Medisinsk blinkskudd i ”Den barmhjertige samaritan”

Når den barmhjertige samaritan heller olivenolje og vin i sårene til mannen som var overfalt og lå skadet på veien mellom Jeriko og Jerusalem, viser nyere forskning at han brukte både smertestillende og desinfiserende midler!

I Jesus’ kjente historie om den barmhjertige samaritan skyter Bibelen et medisinsk blinkskudd, i følge nyere forskning. Historien, som finnes i Lukas 10:25-37, er Jesu svar på hvem vår ”neste” er.

Han forteller historien om en jøde fra Jerusalem som var på vei til Jeriko. Underveis falt jøden i hendene på røvere, som plyndret ham, rev klærne av ham og skamslo ham. Deretter lot de ham ligge halvdød i støvet og den stekende sola.

To landsmenn, en prest og en levitt, passerte overfallstedet, så den halvdøde mannen, men skyndte seg forbi uten å hjelpe.

Senere kom en samaritan, som var en okkupant i landet og sterkt forhatt av jødene, også til stedet hvor den halvdøde jøden lå. Bibelen forteller: ”Han syntes inderlig synd på ham. Han gikk bort til ham, helte olivenolje og vin på sårene hans og forbandt dem. Deretter løftet han ham opp på sitt esel og tok ham med til et herberge, og pleiet ham”.

Desinfiserer og lindrer smerte
– Legg merke til at den gode samaritan helte olivenolje og vin i den skamslåtte og halvdøde mannens sår. Her skyter Bibelen blink. Vitenskapen har fastslått at olivenolje er smertestillende og vinen desinfiserer, skriver Aril Edvardsen i Troens Bevis bladet i februar.

De gamle sivilisasjoner anså vin som et medisinsk antiseptikum. Eldgamle papyrus fra Egypt inneholder resepter for bruk av vin i sår. Vi kan lese helt fra Homers tid (ca. 850 f.Kr.) at vin ble brukt som desinfisjonsmiddel i åpne sår.
Den berømte legen Hippokrates (ca. 460-377 f.Kr.) foreskrev også vin som et vanndrivende middel for å senke feber.

Nåtidens Ibuprofen
Det vitenskapsbladet ”National Geographic Magazine” skriver i desember, 2005, at forskere nå forteller at olivenolje inneholder naturlige smertestillende midler. Det er en ingrediens i oliven som kalles oleocanthal, som virker på samme måte som det smertestillende medikamentet Ibuprofen som demper prostaglandinene i kroppen som skaper smerter. Prostaglandinene finnes i all vev og alle organer i vårt legeme.

Oleocanthals egenskaper mot betennelse kan også forklare de reduserte forekomster og mindre hyppighet av visse kreftformer, hjerneslag og hjertesykdommer som man ser i Middelhavslandene, hvor befolkningen bruker store mengder oliven og olivenolje, skriver ”National Geographic”. Det er også medisinsk bevisst at moderate mengder av vin også reduserer risikoen for visse sykdommer, deriblant hjerte- og karsykdommer.

– Jesus visste hva han talte om i fortellingen om ”Den barmhjertige samaritan” når han forteller at samaritanen ”helte olje og vin på sårene hans og forbandt dem” (Luk.10:34). Så her skyter Bibelen blink igjen, konkluderer Aril Edvardsen.

Kilde: Troens Bevis bladet for februar, 2007.

Du kan motta ett gratis abonnement på Troens Bevis bladet ved å klikke her. http://www.tbve.no/litteratur.html

Bladet kommer ut hver måned og inneholder store korstogsreportasjer, misjonsnytt og inspirerende tros artikler.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter