nå vil han gjerne være med å knytte næringslivet han coacher opp mot Dina-stiftelsen sitt arbeide.
Allerede dagen etter at han kom tilbake fra turen til Afrika stilte han opp på en lunsj der ca. 20 firmaer var møtt opp for å la seg inspirere.

-De fleste mennesker har lyst til å gjøre andre mennesker godt, mener Kjell Rune og forklarer at selv om de fleste firmaer erkjenner at deres største kapital er mennesker, er det ofte lett å glemme dette i praksis. Ved å involvere seg i hjelpeprosjekt utenfor sin egen bedrift er de dermed med på å forsterke sitt eget verdigrunnlag.

Fikk mate 2000 hjemløse
Han forteller at det var spesielt to hendelser under turen til Afrika som gjorde dype inntrykk.

-Noe av det sterkeste jeg opplevde på turen var kanskje en dag da vi hadde kjørt inn til Rutshuru nord for Goma for å se på ett stykke land som var blitt kjøpt med planer om å bygge ett nytt Dina senter, forteller han.

Området ligger bare 20 minutter fra der opprørsgeneralen Nkundu bor, og det krydde av politi og FN poster og kjøretøy. Da de måtte stoppe for å ta en nødvendig liten pause, prøvde de å finne ett sted der det ikke var mye folk.

-Men plutselig spratt det frem 2000 mennesker som hadde gjemt seg i grøftene, de hadde rømt fra ett område som var blitt angrepet av Nkundas soldater bare noen dager tidligere, forteller han.

Da Rune spurte om det var noe de trengte, kom det en liten gutt og sa at han var sulten.

-Vi klarte å få ordnet med matforsyninger for dem med en gang fra en landsby i nærheten, for meg var dette en sterk opplevelse.

Hjalp 3 barnesoldater å desertere
Dagen etterpå var de inne i et annet område der de traff tre barnesoldater, to på 14 år og en på 16 år som ville desertere og ha hjelp. De hadde vært soldater i 3 år og bar tydelig preg av at livet de levde var forferdelig. Det ble etter hvert ordnet med tillatelse fra en general som gjorde det lovlig at guttene fikk komme til Dina-senterets guttehjem, Bethsaida. Nå har Rune Edvardsen også kjøpt ett stykke land som ligger litt for seg selv der han vil bygge ett eget senter for barnesoldater slik at de skal få den behandlingen de trenger.

– Det var ikke så mange detaljer vi fikk fra barnesoldatene, men vi forstod at i utgangspunktet hadde familiene deres vært positive til at de skulle bli med i hæren. Men da de vervet seg ble det en fryktelig opplevelse med en gang. De bekreftet at de fikk valget mellom å drepe eller å selv blir drept. De hadde lite med mat og klær, men fikk belønning av Nkundu når de gjorde seg ”fortjent” til det, sier Kjell Rune.

Hjelp til selvhjelp
-Det som jeg ser er så bra med Dina-senteret sitt opplegg er at det er hjelp til selvhjelp. Sentrene må heller ikke være så fine at det blir en nedtur å komme ut i verden, men at barna får troen på seg selv, ikke minst gjennom at de får utdanning. Det var også fantastisk å se at barna blir hjulpet så nærme sitt eget miljø.  Ut ifra det som jeg så under besøket på sentrene var jeg ikke i tvil om at her har barna det godt, poengterer næringslivscoachen.

Hvis du vil vite mer om hvordan du personlig eller din bedrift kan hjelpe Dina-barna i Kongo, kan du ta kontakt med oss på [email protected]

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter