Sultkatastrofe i Burundi -Troens Bevis ber om kronerulling

Pressemelding: Troens Bevis slår full alarm om en sultkatastofe av katastrofale dimensjoner som nå står for døren i Burundi. – Det må handles raskt om ikke flere hundre tusen mennesker om kort tid skal dø, sier lege Håkon Kordahl som nettopp er kommet tilbake etter et besøk i landet.

– Skoleelever i ulike områder har allerede sluttet å komme på skolen på grunn av matmangel, forteller lege Håkon Kordahl, som nettopp er kommet tilbake fra en tur til Burundi sammen med 3 studenter. De var i Burundi for å finne områder der de best kunne bidra med hjelp og utvikling i det krigsherjede landet som nå er inne i en omfattende gjenoppbyggingsprosess.

– Vår strategi er blant annet å få gitt alle skolebarna ett måltid til dagen når de kommer på skolen, sier Kordahl.

Pastor Charles Nduwumukama, som er Troens Bevis sin kontaktperson i Burundi, fortalte Kordhal at han av egne penger og en donasjon på 1000 dollar hadde måtte gå til innkjøp av mat til de fattige i hans egen forsamling i Gitega.

– Vi snakket med personer på gaten i Gitega som anslo at 6 av 10 personer i området på nåværende tidspunkt ikke har tilstrekkelig mat, forteller Kordahl.

Et anslag over omfanget av katastrofen meddelt av CARITAS/Burundi viser at allerede halvparten av landet er nå rammet av sultkatastrofen. Årsaken er at innhøstningen av bananer, mais, manjuk og kasawa har slått feil grunnet kraftig regn som har ødelagt plantene, og pest som har angrepet kasawaplanten.

Det er ennå ikke oversikt over det totale omfanget av sultkatastrofen som står for døren, men det anslåes allerede at 3 millioner av landets 7,5 millioner innbyggere vil bli rammet.

– Målsettingen må være å prøve å holde disse menneskene i live til neste innhøsting i begynnelsen av juni, og vi antar at hjelpebehovet ligger på 15-20 millioner dollar, forteller Kordahl.

Det er allerede lagt planer for å kjøpe inn den nødvendige maten i Tanzania og Uganda.

– Den matvarehjelpen vi måtte få frem, skal fordeles på innbyggerne uavhengig av menighetstilhørighet, stammetilhørighet, bosted og lignende.

Det er en arbeidsgruppe som nå appellerer til alle norske menigheter om å bli med på Aksjon Burundi. Innsamlingen vil skje gjennom Troens Bevis og det innsamlingssystemet som allerede er etablert.

– Håkon Kordahl har akkurat kontaktet oss og bistandsminister Erik Solheim, forteller daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen.

– Nå skal vi starte opp en aksjon gjennom avisene for å få i gang en kronerulling så fort som mulig. Aril og jeg skal snart ha et møte med Erik Solheim, og da vil vi også snakke mer om hva vi kan gjøre sammen for å hjelpe våre venner i Burundi som nå går en forferdelig katastrofe i møte om vi ikke trår til med en gang, poengtere Rune Edvardsen.

Aril Edvardsen inviterte Burundis president Pierre Nkurunziza til Norge i mai i fjor der presidenten blant annet fikk treffe bistandsminister Erik Solheim. Pierre Nkurunziza har de siste årene gjort helomvending som geriljageneral etter at han kom til tro under Aril Edvardsens korstog i Burundi i 2003. I 2005 ble han valgt til landets president, og han har tatt drastiske skritt for å bygge opp landets infrastruktur, skolevesen og helsetilbud, spesielt for kvinner og barn.

For å gi en gave til sultkatastrofen i Burundi bruk konto: 3080 21 65400

Du kan også ringe givernummeret  820 44 030 og bli belastet med kr 175,-

Pressekontakt:
Rune Edvardsen
Tel.   38 35 75 00
Mob  99 20 75 55
[email protected]

Bilder i trykkekvalitet under: 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter