Bekjemper etnisk hat med dukketeater i Abkhasia

Innfødte evangelister i Abkhasia når ut med evangeliet til fiendtlig innstilte etniske grupperinger gjennom utradisjonelle metoder.

I 1995 ble Aril Edvardsen og Troens Bevis sin feltleder i Russland, biskop Ivan Chekhunov, invitert til Abkhasia av landets første president Vladislav Ardzinba. Under den offisielle mottagelsen fortalte presidenten dem den gamle legenden om hvordan Abkhasia fikk sitt navn, som betyr «Guds land».

Biskop Ivan Chekunov husker godt at etter møtet med presidenten ba han og Aril Edvardsen sammen over et kart av Abkhasia.

Da sa Aril: «Broder Ivan, siden Abkhasia heter Guds land ser jeg i min ånd at dette landet som er fylt av hedenskap og Islam vil vende tilbake til Jesus Kristus».

– Og nå, etter åtte års samarbeid med Troens Bevis, ser kartet som Aril og jeg ba over ganske annerledes ut, forteller Biskop Ivan.

– I 1995 var det kun en liten menighet i Sukhum, landets hovedstad. I dag er republikken delt inn i syv selvstyrte provinser. Hver av provinsene har nå sitt eget Gospelsenter ved hjelp av støtten fra Troens Bevis. Vi ba den gang spesielt for den siste og vanskeligste kommunen – Gal, som ligger rett ved grensen til Georgia. Denne kommunen har vært et senter for etniske konflikter, kidnappinger og menneskehandel. Det har ikke vært noe kristen kirke i Gal-provinsen inntil 2013, da vi som ved et under fikk tak på en bygning midt i sentrum. Den nye menigheten ligger strategisk til rett ved FNs flyktningesenter i byen.  

Kreativ evangelisering
En av de fem evangelistene som Troens Bevis underholder i Abkhasia forteller at han hadde bedt i lengre tid om hvordan han kunne nå landets unådde.

– Jeg kan ikke synge og er ikke spesielt musikalsk. Men så fikk jeg en tanke – å tjene den yngre generasjonen gjennom dukketeater, sier evangelisten.

Etter seks måneder hadde menigheten startet et dukketeater med fem personer og skrevet to stykker. Det ene stykket er basert på den barmhjertige samaritan og oppmuntrer barn til å akseptere og elske hverandre.

– Det var spesielt interessant å berøre temaet om internasjonale relasjoner da dette er et tema som plager livet til mange barn gjennom krigen som fant sted i Abkhasia over etnisitet og utløste forferdelig vold og grusomheter. Barna blir lært til å hate andre nasjonaliteter, og for mange av dem var det en åpenbaring at våre naboer, som Jesus sier at vi skal elske, kan være hvem som helst som står oss nær, sier evangelisten.

Det andre stykket handler om den bortkomne sønn og hvor viktig det er å adlyde Gud samtidig som det forteller om Guds uendelige farskjærlighet.

– Begge stykkene var veldig populære blant de første 100 barna som så dem, så vi bestemte oss for å vise dem ukentlig i de forskjellige provinsene i landet vårt. Et team fra Barne-TV på statskanalen kom også og laget reportasje om dukketeateret vårt, noe som åpnet ennå flere dører for oss. I løpet av sommeren har vi vist det i parker, på markedsplasser og barneleirer.

Og ellers i året får vi besøker offentlige skoler med dukketeateret vårt!

Troens Bevis støtter bortimot 1000 innfødte evangelister i en rekke land. Gjennom virke til evangelistene får nye mennesker høre evangeliet for første gang hver eneste dag. Ønsker du å hjelpe disse evangelistene med en gave, kan du klikke her.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter