Hentet fullastet ambulanse fra Sarons Dal til Abkhasia

Sarons Dal fikk flott besøk denne uken da Abkahsias religiøse rådgiver Rezo Katzia, og pastor Denis Kuzmenko hentet en ambulanse lastet til randen med nødhjelp fra Troens Bevis.

 

– Det er et enormt behov for ambulanser i Abkhasia, og nå er den stappfull av matvarer, medisiner og klær, forteller markedssjef Jan Egil Omdal i Troens Bevis.

Ambulansen er en gave som følge av en lokal solidaritetsaksjon til inntekt for Abkhasia som Aril Edvardsen og Jan Egil Omdal stod i bresjen for i 2005.

Det ble da samlet inn 150 000 kroner som ble sendt inn i Abkhasia i form av medisinsk utstyr og annen nødhjelp. Men behovene i den lille republikken er fremdeles enorme, og selv det mest elementære på sykehusene mangler. Da nødhjelpstransporten til Troens Bevis kom frem i fjor, var det en baby som øyeblikkelig ble reddet av utstyret på traileren. Uten trailertransporten hadde babyen ikke overlevd, fortalte legene på barnesykehuset i Gagra.

Ble invitert av presidenten
Det var i 1995 at Aril Edvardsen besøkte Abkhasia etter invitasjon fra landets første president, Vladislav Ardzimba, der han fikk holde møter i kulturpalasset i hovedstaden. De tre første evangeliske kirkene i landet ble startet etter denne møteaksjonen. Troens Bevis opprettholder kontakt med det lille landet gjennom nasjonale misjonærer som får underhold fra norske misjonspartnere.

Smekkfull
Ambulansen som presidentens rådgiver og pastoren nå kjører tilbake til Abkhasia ble kjøpt med 30 000 kroner fra Jannickes minnefond. Ambulansen kommer opprinnelig fra Egersund Røde Kors og har en kilometerstand på 180 000 kilometer.

Kvelden før avreisen kom sjefen for Røde Kors i Egersund for å gi abkhaserne en grundig demonstrasjon av ambulansen.

– Nå er den absolutt smekkfull av klær, medisiner og medisinsk utstyr, deriblant gynekologisk utstyr som er gitt fra Kvinesdal Legesenter, sier Jan Egil.

Klær til familiene
Han forteller at under besøket i Sarons Dal har de også tatt gjestene på handletur i Kvinesdal sentrum der de er blitt utstyrt med klær og sko til seg selv og hele familien.

– Vi kledde de, konene og barna, opp for 5 000 kroner, forteller Jan Egil.

Utbombet etter krigen
Abkhasia er fremdeles utbombet etter krigen med Georgia på 90-tallet, og alle grenseovergangene inn i landet har vært blokkert av Georgia og Russland. Dette har ført til enorme sosiale og humanitære lidelser for befolkningen med mangelvare på det meste. Fordi landet har vært svartelistet av FN får ikke hjelpeorganisasjoner offentlig støtte til denne befolkningen.  Men Aril Edvardsen appellerte til lokale ordførere, kommunestyrer og menigheter og fikk bred støtte på lokalt plan da Troens Bevis fikk spesialklarert en grenseovergang med russiske myndigheter for sine nødhjelpssendinger fra 2005.

Personlig takkebrev fra presidenten
Rezo Katzia, som for øvrig er professor ved Universitetet i Sukhumi, overrakte også et personlig takkebrev fra Abkhazias president til Aril Edvardsen.

– Abkhasia er et lite land med bare 600 000 innbyggere, og alle vet hva som skjer, inkludert presidenten, forteller professoren.

10 fiskestenger til rullestolbrukere
Med på lasset er også 10 fiskestenger med komplett utstyr som Rezo Katzia skal gi videre til en forening handikappede rullestolbrukere han er leder for.

– Nå skal de få være med på fiskekonkurranse, forteller han og er tydelig glad for gavene han kan overrekke når han kommer hjem.

All kommunikasjon har gått gjennom en russisk tolk innleid for anledningen, men de faste håndtrykkene og de varme smilene idet de kjører ambulansen ut av Sarons Dal levner liten tvil om at professoren og pastoren er fornøyd med lasten de nå skal kjøre den lange veien til Abkhasia. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter