Fra buddhistisk munk til evangelist

Pattanasak Phoungseersaksa trodde han skulle være en buddhistisk munk hele livet. Så møtte han vår feltleder i Thailand, Nirut Chandkorn.

Den thailandske misjonslederen, Nirut Chandkorn, har hatt et langt vennskap med den norske misjonsorganisasjonen, Troens Bevis. På 70- og 80-tallet samarbeidet Nirut med Aril Edvardsen. For to år siden ble samarbeidet gjenopprettet. Denne gangen med Arils sønn, Rune Edvardsen.

Som en del av samarbeidet ble det i år sendt ut 36 innfødte evangelister i Thailand. Hver av disse blir støttet med 2000 kroner i måneden. En av evangelistene er Pattanasak Phoungseersaksa. For tre år siden levde han en som en buddhistisk munk, og trodde han skulle være det hele livet. Nå har han plantet to menigheter i provinsen Chainat, i det vestlige sentrale Thailand.

– For tre år siden møtte jeg pastor Nirut, som også pleide å leve som en dedikert buddhist. Han fortalte meg mange sannheter om livet, og sammenlignet Guds ord mot Buddhas ord. Slik fikk jeg lære hvordan jeg skulle leve livet ut i fra Guds ord. I dag er jeg en kristen fordi Gud lot meg finne sannheten og den virkelige freden i livet, forteller Pattanasak.

– Mer liv i Guds ord
I buddhismen finnes det ikke noen frelse slik som kristendommen. Det viktigste i buddhismen er å oppnå nirvana. Thailendere streber ikke i like stor grad som andre buddhister etter å oppnå livssyklusens endemål, nirvana, men konsentrerer seg mer om å forbedre dette liv eller det neste ved å gjøre gode gjerninger. Det anses også som spesielt bra å gi mat og annen hjelp til munker. Munkene har stor respekt i det thailandske samfunnet. En hver form for en mannlig buddhist bør på et eller annet tidspunkt prøve å leve som munk. Det er det ikke mange som gjør, men alle offentlige ansatte menn har rett til å reise bort og leve som munk i tre måneder, uten å miste inntektskilden sin.

– I mange år studerte jeg den buddhistiske lære og forsøkte å følge buddhas ord. I buddhismen lærte jeg også mye av det Gud sier. Det er mye som er likt, men for meg var det mer liv i Guds ord, sier den tidligere munken.

Ble evangelist
Da Pattanasak ble kristen ble han innfødt evangelist i Thailand. Han er i dag en del av teamet til Nirut, og har fått sin evangelistopplæring av misjonslederen. Av Nirut lærte han hvordan han skulle plante menigheter.

– Nirut sier vi først skal bygge sterke lederskap og ledere. Så vil disse lede andre mennesker til Kristus. Deretter vil flere og flere mennesker samles seg som igjen resulterer til menighetsplanting.

Få kristne
Thailand er helt åpent for evangeliet. Likevel er bare 1,2 prosent kristne.

– Vår utfordring er at svært få thaifolk kjenner til evangeliet. Jeg ønsker jo å nå ut til mine landsmenn med denne sannheten om livet. Pastor Nirut gir oss strategier som gjør dette enklere for oss. Det er hardt arbeid, men vi ser at jo mer vi står på, jo flere kommer til tro.

Bakgrunnen for hans kirkemedlemmer er buddhistisk. Da Pattanasak skulle plante menigheter startet han med evangeliseringsarrangementer. Mange buddhister kom å lyttet da han forsøkte å formidle Guds ord, og lot de selv sammenligne evangeliet med det deres egen tro.

– Slik fant flere buddhister frem til sannheten, sier evangelisten.

Pattanasak startet også med skoleevangelisering og inviterte elever, lærere og foreldre med til kirken. Slik ble mange ledet til Guds ord.

Takker for støtten
Nå er han veldig glad for støtten han får fra Troens Bevis.

– Da vi fikk støtte fra Troens Bevis skjedde det veldig mye med vårt evangeliseringsarbeid. Det forenkler mange prosesser for oss, og gir oss et bedre og mer effektivt arbeid. Jeg vil takke alle støttepartnerne som er med å bringer evangeliet frem i Thailand. Dette betyr enormt mye for oss. Det er jo fantastisk at alle evangelistene i vårt team får støtte fra dere. Det er med å gjør at vi kan lykkes i vårt misjonsarbeid. Tusen takk!

Pattanasak var også svært begeistret for konsertkampanjene til Rune Edvardsen som ble arrangert i november. Selv var han med bak kulissene på alle kampanjene.

– Det var helt fantastisk! Det er ikke bare god rockemusikk, men det som Rune Edvardsen forkynte fikk mange thailendere til å komme frem for Guds rike.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter