Sterk støttekonsert

Gripende bilder, sterke kommentarer og svingende rytmer ble stemmen til Kongos barn som ellers lider i taushet.

 

– Bildene fra Kongo vitner om bunnløs smerte og sorg. Jeg har kjent noe av den smerten selv, fortalte Jan Egil Omdal på støttekonsert for Dina-stiftelsen søndag kveld på Sentrum Scene i Oslo.

Kvinesdals-musikeren som i sommer lå åtte uker på Sørlandstoppen, mistet sin datter for seks og et halvt år siden i en trafikkulykke. På konserten søndag kveld fremførte han sangen ”Takk for alt du ga” til ære for sin datter – og dedisert barna som ifølge FN dør av fattigdom og nød hvert sekund.

– Det er fint å være her og støtte min gode venn Rune (Edvardsen). Han har dedisert sitt liv til å hjelpe barn i Kongo, og ikke bare det, men han bærer dem i sitt hjerte, fremholdt Omdal.

Vakte sinne
– Jeg blir fly forbannet, utbrøt konferansier Willy Ludvigsen over bildene fra Afrika som ble vist i en videopresentasjon på storskjerm.
Her fikk publikum se barn med alvorlige øyne som var blitt voldtatt, blant annet en to år gammel jente med afrofletter og sommerkjole som lå og hikstet med mentale skader etter voldtekt.

– Når det skjer noe i Europa eller Amerika, gjelder det livet med en gang. Men Kongo slipper alltid unna. Dette er triste bilder, men først og fremst gjør det meg sint, presiserte Ludvigsen.

Han har selv vokst opp i Kongo, der titusener av jenter er blitt voldtatt. På konserten fortalte han om da han møtte jenter på ni og ti år som var blitt utsatt for gruppevoldtekt av 17 soldater. 60 prosent av jentene var blitt smittet av HIV. Ingen vil ha disse jentene, fordi de er ”skitne”.

– En av dem hadde fått en baby. Den hadde stor mage og var allerede begynt å få grått hår og hvite øyenbryn. Den fikk ikke noe melk fra tenåringens tomme bryst, men lå inntil fanget fordi det representerte trygghet for den døende babyen, fortalte Ludvigsen.

Et helvete av krig
Blant artistene som spilte på konserten var Jan Groth og hans bror Hans Erik Groth.

– Fra første gang jeg leste om Dina-stiftelsen i Troens Bevis var det noe som tok tak i meg. Jeg håper virkelig arbeidet med Dina skal få den støtten det fortjener, understreket Jan Groth.

Hjertelig til stede var også det sprudlende koret Inkululeko Cultural Group, som ble etablert for 18 år siden i protest mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Iført fargeglade kostymer sang koret muntre sørafrikanske sanger.

Rune Edvardsen som etablerte Dinastiftelsen etter å ha møtt jenta Dina og flere andre voldtektsofre i krigsherjede Kongo, var søndag i Burundi med sin far Aril Edvardsen. Men han kom med en hilsen til konsertpublikummet over telefon.

– Hvis det er et område som er glemt av pressen, så er det Kongo. Kongo er et helvete på jord. Barna i Kongo trenger hjerte og øyne som ser dem og hender som hjelper dem.

På konserten ble det lansert en egen støtte-CD for Dina med artister fra søndagens konsert, samt Ole Paus, Bjøro Håland, Inger Lise Rypdal, Reflex, Kine Ludvigsen og Marianne Antonsen.

Mariell Edvardsen (19) som er datter av Rune Edvardsen, imponerte stort med sin sterke vokal. Fra Kvinesdal rocket John Kåre ”Kutta” Gullestad med band, og satte punktum for konserten med sangen ”Jambo” på swahili. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter