Jesus-jenta fra Eiken som ble kjent for håpet om himmelen

Oline Meland har klart og snu familiens tragedie til håp og trøst for andre. Som deltager i Norske talenter ble hun kåret til årets Jesus Jente i 2016 for sin store frimodighet. Oline og broren hennes blir å høre i Sarons Dal og på nattåpent i Kvinesdal sentrum tirsdag 11. juli.

– Tapet av mamma har vært i vitnesbyrdet mitt siden jeg var liten, forteller Oline Meland (19).

Den 13. september 2002 er en klar og vakker høstdag. Familien Meland bestående av pappa Frank (37), mamma Aud (33), storebror Karl Arthur (8) og Oline (4) skal som vanlig på fredagsmøtet i Betesda på Eiken. Men først bestemmer moren seg for å bli med søskenbarnet på en motorsykkeltur ned dalen før møtet. Det neste Oline husker er alle bilene på tunet foran huset deres. Og at huset er fullt av folk.

– Først tar pappa meg til side. Han har noe å fortelle meg.  Så husker jeg at huset ble fullt av ekstremt mye folk utover kvelden. Det var lærere, bekjente, familie, folk fra menigheten.  

Dagen som hadde begynt så fint ender i tragedie. Det går galt i en sving, og moren og søskenbarnet omkommer i en motorsykkelulykke som skal ryste de indre bygdene i lang tid fremover. Ekteparet Meland var et kjent og kjært par, elsket for sin sang og musikk på alt fra bedehus og kirke til festivaler og teltmøter.

– Jeg var 4 år. Broren min var 8 år. Det var en veldig rar dag. Det som skjedde er fremdeles fjernt, og min historie fra den dagen er nok annerledes enn det andre husker. Jeg var tross alt bare fire år.

Men det som står helt klart for Oline er at den dagen ble et skille. Det er historien som var før, og historien som kom etter.

– Jeg tror egentlig ikke det var før i 8. klasse at sorgen virkelig kom frem. Jeg hadde begynt på en ny skole, slik skikken var for oss i de indre bygdene i Agder, da måtte vi gå på skole på Byremo. Mange av de nye vennene mine kjente ikke til historien om mamma. Det var mye nytt for meg, og det var nok en tid hvor jeg virkelig hadde trengt en mamma, selv om pappa alltid har vært fantastisk og vi har hatt et godt og trygt hjem sammen med han.

For å få ut sorgen hadde Oline allerede begynt å skrive noveller og sangtekster. Ut av den unge jenta kom sangene «Savner deg» og novellen «Fra den beste til den verste dagen i mitt liv» .

– Var det noe du savnet i sorgprosessen og i hvordan folk forholdte seg til deg?
– Folk var veldig snille. De var flinke til å være der for oss, og vennene mine ville gjerne hjelpe. Men for min del var det litt vanskelig å være en normal person og ikke ha mammaen min. Og så er det slik med sorg at noen dager klarer jeg helt fint å snakke om det som hendte, mens andre dager klarer jeg det ikke. Slik er det fremdeles. Så min måte å fortelle det som hadde skjedd på til de nye vennene mine i 8. klasse var gjennom en sang som jeg hadde skrevet da jeg var ganske ung. Og før jeg visste ordet av det, stod jeg på UKM (Ungdommens Kultur Mønstring) i 2013 og sang sangen om mamma. Da fikk alle høre hva jeg hadde opplevd og hva jeg følte, og om håpet jeg hadde om at jeg en dag skulle få møte henne igjen.

Oline og broren hennes gikk videre til fylkes- og landsfinalen. I tillegg vant de en lokal motivasjonspris. Et par år senere deltok Oline i UKM med novellen hun hadde skrevet om tapet av sin mor, og det førte til at hun i 10. klasse fikk både synge sangen og lese opp novellen for kronprinsparet da de besøkte de indre bygdene på Sørlandet.

Når Oline ser tilbake er hun ikke i tvil om hva som har hjulpet henne gjennom sorgen.
– Det er grunnmuren jeg har hatt i min tro. Jeg er jo vokst opp i et kristent hjem og har fått troen inn med teskje. Det la grunnlaget for at jeg i tenårene virkelig fikk erfare styrken i troen da jeg opplevde savnet og trengte en mamma som mest. Når alt virket håpløst, som det jo kan for tenåringer, så har jeg og broren min bokstavelig talt levd av bibelverset «Alt makter jeg i ham som gjør meg sterk». Det er ingen selvfølge at jeg gjør det jeg gjør i dag.

For to år siden ble Oline og familiens historie kjent for hele Norge da hun og broren deltok i Norske Talenter på TV2.
– Det begynte med at en kollega tullet med meg på jobben en dag om Norske Talenter. Før jeg visste ordet av det hadde jeg og broren min og kompisen hans, som spiller med oss, meldt oss på. Det er en avgjørelse vi er veldig glad for og som gjorde at vi fikk komme ut med budskapet vårt.

De var heller aldri i tvil om hvilken sang de skulle synge.
– Det måtte bli sangen som vi skrev som har samme tittel som bibelverset som har båret oss; «Alt makter jeg i ham som gjør meg sterk».  Etter alt vi har opplevd ble det et bilde på at vi har klart oss takket være Jesus, men vi ønsket også å fortelle at Jesus er for alle og at Han døde på korset for hele menneskeheten. At alle kan få oppleve hjelpen vi har fått fra Jesus, uansett hva de går igjennom.

– Hva slags reaksjoner fikk dere på sangen?
– Hovedsakelig fikk vi ekstremt mange positive tilbakemeldinger som oppmuntret oss til å stå på videre. Det førte også til at jeg fikk lov til å synge den sangen på årets Jesus Kvinner-konferanse i Oslo og ble kåret til årets Jesus Jente i 2016 på grunn av det påfunnet. Vi får tilbakemeldinger fra folk som er blitt oppløftet over påminnelsen over hva vi har i vente i håpet om himmelen, og mange er også blitt frelst gjennom sangene. Da vet jeg at tapet og sorgen ikke er forgjeves. Jeg ville selvfølgelig ha endret på det som skjedde om jeg kunne. Men jeg føler at mamma lever videre gjennom vitnesbyrdet vårt og løftet om at vi skal se henne i himmelen. Hun hadde også en levende tro og brann for Jesus, og den lever videre gjennom oss. Også må jeg jo si at liver et jo ikke bare sorg, selv om det har preget min oppvekst. Vi er velsignet og jeg syntes det er fantastisk gøy å få synge og spille!

Oline er så glad i musikken at hun planlegger ett år på musikklinjen på Ansgar til høsten. I tillegg holder hun og bandet hennes på med en CD, «Justified», som etter planen kommer ut i sommer.

Se hele Stevneprogrammet her.

Alle møtene blir streamet over tbve.no og sendt på lokalradio FM 106. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter