Vant den første brevkurselev for Jesus i Vietnam

Det nye oppfølgingskontoret til Troens Bevis i Vietnam har fått offentlig godkjennelse av myndighetene som det først av sitt slag etter Vietnamkrigen!  Og da Glenn Tønnessen fra Troens Bevis dro for å besøke arbeidet i Vietnam, fikk han vinne landets første brevkurselev for Jesus.

Da Glenn Tønnessen, som er administrativ leder for Troens Bevis Verdens Evangelisering, reiste til Vietnam i januar for å besøke det relativt nystartede arbeidet i landet, fikk han se et land i forandring. Vietnam rangerer som nr. 13 både over verdens mest folkerike land og verdens mest forfulgte land. Men visse ting tyder på at myndighetene er blitt litt mer åpne mot vesten og at noe av forfølgelsen begynner å gi seg.

– Myndighetene har nok øyne over alt, men det virker som om de kanskje har begynt å blunde litt med vilje når det gjelder kristen virksomhet, påpeker Glenn.

– Men jeg må legge til at vi hørte konkrete tilfeller om forfølgelse. Det var blant annet en av våre evangelister som fortalte at myndighetene hadde prøvd å stoppe julemøtet hans.

Med sine drøye 92 millioner innbyggere har landets befolkning levd med et kommunistisk regime siden 1975. Det dominante Viet eller Kinh folket står for 84 prosent av befolkningen, men minst 54 etniske grupper er blitt identifisert i landet, der den største gruppen er Hmong-folket som bor i fjellene nord i landet.  Mens vietnameserne tradisjonelt praktiserer buddhisme, gjennomsyrer forfedre-tilbedelse landet, slik som i flere andre asiatiske land. Forfedre-tilbedelse er en religiøs tro som innebærer bønn og offergaver til åndene av døde slektninger. Denne praksisen finnes i en rekke kulturer verden over. De tror at ånden til den døde fortsetter å bo i den naturlige verden og kan dermed påvirke fremtiden til dem som lever. Åndene til de døde blir også brukt som bindeledd mellom de levende og Skaperen.

Stor misjonsmark
Bare ti prosent av Vietnams befolkning er nominelle kristne, og de praktiserer ofte en blanding av kristne ritualer og forfedrenes tro. Blant dem er det kun 1,8 prosent evangeliske kristne. Men landets innbyggere er veldig åpne for de gode nyhetene om Jesus, og de siste 2-3 årene har Troens Bevis gått inn med nye resurser i landet som følge av vår nye storsatsningen i Sørøst-Asia. Per i dag støtter Troens Bevis i alt 60 innfødte evangelister i Vietnam med fast underhold hver måned. Oppstarten av oppfølgingskontoret til Troens Bevis er en del av denne storsatsningen, og dette kontoret er det siste i rekken av fire andre oppfølgingskontor i Sørøst-Asia i henholdsvis India, Indonesia, Thailand, Himalaya.

– Da jeg besøkte Vietnam fikk jeg treffe flere nasjonale ledere, og jeg fikk også fortalt hvordan de bruker brevkurset vårt i andre land, blant annet som et evangeliseringsredskap for våre innfødte evangelister, forteller Glenn.

– Postverket kan nok være en utfordring i Vietnam, men det var de overbevist om at de skulle finne greie løsninger på. De er nok vant med å finne veier rundt systemet.

Mangel på ledere
Det ene ekteparet, Pastor Daniel og Esther, som overser 30 av evangelistene i Vietnam, er også ledere for 260 husmenigheter. Men de mangler nok ledere til å følge opp alle de nye kristne som kommer til tro.  Nå ser de frem til å bruke brevkurset fra Troens Bevis som et verktøy for å undervise nye troende i Bibelens grunnleggende sannheter.                    

– Så vi håper også at brevkurset kan bli en slags erstatning for lederproblemet i husgruppene, supplerer Glenn.

Pastor Daniel og Van, den nyansatte ved oppfølingskontoret, begynner i det små med å trykke opp 1000 eksemplarer. De er vant med nøysomhet og er spent på å se hva som skjer med kurset fremover.

Vant landets første elev
– Men etter en fantastisk reise der jeg fikk besøke flere husmenigheter og se arbeidet på nært hold, fikk jeg en opplevelse som ble en ekstra stor velsignelse for meg, forteller Glenn.

Mye av dagene hans blir brukt på administrerende oppgaver på kontoret i Sarons Dal, så det å være ute i feltet og se misjonsarbeidet på nært hold er alltid en stor inspirasjon. For å avslutte turen til Vietnam hadde Glenn og hans kone Berit planlagt en liten ferie på ett strandhotell noen timers biltur fra Ho Chi Min City. Turen til Vietnam var også parets sølvbryllupsreise, som Glenn mottok gaver for i anledning hans 50. års dag i fjor.

– Jeg hadde fått med meg ett av de tre ferdig trykte eksemplarene av brevkurset på vietnamesisk. Der vi ferierte ble jeg kjent med en «beach boy» på stranda som jobbet på hotellet hvor vi var gjester. Van, som han het, var 19 år gammel. Jeg tenkte at nå kan jeg like godt hoppe i det, så jeg vitnet litt for denne gutten, også gav jeg han brevkurset som han skulle lese gjennom. Van brukte bare et par dager på å lese gjennom alle fem leksjonene. Han kom tilbake og sa at dette var veldig interessant, og at dette vil jeg gjerne tro på! Vi fikk be sammen, og han tok imot Jesus som sin
frelser. Men ikke nok med det. Nå ville han ha flere kopier av kurset som han kunne gi til familie og venner.  

– Jeg tror at høsten er veldig moden i Vietnam, fortsetter Glenn.

– Min opplevelse av å vitne i Vietnam var som å skjære i mykt smør, ingen fordommer mot evangeliet, i motsetning til i Norge. Evangeliet står i veldig kontrast til det kommunistiske systemet de har vokst opp i. Jeg fikk koblet Van med oppfølgingslederen på vårt nye kontor, og han er offisielt vår første brevkurselev i Vietnam!

{snippet gavepopup-dynamisk|Gi en gave til misjonsarbeidet i Vietnam|0}



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter