Et Jesu vitne i over 80 år!

Da hun var åtte år fikk hun et ny testamente av sin mormor der det stod «Elsk Jesus». Og det har hun gjort siden.

Arna Wullf Wintersborg er en av Sarons Dal sine flotte medhjelpere og entusiastiske støttepartner.
Hun har fulgt virksomheten gjennom mange år og er en trofast leser av Troens Bevis bladet.

Arna er en kjent person for mange i Sarons Dal der hun hilser besøkende velkommen til møtene under Sommerstevnet eller gjenoppfrisker gamle vennskap med en hyggelig prat. Men Arna er langt fra noen stevnekristen. Helt fra hun fikk sitt første ny testamente av sin mormor, Clara Wintersborg, i 1940, har hun frimodig vitnet om sin tro.
Da var hun åtte år.
Inne i ny testamentet stod det: «Til Arna 1.4-40. «Elsk Jesus.» Og det kan en si at Arna har gjort siden.

– Nå har jeg fått gi syv barnebarn et ny testamente, det er etter min mening den beste gaven en kan gi, tilføyer hun.

Levende engasjement
I 1937 flyttet Arna og familien fra Kristiansand til Bergen, og tilbake til Kristiansand igjen i 1955. En klar Bergensdialekt vitner om nære forbindelser med Vestlandet, men med sin 81 år har Arna satt sitt tydelige preg på Kristiansand gjennom et langt og aktivt liv. Gjennom jobben sin ved sentralbordet til Skipsmegler Johan G. Olsen, som formann i 17. mai komiteen og dermed 17. mai taler på torget, gjennom utallige verv og et levende engasjement som lokal politiker. Hun har vært medlem av  Spareskillingens Bank Forstanderskap og var i 12 år med som visitor i fengselet gjennom Røde Kors. Men ikke minst som en uredd og frittalende kvinne som elsker Jesus.

– Mens jeg jobbet på sentralbordet til Skipsmegler Johan G. Olsen fikk jeg ofte kommentarer på at jeg alltid virket så hyggelig og glad overfor andre mennesker. Da måtte jeg svare at det hjertet er fylt av, taler munnen!

Hun forteller at hun ble også tidlig klar over at hun ikke var noe regelmessig A4 menneske.

– Reidar, mannen min, holder seg litt på sidelinjen, men han ser alltid frem til å høre om det siste jeg har funnet på, ler hun. – Han har fått seg mange gode lattere igjennom årene når han hører hva jeg har foretatt meg, legger hun til.

– Men gjennom alt har det alltid vært viktig for meg å formidle at Gud har skapt universet og hver enkelt av oss. Det er ikke tilfeldig, vi er her med en guddommelig hensikt, sier hun skråsikkert.

På møte i Humanetisk Forbund
Slik som da hun en dag så en annonse der det stod at Humanetisk Forbund skulle feire 200 års jubileum for Darwin og Evolusjonsteorien med foredrag på Kick i Kristiansand. Da klarte ikke Arna å holde seg borte.

– Jeg stilte opp sammen med det som nok for det meste var universitetsstudenter, forteller hun.

Da det ble gitt anledning til å kommentere eller stille spørsmål, var Arna en ivrig deltager.

– Det var blitt sagt at kristendommen var på tilbakegang i Norge. Jeg reiste meg og sa at akkurat det visste jeg ikke så mye om, men at jeg hadde det fra sikre kilder i Troens Bevis bladet at kristendommen opplevde stor fremgang i andre deler av verden, og at det var stor vekkelse blant annet i Sør-Amerika, noe som foredragsholderen faktisk også bekreftet at han hadde hørt, forteller hun.

– Etter min mening, stilte jeg mange gode spørsmål, ler hun før hun legger teoretisk til.

– Kan ateister vise kjærlighet? Selvfølgelig, men forskjellen er at mennesker i seg selv kan kun øse av sin egen kjærlighet, og den kan gå opp og ned med tålmodigheten. Men sammen med Gud, når vi blir ett med Han, kan vi ta imot og øse av hans kjærlighet gjennom den Hellige ånd til vår ånd, og ut til andre. Slik går vi aldri tomme for kjærlighet.

Tre artikler i Troens Bevis
– Så gikk det kanskje ett år etter møtet på Kick, også så jeg i debatt siden i Fedrelandsvennen der to fra UIA, begge undertegnet, skrev om at Darwins evolusjonsteori hadde gjennom 150 år blitt underbygget av forskning.

– Jeg så debatten, og jeg tenkte at jeg kan ikke la det gå uimotsagt, så jeg skrev inn til avisen. Men før jeg skrev, skrev en annen person et motinnlegg, og de svarte så frekt at «det var kvasi vitenskap». Da skrev jeg at jeg hadde nyere vitenskap som jeg kunne formidle etter å ha lest tre artikler i Troens Bevis bladet av Kjell Tveter i 2011. Så svarte de meg i avisen:
«Arna Wintersborg er velkommen opp til Universitetet for å formidle nyere vitenskap.»

– Det er veldig godt å være velsignet med humoristisk sans og ikke være redd for mennesker uansett stilling eller ansvar i samfunnet, vi er jo alle verdifulle mennesker, sier Arna og ler igjen.

– Du må aldri være redd for noe menneske, uansett hva slags stilling de har. Vi skal leve et liv hvor vi kan respektere hverandre. «Respekt er noe man vinner, ikke noe man får», som det heter.

Besøk på UIA
Dermed kopierte Arna Wintersborg opp to kopier av de tre artiklene til Kjell Tveter som hun tok med seg opp til UIA i august, 2011, sammen med to eksemplarer av Aril Edvardsens bok om Charles Darwin, som hun så overrakte til de to fra Universitetet i Agder.

– Vi hadde en god samtale om utviklingslæren kontra Kjell Tveter sin forskning. Vi snakket veldig godt sammen, og vi ble enige om at vi kunne være gode venner selv om en ser forskjellig på saker. Nå vil jeg gi Kjell Tveter sin nye bok om vitenskap og forskning til dem, «Livet – Skapelse eller tilfeldighet.»

Vitnet om Jesus blant muslimer
Et annet eksempel på Arnas frimodighet skjedde under det omtalte besøket til Khalid Yasin, en kontroversiell muslimsk forkynner fra USA som ble invitert til Kristiansand av det muslimske trossamfunnet i byen i 2010. Han er kjent for sine konspirasjonsteorier, blant annet at det var USA og andre vestlige regjeringer som sto bak bombingen av World Trade Center 11. september 2001. Derfor ble det også en del medieoppslag før han kom til Kristiansand. Khalid skulle holde to møter, et for en lukket forsamling i en moske i Kristiansand, og det andre var et åpent møte i Universitets aulaen.

En stund tilbake var Arna blitt venner med sin nye palestinske nabo fra Hebron gjennom hilsninger og småprat over hagegjerdet. Da han skulle reise hjem til Hebron for å besøke familien sin, sendte Arna med gaver. Og hun fikk hyggelige hilsninger og gaver tilbake.

Så Arna spurte sin palestinske venn om han ville ta henne med på det ene møtet, som var åpent for alle. Arna følte at det var viktig at kristne i byen også var tilstede, selv om hun skulle være den eneste av dem som kom. Frimodig som hun er, håpet hun på en anledning til å få si noen ord.

– Da det ble åpnet opp for andre kommentarer på slutten av innlegget, gikk jeg opp sammen med 3-4  andre. Jeg sa at jeg tror på Gud, men at jeg også tror at han har en sønn som heter Jesus Kristus. Han har gitt meg så mange bønnesvar som det ikke er mulig kan være tilfeldigheter. Så sa jeg at hvis flere muslimer brenner en bibel blir vi kristne lei oss, men at alle kristne fremdeles elsker muslimer. Men hvis en kristen brenner en koran, blir det stor oppstandelse i den muslimske verden. Jeg syntes det var viktig at han og de andre i salen fikk høre dette, for kanskje det kunne få dem til å tenke litt, legger hun til.

Si de hyggelig ting
Når jeg spør Arna hvor hun får all energien fra, er hun ikke helt sikker, men det har kanskje hjulpet at hun har vært morgenbader i svømmehallen i 40 år – og noen år også som vinterbader i sjøen.

– Også nå som Reidar og jeg har feiret vår 60 års bryllupsdag, har jeg fått spørsmål om jeg har noe ekteskapsråd. Da sier jeg bare, «Pass på å si de hyggelige ting, og hold tilbake kritikken!»

Kilde: Troens Bevis bladet for juli, 2013.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter