fbpx

Vinner muslimer langs Silkeveien

En dag Sargon gikk med selvmordstanker i Teheran, traff han en av Troens Bevis sine evangelister. I dag er kallet hans å plante kirker der martyrenes blod veter jorden.

– Jeg kommer fra det assyriske folket. Vi har kristne røtter tilbake til det 3. århundre. Innen det 13. århundre var vi det største kirkesamfunnet i Asia, forteller Sargon.

– Men mellom det 11. og det 21. århundre har vi mistet 90 prosent av den assyriske befolkningen til forfølgelse og blodige massakre.

Sargon fra Iran er en av norske Ragnhilds boksåpnere for evangeliet. Som du kan lese i et tidligere intervjue med henne, har hun og mannen en organisasjon som heter The Bridge. Ved å være en bro for Guds rike, har de støttet prosjekt i mange land. I dag er Sargon en av Sentral-Asias største menighetsplantere langs Silkeveien. Mens han forteller sin historie er det tydelig at Sargon ser kallet for sitt liv i sammenheng med sine forfedres arv.

– Vår dialekt er arameisk, samme språk som Jesus talte. Jeg vokste opp i den assyriske kirken. Min mor lærte meg om Jesus. Men jeg kjente han ikke personlig. To ganger mens jeg var tenåring omvendte jeg meg, men jeg prøvde å leve etter budene, og det gikk ikke.

Etter den iranske revolusjonen i 1978 var Sargon akkurat ferdig med videregående skole. Krigen med Irak hadde begynt, og han visste at han ville bli kalt inn som soldat.

– Jeg ville ikke være med i noe krig, og plutselig ble fremtiden min helt mørk, forteller han.

Han husker spesielt godt Langfredag i 1980. Det var også bønnedag for muslimene, og da han gikk over universitetsplassen i Teheran, lå en million muslimer i bønn til venstre for han. På høyre side var det noen markedsboder.

– Jeg var trist og jeg tenkte på å begå selvmord. Alt håpet for fremtiden var forsvunnet. Jeg tenkte at det er bedre å drepe meg selv enn å risikere å bli innkalt til krigen.

Plutselig oppdaget han en ung mann som solgte kristne bøker i en bod. Sargon spurte om han ikke var redd for å selge kristen litteratur.

– Nei, svarte han.

– Jeg var narkoman og nesten død, da jeg hørte om Jesus. En broder ba for meg, og gjennom kraften til kun én bønn, ble jeg helt løst fra rus. Jesus gjorde for meg det ingen andre hadde klart!

Mannen som Sargon traff viste seg å være en som senere fikk kallenavnet «Irans Nicky Cruz», en tidligere narkoman. Han var en av Troens Bevis sine innfødte evangelister i Iran i en rekke år. Han inviterte Sargon til å bli med på et møte i kirken hans samme dag.

– Det var en pinsemenighet, og der gråt jeg i to timer. Guds nærvær var så sterkt, jeg hadde aldri kjent noe lignende før. Etter det møte forsvant tristheten og en glede kom over meg. Sargon ble værende i undergrunnsmenigheten og tjente Gud der de neste ti årene. Han studerte matematikk og fysikk på universitet og ble etterhvert ble pastor i menigheten.

– Men forfølgelsen fra min familie i den assyriske kirken og myndighetene ble etter hvert så sterk at jeg måtte forlate Iran. Jeg hadde mistet alt av lønnet arbeid og studiene ble avbrutt. Så jeg dro til Tyrkia der jeg startet en skole for fattige afghanske flyktningbarn. Deretter dro jeg til Almati i Kazakhstan i Sentral-Asia. Dette er knutepunktet i handelsruten mellom øst og vest, nord og sør.
Her startet Sargon flere prosjekt i samarbeid med The Bridge. Han bygde opp et rehabiliteringssenter for rusmisbrukere, og et krisesenter for kvinner, for øvrig det eneste av sitt slag i hele regionen.

– Inntil nå har over 800 kvinner og 360 barn bodd der inntil de var klare til å ta steget videre. Jeg har også startet det første felleskirkelige Bibel Institutt som trener nye kirkeplantere for land langs Silkeveien. Den berømte handelsruten ligger kun et steinkast fra huset vårt. Den har tatt kirkeplantere ut i hele regionen og de har talt i menigheter langt inne i Kina og Russland.

Han forteller at i 2009 fikk han et ord som har fulgt ham siden. Han besøkte en eldre dame på sykesengen, og plutselig gir hun han følgende ord: «Sargon, jeg døde for deg. Jeg så deg da du ble forfulgt. Jeg vil sende deg ut og gi deg det blodige flagget».

– Jeg følte dette var ord fra Jesus til meg. Det ble begynnelsen på et nytt kall som har utviklet seg etterhvert. Jeg tror at Gud snakker om menigheten i de muslimske områdene. Det er nå 95 prosent muslimer og kun fem prosent kristne i hele denne regionen. Men jeg tror Gud taler om en ny stor vekkelse som skal komme og snu disse tallene. Da jeg kom til Tyrkia, var det bare en iransk kirke i hele landet. Nå er det iranske menigheter over hele Tyrkia. Jeg har iranske elever fra 25 byer og 10 land som tar bibelskolen vår over internett.

– Og det blodige flagget tror jeg er ropene fra martyrene som døde for evangeliet i vårt område. Det er fremdeles dem som dør for sin tro. Vekkelsen er på gang, og vi ser at muslimer vender seg til Jesus som aldri før!

Troens Bevis underholder over 1300 innfødte evangelister i en rekke land. Ved å gi en misjonsgave til underhold av evangelister
er du med på å nå ut med evangeliet i flere av verdens mest sårbare regioner. Støtt nå!Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter