Arabisk barne-tv fra dyreparken i Kristiansand

9 år gamle Martin fikk 3 drømmedager i dyreparken i Kristiansand da han som programleder for arabiske barne-tv fra Sarons Dal fikk ta seerne med inn til både den nye løven, tigerpyton-babyen og de viltre ringhale-lemurene.

 

Det var i forrige uke at det ble spilt inn en barneserie i dyreparken i Kristiansand som skal vises på arabisk barne-tv på Troens Bevis sin satellittkanal.

– Det morsomste dyret å filme var strutsen, forteller Martin på 9 år. Den unge programlederen fikk sin ilddåp i forrige uke da han skulle ta seerne av Barnas Verden, det arabiske barneprogrammet som lages i Sarons Dal for Troens Bevis sin satellittkanal, på en tur i Kristiansand dyrepark.

Programmet sendes hver fredag og søndag til over 300 millioner seere.

I alt ble det filmet 26 episoder i den nye serien om dyrene fra dyreparken.. Hver episode er et møte med et nytt dyr.

– Visste du at strutsen ikke tygger maten sin, men svelger steiner for å få knust maten i magesekken? spør Martin.

I stedet for å ta sommerferie har han pugget et tykt manuskript med mange fakta om hvert dyr med god hjelp fra mamma Mimi og broren James. Dyrepasseren kunne også legge til mer personlige ting om eksemplaret av arten som de fikk hilse på.

– Dette må jo ha vært de fleste barnas drøm, å få gå inne bak burene og klappe og hilse på dyrene, mener TV-fotograf Håvard Axel Kator som var med og filmet. Han ble selv litt forskrekket da han kikket opp fra kameralinsen og oppdaget at det var bare noen centimeter som skilte han og gaupen.

Født i Sverige
Martin og James er født i Sverige og bor i Stockholm sammen med moren som er fra Jordan og faren som er fra Egypt. Faren er pastor for en menighet med irakiske kristne i Stockholm.

– Jeg har måtte hjelpe Martin av og til med litt arabiske ord, men ellers har det gått greit, forteller Mimi.

– Det var spesielt spennende med løven og tigeren, sier Martin og sier at i begynnelsen var han litt redd for tigerpyton-babyen, men etter en stund gikk det helt greit å holde den 60-70 cm lange slangen.

Ronny Tønnessen, som er produsent for serien, forteller at dyreparken har vært behjelpelig med å legge filmingen til rette og stilte en dyrepasser til disposisjon som var med dem hele tiden i 3 dager.

Stort behov for positive barneprogram
Innslagene fra dyreparken går inn i serien Barnas Verden som sendes hver fredag og søndag på satellittkanalen fra Troens Bevis. Serien ledes av Afaf og datteren Leen ifra Jordan. Studio-opptakene skjer i Sarons Dal, men det kommer også innslag som er laget i andre arabiske land.

En interaktiv arabisk webside er også lagt til rette der barn kan logge seg på.

Ifølge lederen for Troens Bevis sin satellittkanal, Barty Shokralla, er det stort behov for positive arabiske barneprogram. Den siste tiden er det satt søkelys på andre arabiske barneprogram som oppfordrer til både hat og dreping, der selv Mikke Mus blir brukt til å oppfordre barn til Hellig krig.

Litt TV-stjerne
Martin og James som overnattet på et hotell under TV-innspillingen møtte også mange andre barn som var kommet for å besøke dyreparken.

– Da de så Martin med TV-fotografen og resten av filmteamet inne hos dyrene fikk han nok litt stjernestatus blant barna på hotellet, og det var ekstra gøy for han, forteller mamma Mimi.

Men hun ser raskt på Martin og legger til: – Men det viktigste er at du gjør dette for Allah, og at du gir æren til Ham for det som du får være med på! (Allah er det generiske ordet for Gud på arabisk, og blir også brukt av kristne)

Og med en slik mamma varer nok ikke eventuelle stjernenykker så lenge!

”Miracle”-kanalen sender 24 timer i døgnet til 300 millioner seere. Vil du være med å støtte satellittarbeidet i Sarons Dal med en gave, kan du klikke her. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter