Et talent i mange fasetter

Det finnes mange måter å forkynne evangeliet på. Christian Ingebrigtsen gjør det gjennom sanger som han skriver.

At Christian Ingebrigtsen er en artist i verdensklassen er allerede bevist gjennom suksessen til det engelske boybandet A1 og hit listen hans. Etter at A1 ble oppløst i 2003, har han fortsatt sin egen karriere som låtskriver, produsent, musicalartist og sanger.

Men etter en kveld med Ingebrigtsen i Sarons Dal er det helt klart at talentet hans som musiker og artist kommer i mange fasetter. Denne kvelden blir det ordsmeden bak låtene som skinner spesielt klart.

De smekre pop-balladene Ingebrigtsen er kjent for ble blandet med sanger som tydelig taler hjertespråket hans.

I et tidligere intervju med Troens Bevis bladet forteller han at han føler låtskrivingen er en gave.

– Jeg føler at ideene jeg får er gaver. De faller som regel ned i hodet mitt når jeg minst forventer det. Det kan skje når jeg kjører bil, står i dusjen eller går til butikken. Når jeg begynner å skrive en låt, føles det som om jeg oppdager den, og ikke skaper den selv. Så ønsker jeg å dele den med så mange som mulig – litt som når du ser en film du gjerne vil dele med andre, og du ringer en venn og sier: «Den må du bare se!».  Men så har jeg også lært meg «faget» eller «håndverket» hvis du vil. Altså det å forme ideen til en ferdig låt. Ideene er som et godt stykke treverk. Uten det ville ikke håndverkeren fått laget noe særlig fint. Men uten et godt stykke håndverk, blir det ikke et produkt heller. Så man må lære seg faget. Det er der jobben ligger – lære seg hvordan man leker med ord og musikalske virkemidler. Man må også være mottagelig for ideene som grunnmateriale.  

Flere fasetter
Etter å ha deltatt med et par låter under Stevnets åpningsmøte lørdag kveld, der den tidligere A1 stjernen presiserte at han i første rekke ikke er en kristen artist, men en artist som er kristen, begynte han konserten med en sang til de som kan føle at livet har stoppet opp; «Nothing Stays the Same», for deretter å fortsette med en nyskrevet lovsang, «Fra Evighet til Evighet».

– En gang i året arrangerer jeg et verksted for lovsangsledere der vi kommer sammen i studioet mitt for å snekre nye sanger i løpet av en helg. Og på søndagen fremfører vi dem på «Låven», fortalte han til et blandet publikum av både yngre og eldre som tydelig satte pris på konserten.  

Han fortalte også at en av opplevelsene som har hatt størst innflytelse i hans liv var da han besøkte Midtøsten for elleve år siden. Det han fikk se og oppleve både i de palestinske og israelske områdene glemmer han aldri.

– Da jeg kom hjem bestemte jeg meg for å gjøre noe for alle de fantastiske menneskene jeg hadde truffet, og jeg inviterte både palestinske og israelske artister til Oslo for å starte en gruppe som bygger relasjoner på tvers av alt det vonde som har skjedd og skjer i dette området, fortalte han.

Denne gruppen har kommet sammen flere ganger i Oslo og kaller prosjektet for «My favorite enemy».

De har utgitt en CD under samme tittel med både hebraiske, arabiske og engelske sanger.

 – Vi fant fort ut at det var lett å bli for belærende i tekstene, så vi bestemte oss for å skrive en sang fra perspektivet til en stein, fortalte Christian fra scenen.

 – En stein kan brukes til mye, den kan bygge broer eller murer.

– Og denne sangen er like aktuell i dag med det som nå skjer i Midtøsten, tilføyde han før han fremførte den tankevekkende låten.

Takknemlig
Kanskje mest av alt gav sangene et innblikk i Christian sitt liv gjennom de siste årene der både gode og tøffe opplevelser er festet til papir og noter. Selv hans deltagelse i det populære TV-programmet 71’ nord førte til sangen «Grateful».

– Jeg oppdaget at tre minutter med video på TV er i virkeligheten 17 timer gåing med over 30 kg på ryggen. Så jeg var ikke så fryktelig lei meg da jeg måtte forlate serien, for å si det slik, sa han med en latter.

– Med da jeg like etterpå satt på et hotell i Mo i Rana og kunne nyte en reinsdyrsteik med visshet om at jeg skulle få ligge i en ordentlig seng den natten, begynte tankene å strømme på. Jeg er overbevist om at vi uansett omstendigheter kan finne minst en ting å være takknemlig for, og det er det denne sangen handler om, fortalte Ingebrigtsen.

Og før kvelden var omme hadde han også delt hvordan han først kom til tro.

– Det hele begynte med interessen for teoretisk fysikk. Jeg kom da frem til at for meg henger det ikke på greip at denne verden, med alt det fantastiske den inneholder, umulig kunne ha blitt til ved tilfeldige kjemiske reaksjoner. Det måtte bare være en skapende kraft bak. Så jeg ba til Gud om at dersom han finnes, måtte han vise meg hvem han er. For å fortelle andre om denne gryende troen skrev jeg sangen «Never Alone», som peker på Guds fantastiske skaperverk og hans relasjon med oss.

Det var også et stort pluss under konserten at alle tekstene til sangene kom opp på de store TV-monitorene på hver side av scenen.

Spesielt hyggelig var det også å lese kommentaren som Christian Ingebrigtsen gav til en journalist i Stavanger Aftenblad i forbindelse med hans opptreden i Sarons Dal;

– Det er faktisk så fint her at jeg gjerne kunne tenkt meg å komme hit i sivil, og ikke kun som artist!

Se bilder fra konserten:

{artimageview flickrApiKey=»eeceaffeaa0f86f64a42d81dfa7efec0″ flickr=»Troens Bevis» flickrSet=»72157645248488038/» flickrNumberOfImages=»800″ previewWidth=»400″ caption=»Sommerstevnet i Sarons Dal» autoGenerateThumbs=»true» }{/artimageview}

Foto: Nathalie Edvardsen 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter