Tilgir Pol Pots fangevoktere

Etter å ha overlevd fengsling, tortur og tvangsgifte under Pol Pots regime, er det to ting som er blitt viktig for Pastor Somet. Det ene er å tilgi sine fiender, og det andre er å vinne sine landsmenn for Kristus.

– Jeg opplevde og så med mine egne øyne grusomhetene som ble begått under Pol Pots regime, og jeg følte meg helt knust over alle dem som døde uten å kjenne Jesus, sier Pastor Somet.

Under Sommerstevnet denne uken i Sarons Dal har Troens Bevis hatt gleden av å ha besøk av Pastor Somet (61) fra Kambodsja.

Han forteller at i 1963 hadde han gitt opp alt håp i livet da han traff en innfødt evangelist som vitnet for han. Somet tok imot troen på Jesus, som senere skulle bli det som gav han styrke til å overleve det grufulle regimet til Pol Pot som varte fra 1975 til 1979. I denne perioden døde 25 prosent av Kambodsjas befolkning på grunn av henrettelser, feilernæring, sult, tvangsflytting ut i jungelen, tortur og mangel på medisinsk hjelp. I faktiske tall dreier det seg om 1-3 millioner mennesker som ble utryddet under styret til Khmer Rouge.

– Da Pol Pot tok makta i 1975 hadde jeg ti søsken, da året var omme var det kun en av dem som fremdeles var i live, husker Somet.

Ytterst nød
Folk i Kambodsja levde i ytterst nød. De sultet i hjel og ble tvunget til å flytte ut til jordbruks kollektiver i jungelen der de måtte jobbe 16-20 timer i døgnet. I tillegg tvangsgiftet de par som ikke kjente hverandre.

– Jeg ble selv tvangsgiftet med min kone. Soldater stilte oss opp på to rader med 60 av oss på hver side. Så valgte de ut to og to som måtte gifte seg. Selv valgte jeg å bli hos min kone etter at Pol Pots regime tok slutt. Vi har fem barn sammen og for fem måneder siden reiste min kone hjem til himmelen, forteller han.

Somet forteller videre at etter at han ble tvangsgiftet anklaget regimet han for ting som han ikke hadde gjort, og fengslet han.

– I løpet av de åtte månedene jeg var fengslet ble jeg flyttet mellom fire forskjellige fengsler, og de torturerte meg i dem alle.

– De slo og sparket meg til jeg svimte av og tok en plastpose rundt hodet på meg, sier Sonet, og viser til bilder på en video der han tar kameramannen ut på en gressplen.

{snippet video|91988}

– Her pleide det å være en brønn. Det var hit de slepte meg mens jeg var bevisstløs etter at jeg ble torturert og lot meg våkne morgenen etterpå av morgenduggen i gresset.

– I det siste fengselet jeg satt var det 80 fanger, men etter at Pol Pots regime ble oppløst, var det kun 15 av oss som hadde overlevd, tilføyer han.

TIlgir
I 1979 vant Vietnam en krig mellom de to landene og reddet Kambodsja fra Pol Pots onde regime.

– Jeg er ennå veldig takknemlig for at Gud holdt meg i live gjennom de onde årene, sier Somet, som forteller at da krigen var over flyttet han tilbake til Porsat provinsen der han var svært glad for å være tilbake hos familien sin igjen.

Der plantet han snart en kirke med 150-200 nye troende som tok imot Jesus gjennom kirkens virke. I dag er Pastor Somet øverste leder for alle kirkene i provinsen Porsat.

– Jeg vet at det er vanskelig å forstå, men selv om Pol Pot regimet har behandlet meg urettferdig, har jeg et nådefullt hjerte for dem, og jeg har prøvd å glemme og å tilgi det de har gjort.

Somet husker spesielt en episode etter frigjøringen da han traff den ene fangevokteren som slo han så hardt at han svimte av før han ble dratt bevisstløs ut til brønnen.

– Han kjente meg igjen med en gang, og det var tydelig at han ble redd, for det var mange etter krigen som tok hevn og skadet eller drepte soldatene og fangevokterne som hadde plaget dem under Pol Pots regime.

– Men jeg sa til han jeg skal ikke skade deg. Jeg tilgir deg, og Jesus elsker deg. Jeg kunne se at han hadde vanskelig for å tro det, minnes pastoren.

Opptatt av fremtiden
Men Somet er mer opptatt av fremtiden enn fortiden. Han brenner for at sine landsmenn skal få høre evangeliet.

– Landet har tatt buddhisme som statsreligion. Vi ønsker å fri en gruppe mennesker som er villig til å gå ut til landets 15 millioner innbyggere med evangeliet. Problemet vårt er at vi har flere som gjerne vil reise ut som innfødte evangelister på fulltid, men nå må de jobbe som drosjesjåfører, klatre i palmetrær for å sanke palmeolje og lignende ting for å tjene til livets opphold for familien og seg selv. Med støtte fra vesten kan de gå ut full tid med evangeliet, forklarer Pastor Somet.

Slik kan vi hjelpe
Det er her Troens Bevis nå vil trå støttende til. Som en del av Troens Bevis sin nye storsatsning i Sørøst-Asia, også kalt “Operasjon Asia”, er fokuset å underholde 1000 nye innfødte evangelister i Nepal, Bhutan, Burma, Laos, India, Thailand, Vietnam, Indonesia og Kambodsja.

Siden Normisjon og IMI kirken i Stavanger allerede har etablert ett godt arbeid i Kambodsja, vil de gjennom et nytt samarbeid med Troens Bevis følge opp arbeidet med de nasjonale som Troens Bevis samler inn støtte til.

Det var også IMI kirken som ordnet besøket og tok med seg Pastor Somet til Sommerstevnet slik at misjonsvennene i Sarons Dal skulle få anledning til å høre og treffe den fantastiske pastoren.

Troens Bevis har som mål å skaffe fast underhold til 200 innfødte evangelister i Kambodsja. En evangelist vil trenge et månedlig underhold på 500 kroner.

Dersom du som leser dette kunne tenke deg å være med på det spennende misjonseventyret som nå utfolder seg i Kambodsja ved å støtte en innfødt evangelist, kan du fylle ut skjema nedenfor. Du kan også se flere videoer fra «Oppdrag Asia», og del dette med dine venner på Facebook.

{chronoforms}oppdragasia{/chronoforms}



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter