Lyset bryter frem i Egypt

En skandinavisk menighet for arabere som har vokst frem som følge av Troens Bevis sin arabiske satellittkanal, driver nå hjelpearbeid gjennom sin egen Lys Misjon.  

Det er en opplevelse å få komme til byen der Merzek, lederen for oppfølgingsarbeidet til Miracle Channel, vokste opp. Å besøke hans barndomshjem og å treffe hans far, en varmhjertig mann med grånende hår, hans kone og andre familiemedlemmer, vekker glede. Utenfor, på de hullete jordveiene, går folk oftest til fots. En ung pike forsøker å få med seg et sta esel, og i utkanten av byen dyrkes det frodige jordbruksvarer som skal selges på det lokale markedet. Her og der finnes små nærbutikker som selger dagligvarer.

Byens borgermester, som har hatt denne stillingen siden 1988, er storbonde og tilhører de som er bedre stelt. Ellers kan man ikke være borgermester. Men denne borgemesteren er også elstebror i den kirken som Merzeks foreldre tilhører, en evangelisk misjonsforsamling med ca. 500 medlemmer.

Muslimene dominerer byen, men slik var det ikke da han begynte som borgermester. En av hovedoppgavene nå er å være fredsmekler når konkflikter inntreffer mellom kristne og muslimer. Og det gjør det med jevne mellomrom, for militante muslimer forkynner for byens borgere at en borgemester, som er kristen, tror ikke på den rette Gud.
 
Uløste konkflikter
Vi besøker en familie som har hatt sorg i mer enn ett år etter en konflikt mellom dem og en muslimsk familie. Konflikten førte til at sønnen i den kristne familien, som var 25 år gammel, ble skutt på åpen gate. Men ingen er blitt rettsforfulgt ettersom politivesenet fungerer dårlig. Og hvem våger å gå til autoriteten for å vitne mot en muslimsk familie om at det kanskje finnes en morder der?
Sorgen henger tungt i det spartansk møblerte hjemmet. Merzek og noen pastorkolleger ber for familien, at de kan få legge sorgen bak seg. At de skal forstå at det finnes kraft i forsoningen og at de skal klare å tilgi den som har ansvaret for det som skjedde. Moren er helt kledd i svart og har ikke orket å gå utenfor husets dører siden det skjedde.  

Kamp mot voldtekter
Representanter for Light Mission tar oss en av dagene med til en annen kirke, der bortimot 100 jenter og unge kvinner er samlet for å få undervisning av en lege om sex og samliv og nytt livsmot. Mange av jentene er blitt voldtatt.

Systematiske voldtekter er en form for kvinneundertrykkelse mot dem som vil være selvstendige og som søker personlig frihet og yttringsfrihet. En del av undertykkerne tilhører det egyptiske brorskap, som ikke viker tilbake for å bruke voldtekter.

En nyhetssending forteller en morgen om Tahir-torget i Kairo en fredag da store demonstrasjoner mot president Morsi og det muslimske brorskapet holdes. Bare på Tahir-torget var 22 kvinner blitt voldtatt samme dag. TV-sendingen viste en av de voldtatte kvinnene og hennes mann, som foran TV-kameraet forklarte at: ”konen min var ikke skyld i voldtekten. Det er ingen skam, det som har skjedd med henne.”

Tros-håp
Med kun noen dagers mellomrom forflyttes vi fra Tahir-torgets demonstrasjoner, sinne, fortvilelse og politiets tåregass bomber til en annen by der det er en kristen konferanse med ledertrening.  Helgens vekkelsesmøter i forsamlingen forkynner håp og framtidstro – tross alt. 

Lovsangen og forbønnen er intensiv og gleden er påtagelig. Her har evangeliets glade budskap landet, på tross av alt som skjer i landet. Mennesker fyller kirken og blir både frelst og helbredet denne helgen. Et trosbasert håp baner seg vei midt blandt fattigdom og oppgitthet.

Møtebesøkende blir overbevist. Slik som Moses kunne føre millioner av jøder fra slaveri i Egypt til løfteslandet, kan Gud bryte mørket, mismot, sykdom og håpløshet og vise at lyset er sterkere enn mørket. Av Egypts ca. 90 millioner innbyggere, er drøyt 15 millioner kristne. Mange tilhører den koptiske kirken, som blir hardt forfulgt av det muslimske brorskapet. Men det finnes også mange evangeliske kristne som håper og ber at Egypts folk skal kunne kaste av seg slaveåket og bli et fritt folk.

Nytt livsmot
Light Mission har formidlet nytt livsmot til de glemte og fattige beboerne i Sør-Egypt. Noen familier har fått geiter eller høns og kyllinger som har gitt dem nye inntjeningsmuligheter.  Kvinner får sy-timer og en symaskin, der de kan sy klær til andre i byen. En kvinne vi treffer viser frem de fine klærne hun har sydd på bestilling, og som gir hele hennes familie et nytt hverdagshåp. Hun lyser av glede og takknemlighet fordi hun nå kan se fremtiden i ansiktet med nytt mot.

Du kan være med å spre evangeliet til arabere igjennom vår TV-kanal. Klikk her for å gi en enkeltgave, eller bli fast støttepartner ved å fylle ut skjema nedenfor.

{chronoforms}blipartner{/chronoforms} 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter