”Han må ha hatt en veldig sterk tro”

Slik oppsummerer filmskaper Lars Emmanuel Egeland livet til Aril Edvardsen etter å ha brukt flere uker i filmarkivet til Sarons Dal. 18. april inviterte han til filmfest i Kvinesdal kulturhus.

 

Av Bente Rognmo Thakre

Lars Emmanuel Egeland er kjent for sine bygdefilmer der han har dokumentert store og små begivenheter i distriktet siden 70 tallet. En gang hvert år inviterer han til filmfest hvor han viser høydepunkter fra året som er gått.

-Når det nå hadde seg slik at Aril dessverre gikk bort i fjor, ble det naturlig for meg å gripe fatt i det stoffet som jeg allerede hadde filmet om livet hans. Han har jo også vært en viktig del av bygda vår gjennom årene, sier Lars.

I 2004 spurte Lars Emmanuel om han kunne få filme Aril Edvardsen mens han fortalte om livet sitt. Dette brukte de to hele dager på. Aril brukte mye tid til å fortelle om oppveksten og begynnelsen på tjenesten hans på 50 og 60 tallet.

-Han visste at han hadde fått ett kall, men det tok en god stund før han visste konkret hva oppgavene hans skulle være. En stund lurte han på om det var meningen at han skulle være på en misjonsstasjon i Afrika, forteller Lars.

Overrasket over hvor tøft det var
Når Lars Emmanuel tenker over inntrykkene som han sitter tilbake med etter å ha sett på utallige film klipp, lest Arils bøker og de to dagene de filmet sammen, er noe av det som overrasker Lars mest den store motstanden som Aril møtte i distriktet i de tidlige årene.

-Allerede da var han bevisst på at han ikke ville sette opp møteteltet sitt ved siden av bedehuset eller kirken. Han ville ut blant folket. Men det var ingen i distriktet her som ville låne han benker til teltet, så de måtte han låne fra Rogaland, forteller Lars.

Papegøye på møte
Som ivrig lokalhistoriker er det spesielt en historie Lars Emmanuel husker godt. Aril ville så gjerne holde møter på Hidra utenfor Flekkefjord, men det var ingen som ville gi han plass til møteteltet på øya. Men tilslutt var det en gammel sjømann, Josef Urstad, som kom frem. Han hadde vært mye ute og reist og han var ikke var redd for Arils nye tanker. Han sa til Aril at om ingen andre vil ha deg her, så er du velkommen på jordet mitt. Josef hadde en papegøye, og under møtekampanjen som fulgte, lærte papegøyen ett nytt ord som den aldri glemte.
– Jeg har selv hørt papegøyen si det, flere år etter, og det var ordet ”Halleluja”, forsikrer Lars Emmanuel.

Ingenting var umulig
Noe annet som har slått den entusiastiske filmskaperen er at Aril stadig gjorde det som andre sa var umulig.

-Da Aril reiste til Russland i 1985, fikk han beskjed om at det ikke var mulig å holde møter der, og ble mistenkt for samarbeid med KGB og det som verre var.  I arkivet fant jeg fantastiske filmklipp som viser fullsatte kirker i Russland. Han fant ut at så lenge møtene var inne i kirkene, fikk de gjøre nesten hva de ville. Han besøkte også Russlands ledere i Kreml. Da jernteppet falt, ble flere av disse lederne satt over de nye republikkene. De husket Aril Edvardsen, og slik fikk han invitasjoner til å holde store møtekampanjer i de nye republikkene, slik som Dagestan, Ossetia og Abkhazia.

Lars Emanuel ble også sterkt grepet da han så opptak fra kampanjene i Pakistan. I tillegg til tusenvis av mennesker som tok imot Jesus, fikk Aril også en sterk innpass og respekt hos muslimske ledere og politikere.

-Han møtte dem med vennskap, og han fikk respekt tilbake. Han var bare genial i måten han fremla evangeliets budskap. Å se Aril sitte på gulvet med en gruppe Sikher i en stue i Pakistan, og fortelle dem at en må snakke sammen for å få fred, og at ingenting løses med å sitte på hver sin haug og bombe hverandre om en er uenig, var bare helt fantastisk.

Sterk tro
Lars Emanuel sier at han forstår godt hvorfor historien til Sarons Dal blir beskrevet som det rene misjonseventyret.
-Jeg vet at det er sagt før, men jeg må bare si meg helt enig. Historiene om Sarons Dal som ligger dokumentert i filmarkivet er rene misjonseventyr. Det er helt utrolig hva Aril rakk å gjøre som evangelist i løpet av 50 år. Det jeg sitter aller mest tilbake med, er at han må ha hatt en veldig sterk tro!

Du kan lese historien om hvordan Lars Emanuel Egeland fant sin egen tro i mai nummeret av Troens Bevis bladet. For å motta ett gratis 1 års abonnement på bladet, kan du klikke her.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter