Behandler de fattigste av de fattige på Zanzibar

Hver helg får nå flere hundre syke i landsbyene på Zanzibar hjelp gjennom Dina Stiftelsens nye mobilklinikk.  

Den 9. september startet Dina Stiftelsen en ny mobil klinikk på Zanzibar for å hjelpe folk ute i landsbygdene som sliter med store helseproblemer og fattigdom.
En av de første landsbyene som fikk besøk var Chunga. Det bor 3646 mennesker i landsbyen, og Philemoni Obeid, som leder helseklinikken, forteller at folk led av alt fra malaria til HIV i landsbyen.

– I løpet av den ene dagen kom det 670 folk til klinikken, og vi kunne tilby hjelp og behandling til 242 av dem, forteller Philemoni.

Vi har også fått bilder fra besøket til Mahonda landsbyen 16. november. Denne landsbyen ligger nord på øya og har en befolkning på 9019 folk. Blant lidelsene som de behandlet var høyt blodtrykk, lungebetennelse, øye infeksjoner og høyt blod sukker.

Philemoni forteller at de største utfordringene som de møter når de er ute med klinikken er kulturen og ideologien til landsbybefolkningen og at de ikke har nok leger eller sykepleiere til å behandle alle de trengende. I tillegg var det pøs regn i Mahonda hele dagen, og etter hvert slapp de også opp for medisiner.

– Vi fikk behandlet 208 av 489 pasienter som håpet på å få hjelp. Vi er glad for de vi fikk hjulpet, men føler også sterkt med dem som medisiner og tid ikke strakk til for, sier han. – Folket i dette området er veldig fattige, men de har fått litt infrastruktur på plass slik som vann og strøm, legger Philemoni til.

Ekstreme behov
Det var under et besøk på Zanzibar tidligere i år at Rune Edvardsen dro til fem landsbyer for å få en oversikt over de største behovene på øya. Gjennom samtaler med landsbyhøvdinger og andre ledere kom det frem at et av de markante behovene på øya er medisinsk hjelp og tilsyn for de ekstremt fattige ute på landsbygda. Slik som Chunga, er det mange landsbyer som har ekstremt dårlig helsetilbud som blir ennå verre av dårlig infrastruktur som veier og adgang til rent vann.

Med den nye mobilklinikken fra Dina Stiftelsen er det flere hundre syke som får hjelp når de er ute i helgene. Rune Edvardsen forteller at han håper også at klinikken vil bidra til forståelse og forsoning mellom de forskjellige religiøse gruppene på øya. Zanzibar består av 99 prosent muslimer, og det har vært økt forfølgelse av den kristne minoriteten på øygruppen de siste månedene.

– Gjennom barmhjertighetsarbeid ønsker vi å bidra til samhold og forståelse. Den lokale befolkningen lider under vanskelige økonomiske tider på tross av den blomstrende turistnæringen på øya, forklarer Rune Edvardsen.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter