Hjelp, jeg er tenåringsforelder

– Rammer og grenser er viktige i en tenårings liv, men det finnes noe som er enda viktigere: ubetinget kjærlighet og vissheten om at mor og far elsker meg uansett, sa Stina Johansen tirsdag morgen under Stevnet.

– Dette er ikke et “kvikk-fiks” seminar eller et sted for gode råd om hvordan takle det å være tenåringsforelder. Men det finnes nåde for den som ikke får det til. Kanskje du er sliten. Livet ble ikke slik du hadde tenkt deg. Den beste inspirasjon som tenåringsforelder har jeg funnet i Bibelen. Hva sier Bibelen om dette temaet? Slik innledet Stina Johansen tirsdagens dagsaktuelle seminar om utfordringene med det å være tenåringsforelder. Seminaret ble avsluttet med en etterfølgende paneldebatt hvor temaet ble ytterlige diskutert.

 

Stina er gift med Kai Johansen, sentral medarbeider i Troens Bevis. Sammen har de fire tenåringer på 14, 16, 18 og 19 år.

Stina tok et meget spennende og interessant utgangspunkt i den velkjente lignelsen i Lukas kap. 15, versene 11-31 om faren som hadde to sønner.
– Den ene av sønnene hadde ingen respekt for faren og ønsket at han var død. Den andre var anstendig, gjorde det godt på skolen, var pliktoppfyllende og så videre. I hele denne beretningen viser Gud at Han ikke har glemt noen av oss. Gud er faren i lignelsen. Det viktigste som tenåringsforelder er å vise ubetinget kjærlighet. Som det står i lignelsen om sønnen som drog hjemmefra: «Men da han fremdeles var langt borte så hans far ham, og fikk inderlig medlidenhet med ham.». Her ligger hele forutsetningen; elske på tross av. En kjærlighet som kaster seg rundt halsen på tenåringen og ønsker ham velkommen hjem. Våre tenåringer går rundt med store begre som venter på å bli fylt med vår ubetingede kjærlighet. Spørsmålet de stiller er dette: Elsker du meg virkelig så mye at du bryr deg om hvordan jeg har det?

Stina minnet om det berømte isfjellet hvor kun 10 % av fjellet er synlig på overflaten. Hvor lett er det ikke å ta tak i symptomene, de 90 % som er synlige på overflaten: oppførselen, tiden de bruker på spill, kroppsfokus, fest og drikking, etc. Det er dette vi ser.
– Vi burde heller stille spørsmålet: Hvorfor oppfører de seg dårlig? Hva er den underliggende årsaken? Mange ganger tar vi tak i symptomene i stedet for å gå inn i relasjonen. Ta oss tid. Da oppdager vi gjerne at det fins et liv i ubalanse der inne. Tenåringen har ikke oppfattet dette at foreldrene elsker dem ubetinget. Er jeg bra nok slik som jeg er? Hvor mange ganger har jeg ikke møtt barna med moralpreken, i stedet for å finne ut hvordan de egentlig har det, innrømmet Stina.
– Faren i Lukas 15 kom sønnen i møte. Han møtte hans primære behov av å være elsket. Hva skjer med en gutt når han møter en slik far? Rammer og grenser er viktige men det fins noe som er enda viktigere: Det er å gi tenåringene ubetinget kjærlighet, vise at vi elsker dem uansett. Da er grunnlaget lagt for alt det andre.

– Den ubetingede kjærligheten er selve fundamentet i huset. Uten at grunnvollene er på plass kan huset lett komme til å rase sammen før eller senere, fortsatte Stina.
– Vi ser det samme i farens kjærlighet og omsorg for den hjemmeværende sønnen: «Barnet mitt, du er alltid hos meg, og alt mitt er ditt». Faren gir sønnen bekreftelse og ubetinget kjærlighet. Det finnes mange slike unge i Norges land. De har like stort behov for ubetinget kjærlighet, som er det fundamentale behovet i livet. Bygger vi relasjonen til våre tenåringer på dette fundamentet, kan vi etterpå ta tak i alt det andre. Dessuten: dersom du er en tydelig kristen i hverdagen forventer ungene samtidig at du sier fra når det trengs med «Her i vårt hjem har vi det slik og slik». Med fundamentet på plass;,omsorgen, kjærligheten og respekten, kan vi snakke med tenåringene om de vanskelige temaene også. Vi trenger Guds nåde og Hans hjelp. Han er alltid der og kommer oss løpende i møte uten fordømmelse. Gud er perfekt på alle områder og viser oss foreldre den beste veien å takle våre tenåringer på, avsluttet Stina.

Se hele Stevneprogrammet her.
Alle møtene blir streamet over tbve.no og sendt på lokalradio FM 106. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter