Solveig Leithaug synger seg inn i tiden

Terror, mennesker på flukt, og supermåner viser en moden kvinne. Solveig Leithaug er trygg på seg selv og trygg i sin tro. Derfor treffer sangene på hennes nye CD så bra.

– Under Sommerstevnet i juli dedikerte jeg sangen «Get Together» til Rune Edvardsen og Nicky Cruz. Begge to er forbilder for meg. Begge er uredde. De går inn i konflikter for å skape broer mellom folk som ellers ikke er villig til å prate med hverandre, sier Solveig Leithaug.
– Egentlig ser jeg på det som en arv etter Aril Edvardsen, i hvert fall for Troens Bevis sin del, legger hun til.

«Get together» er en av de 11 sangene på Solveigs nye plate «TIME».
– I lys av den økende polariseringen, ødeleggende tropestormer, naturkatastrofer, menneskelagde tragedier, og nå sist, hvite nasjonalister som marsjerte kun en time fra der jeg bor i USA, er denne sangen bare blitt ennå mer aktuell de siste ukene, mener hun.
– Dersom det noen gang var en tid der vi trengte å lytte bedre og å jobbe sammen, så er det nå.

For Solveig er sangen og musikken mer enn underholdning. Hun er en artist med en agenda, og hun er ikke redd for å utfordre med sangtekstene sine. Men mest av alt synger hun til seg selv.
– Jeg har 8 nyskrevne sanger på den nye platen min som favner mange tema. Egentlig har jeg prøvd å skrive sanger jeg trenger å bli minnet på selv, sanger som hjelper meg å puste litt lettere i den polariserende tiden som vi lever i, forteller hun. 
– «Ellis Island» er en slik sang. Den er skrevet mer symbolsk. Jeg prøver å sette meg inn i hvordan det er å være på flukt med barn fra et land der det er krig. Der det er så farlig å bo at du må flykte for å komme i sikkerhet. Det er tanker som har opptatt meg mye.

Men hun vet også å sette pris på de enkle ting i livet.
– «Simple Things» er en sang som kan hjelpe meg å senke skuldrene. Den handler om de enkle gledene, slik som morgenkaffen eller å sprette steiner over sjøen. Min sønns bursdag den 14. november falt på samme dag som den store supermånen i 2016. «Supermoon» minner han om at han har noen som tror på seg, noe vi nok alle trenger å bli minnet om en gang i blant.

Mange kristne venter på dagen det store gjennombruddet kommer. Dagen de endelig har bedt nok, lest nok i Bibelen og lært metodene for et liv i seier. Solveig avliver denne myten med sanger som ”Lift You Up” og «Take Your Word For It”.
– Sistnevnte sang er inspirert av Matteus 6 og ble skrevet under den amerikanske valgkampen i fjor. Jeg har stor musikkglede og prøver å øve litt hver dag, men spesielt under valgkampen må jeg si at den økende polariseringen var slitsom. På TV-kveldene tok jeg ofte frem gitaren for å øve litt og se om jeg kunne komme på sang-ideer og nye akkord-kombinasjoner. Hvis det var noe bra, ville Jim, mannen min, si «ikke glem det». Da skrudde vi ned TV´en litt og jeg tok det opp på mobil. Da jeg skulle jobbe videre med disse ideene i studio, hørte vi valgkampen i bakgrunnen med Hillary og Trump. Når jeg sang den inn tenkte jeg endel på de kristne som er forfulgt. Vi har jo egentlig ingen løfter om at livet skal være sorgfritt. Glansbildet som kanskje en del har gitt i kristendommens navn, skurrer kraftig. Jeg har opplevd en del sorger og tragedier selv og er ikke blitt fritatt vanskelige ting.

En overraskelse på platen er sangen til flyttsamen Finn Torkil. Sangen er ikke bare unik, den er også blitt et familie klenodium.
– «Finn Torkil’s Vise» er en sang som ble skrevet i 1875 og som farmor Kristianne lærte av flyttsamen Finn Torkil. Han kom til området der farmor bodde da hun var en ung jente, nær Slapøy ved Dønna på Helgelandskysten. Han lærte henne hele visa, og farmor delte den etterhvert videre med sine barn. Far, mor, Peder og Helga Leithaug hadde den på repertoaret deres da de sang duett og reiste omkring i Norge på stevner og møter. Den er heilt rørende, synes eg. Vinklinga er fra en mann som tydeligvis hadde et enkelt og fortrolig forhold til Gud.

En annen sang som har betydd mye for Solveig er en salme fra Sørstatene i USA.
– Jeg tok også med «Leaning On the Everlasting Arms», en salme fra Sørstatene i USA. Denne har betydd mye for meg. Denne ble også spilt inn live på Grand Ole Opry med Gaither Homecoming og co. Jeg hadde lyst til å ta denne med, med datteren min Kari Julianna og artisten Kelly Willard som gjestesangere. 

– Er det en tilbakemelding som artist som du aldri glemmer?
– Jeg glemmer aldri et brev jeg fikk fra noen som hadde bodd flere år bak jernteppet. De hadde på en eller annen måte fått tak i en av kassettene mine og laget kopier som de hadde delt med andre hemmelige troende. Det syntes jeg var veldig sterkt å høre. Jeg håper alltid at sangene mine skal finne frem til dem som trenger trøst eller oppmuntring i det de opplever.

– Hvordan foregår prosessen når du skriver sangene dine?
– Først må jeg si at jeg er ikke blant dem som laster ned ferdige tekster ovenfra, ler hun.
– Jeg jobber lenge med tekstene og ofte sammen med andre profesjonelle artister som jeg har blitt kjent med i USA, slik som Anthony Skinner og produsenten min Steve Hindalong. Utfordringen er også å arrangere sangene slik av hver eneste sang har sitt eget uttrykk med en unik kombinasjon av akkorder, der jeg henter og låner fra forskjellige sjangre. Men siden jeg ofte opptrer uten band, må jeg også klare å spille dem alene på gitar, uten at alt høres likt ut.

– Hva lytter du på?
– Jeg lytter mye på James Taylor og Andrea Crouch, Fernando Ortega, Andrew Petersen, klassisk musikk, jazz og tidlig klassisk country, men de som jeg tar mest frem er jo gjerne Crouch og James Taylor.

– Da jeg intervjuet deg i 2014, fortalte du at du musikalsk sett var gått tilbake til røttene dine. Hvor er du i dag?
– Jeg opplever fremdeles veldig stor glede over å formidle musikk og jeg opplever på mange måter at jeg har det minst like gøy nå som da jeg starta for over 30 år siden!

Ikke gå glipp av Solveigs Leithaugs juleturne!
Fredag 1. desember i Jørpeland kyrkje (Rogaland) med koret «Harmoni» og band.
Lørdag 2. desember på Eiken arena (Agder). “Julecountry” med diverse artister og band.

Tirsdag 5. desember hos Frelsesarmeen Kristiansund, solo.

Onsdag 6. desember i Storsalen (Oslo) med Oslo Soul Children og Christian Ingebrigtsen. Soul Children’s releasekonsert for deres nye jule-CD.

Du kan også følge oppdateringene hennes på Facebook her.

Kilde: Troens Bevis bladet for desember, 2017.

Troens Bevis er et månedlig misjonsblad med siste nytt fra misjonsfronten, sterke vitnesbyrder og trosinspirerende artikler. Klikk her for å start et gratis abonnement på Troens Bevis bladet i dag.