Jonas grav ødelagt i Nineveh av ISIL
For første gang på 1600 år var det ikke gudstjeneste i Mosul i Irak. Byen er også er kjent som Niniveh fra bibelske tider.
Den 23. juni var det første gang siden eldgamle tider at det ikke ble holdt gudstjeneste eller masse i Mosul i Irak. Byen som en gang omvendte seg etter advarselen fra Jona har vært kjent for sin unike kristne kulturarv og historiske minnesmerker. Etter det grusomme inntoget av den muslimske terroristgruppen ISIL har de kristne flyktet eller blitt drept i denne historiske byen nord i Irak.
Canon Andrew White, som er kjent som presten i Baghdad, legger ut nesten daglige oppdateringer på Facebook med bilder der han gir førstehånds beskrivelser av lidelsen rundt seg. Den 11. juli tok menigheten i Baghdad med seg nødhjelp til kristne som hadde klart å flykte fra Mosul. Da oppdaget de at situasjonen for flyktningene var mye verre enn først antatt. De kristne som hadde rømt byen hadde ikke vann, mat eller pledd og flere måtte sove rett ned på den steinete bakken.
I over 2000 år har Irak hatt en unik kultur med østlig kristendom. Det var kristne i Mosul og området rundt som fremdeles talte arameisk, språket til Jesus.
Før krigen i 2003 var det rundt 35 000 kristne i Mosul, og 1,5 mill. i Irak. Mange av dem flyktet under krigen, og i årene etter krigen har de kristne blitt sterkt forfulgt. Før ISIL gjorde sitt inntog i Mosul i sommer var det rundt 3000 kristne igjen i byen. Nå er byen tom for kristne som fikk valget av ISIL om å flykte eller konvertere til islam og betale en islamsk skatt.
Kirker og gravplasser blir ødelagt og ærekrenket, hus som har tilhørt kristne er beslaglagt av ISIL og merket med N for Nasarene – ordet de har for kristne, og grusomme voldsovergrep, som korsfestelser av troende, filmes og spres som propaganda. Det er viktig å merke seg at det er også andre minoritetsgrupper som forfølges og drepes av ISIL i Irak.
Terrorgruppen har også rasert den historiske graven til Profeten Jona fra bibelske tider som stod som et minnesmerke utenfor Mosul.
– Det var et hardt slag mot samvittigheten til innbyggerne i Mosul, sier legen Al-Rasool i Mosul til RNS.
– Alle folk fra alle religioner og etniske grupper respekterer dette minnesmerke. Det var som en skytsengel og selve hjertet til byen vår.