fbpx

Norsk misjonær med bok på flere språk

Etter å ha hatt verden som sitt arbeidsfelt som IT konsulent, besøker Mary Felde flere av de samme landene hun jobbet i med et av Bibelens mest grunnleggende, men kanskje også mest undervurderte, budskap.

– Jeg vet veldig godt hvordan det er å leve under fordømmelse, sier Mary Felde. Misjonæren fra Byrkjelo i Nordfjord har de siste årene undervist pastor og lederseminarer i et mangfold av menigheter i Afrika og Asia. Fokuset hennes i undervisningen er nettopp det motsatte av fordømmelse, nemlig det helt grunnleggende budskapet om frelsen, rettferdiggjørelsen og Guds nåde.

– Jeg kommer ikke med en ny åpenbaring som ingen har sett før. Nei, det er heller motsatt. Vi gjenoppdager det som har stått i Bibelen hele tiden. Jeg underviser om rettferdighet kontra selvrettferdighet. Og deretter Guds nåde. Men i den rekkefølgen, understreker hun.

Mary Felde ble frelst som 19-åring. Under DTS-trening gjennom UIO fikk hun et sterkt misjonskall, men opplevde så at Gud ledet henne tilbake til menigheten istedenfor rett ut i misjon. Jobben hennes som konsulent i et IT-firma forandret seg på dette tidspunktet slik at hun begynte å jobbe som instruktør og reiste til land i Europa, Amerika, Asia og Australia og holdt kurs i satellittkommunikasjon.

– Jeg ble så glad i menneskene og i nasjonene. Det ble en forberedelse til min egen misjonærtjeneste, og jeg har senere virket i flere av de landene som jeg fikk besøke som IT-ingeniør, forteller hun.  

Etterhvert fikk Mary anledning til å reise ut til et arbeid som noen misjonærer fra menigheten hennes, OKS i Oslo, hadde vært med i på Filippinene. Der ble hun i syv år og underviste på en bibelskole, drev ungdomsarbeid og talte i menigheter. Deretter fulgte fem år i Norge, der hun i regi av OKS fulgte opp menighetsplanting i Etiopia og holdt seminarer i flere land i Afrika og Asia.

– De årene ble helt avgjørende for min egen vekst videre. Samtidig oppdaget jeg gjennom reaksjonene på lederseminarene det store behovet for en grunnleggende undervisning om rettferdiggjørelsen og Guds nåde. En afrikansk biskop på besøk i Norge sa til meg: «Dere kan ikke sitte i Norge med denne undervisningen, den må ut til andre land!»

Da hun tok skrittet ut og flyttet til Afrika, var hun på forespørsel fra en kanadisk organisasjon om å starte opp en bibelskole i Kenya. Her kom elever både fra Kenya, Tanzania, Uganda, Burundi, Rwanda og Kongo. Hun startet også en bibelskole i Etiopia, samtidig som hun fortsatte fokuset på pastor- og lederseminarer i flere land.

– Da jeg reiste til Filippinene, trodde jeg at jeg skulle være der i ett år, også ble det syv, og da jeg reiste til Afrika trodde jeg det var for to år, også ble jeg i seks! Folk kan stresse litt med det å ha et kall. Det jeg har funnet ut er viktigst, er å ta steget og å komme i gang. Ikke hvilket år det er.

– Det jeg også opplever nå er at når jeg får fokusere på pastorer og ledere kan jeg undervise raskere og få gitt mer undervisning på de få dagene tilgjengelig.  Og så tar de selv budskapet videre til menighetene sine.

Hvordan opplever du å være kvinne i denne tjenesten?
Vel, de som ikke vil høre, kommer jo ikke, ler Mary.

– Og de som kommer, vil gjenkjenne Bibelens skriftsteder, og raskt forstå at det er ikke budbringeren, men budskapet som er i fokus.

– Også har jeg jo den fordelen at det er mange sterke kvinnelige ledere som har gått foran meg i Afrika!

– Og jeg opplever at folk er raske til å vise meg stor tillit. Jeg har fått høre veldig mye sterke vitnesbyrd etter undervisningen.

I 2013 skjønte Mary at hun måtte skrive en bok.

– Jeg så at behovet for denne grunnleggende undervisningen var så stor, og forstod at jeg måtte skrive den ned i en bok. Jeg traff så mange som hadde lyst til å komme på en av bibelskolene for å lære mer, men som ikke hadde anledning. Jeg tenkte at jeg kunne bruke en tre-års tid på boken, men ikke lenge etterpå fikk jeg tydelig tiltale på at boken skulle komme først! Med boken kan de studere der de er!

Mary forteller at boken inneholder hele tre bibelskolefag, og det følger også med et eget studiehefte.

– Men det folk sier til meg er at den er så lett forståelig, også for folk i andre kulturer. Boken er allerede trykket opp på seks språk, og ti andre oversettelser pågår nå. Målet er å tilby boken som et redskap både for misjonærer og misjonsorganisasjoner og ellers hvem som helst.

Mary er en god venn av Troens Bevis og er gjerne medhjelper under Sommerstevnet der hun tolker til engelsk. Under et seminar i Bangkok for flere av Troens Bevis sine nasjonale feltledere, fikk de og deres ansatte boken i gave gjennom en video hilsen fra Mary. Tilbakemeldingene har vært ubestridt positive, og gjennom deres nettverk er boken nå oversatt til nepalsk.

– Og denne påsken skal jeg til Kongo og holde seminar, der boken nå trykkes på fransk i Kinshasa. Det er kjempespennende og mye skjer veldig fort nå.

– Hva er det som begeistrer folk så mye med undervisningen om rettferdighet og nåde?

– Mange blir kvitt fordømmelse og dermed får de mer frimodighet innfor Gud og mennesker. De får et helt nytt syn på seg selv og Guds kjærlighet for dem.  Også er det mange som får mer håp for vekst for menigheten sin og at flere skal bli frelst når de skjønner at de faktisk har et utrolig godt budskap å forkynne!

– Det var en dame i Norge som sa til meg etter at hun hadde lest boken: «For første gang i mine 37 år som kristen forstår jeg hva det betyr å være i Jesus».

– Det var det som ble gjennombruddet for meg i min egen tro. Dagen jeg virkelig forstod at Guds kjærlighet er helt ufortjent. Jeg var fremdeles misjonær på Filippinene da jeg fikk den forståelsen, og jeg husker at flere venner spurte hva som hadde skjedd med meg da jeg kom hjem på ferie. De la merke til forandringen og den nye frimodigheten. Guds rettferdighet er alltid 100 prosent. Den blir aldri rokket. Og den får vi ta imot som gave!Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter