«Liten avstand mellom liv og død

I sommer reiste en arbeidsgjeng på 10 personer til Kongo. Der jobbet de gratis med å bygge Dina-senterets nye mødrehjem for voldtatte kvinner.

 

Tekst: Bente Rognmo Thakre

Det var i august at Helge Flatøy satte seg på flyet sammen med 9 andre nordmenn. Men målet for sommerens feriedager var ikke en strand i Syden. I stedet var det humpete veier, jungel og sparsomme kår i Afrikas hjerte. Der skulle de bruke en uke på å mure opp veggene til det nye mødrehjemmet til Dina-stiftelsen i Bukavu. Her venter 50 voldtatte kvinner og barna deres på å få tak over hodet så snart bygningen er ferdig.

Global trend

Initiativtager til turen var Troens Bevis-ansatt Helge Flatøy. Han har besøkt barnehjemmene i Kongo før og sett de store behovene.

Han har også bodd flere år i Sør-Amerika der livet som misjonær innebar mye praktisk arbeide.

Nå er det også en global trend på gang der folk i Vest er villig til å betale for å være med på frivillig hjelpearbeide i andre land.

I tråd med disse erfaringene begynte Helge i våres å se seg om etter arbeidskarer som kunne være med og gi et løft for det nye bygget i Bukavu.

Fikk reise med full lønn

På ganske kort tid hadde han samlet sammen en entusiastisk gjeng. Det var fulltids murere og studenter som ikke var redd for å ta i et tak. En som eier et byggefirma kunne ikke reise selv, så han sendte en av sine ansatte, med full lønn! Og Kenneth som har jobbet som medielærling i Troens Bevis de siste 2 årene ble delvis sponset av en ungdomsgjeng fra Flekkefjord og pakket TV-kameraet i bagasjen. Alle måtte betale reisen selv og noe ekstra som gikk til byggemateriale.

– Vi fikk gjort mye mer enn vi skulle fordi de ansatte på senteret hadde gjort så flott forarbeid før vi kom, forteller Helge.

På 7 dager murte de 2 meter høye vegger med skillevegger i bygget som er på 700 kvadratmeter.

– Etter de 7 dagene var det rett og slett tomt for byggemateriale, og lommene våre var vrengt og tomme de også, sier Helge.

Nå er målet å samle inn de resterende 150 000 kronene innen mars måned som trengs for å gjøre ferdig bygget. Da håper Helge på en ny tur med frivillige arbeidskarer for å gjøre huset ferdig.

Sover der de kan

Han forteller at situasjonen i Kongo er forferdelig. I Kivu-provinsen hvor Dina-sentrene ligger er det full krig ute i skogene. Det er 160 000 nye flyktninger i området som FN ikke har kapasitet til å ta seg av.

De 50 voldtatte jentene fra 12-13 års alderen som venter på å få flytte inn på det nye mødrehjemmet er medtatte og sterkt plaget av traumer. Mange er også syke etter de brutale voldtektene som er blitt et systematisk krigsvåpen geriljasoldatene bruker mot dem. Mange av kvinnene så sine egne menn ble drept før de ble voldtatt. Andre er kastet ut av hjemmene sine på grunn av skammen det er for familien.

I øyeblikket er kvinnene og barna spredt på forskjellige steder og sover der de får lov, bl.a. på gulvet i et par kirker. 10 stykker er også stuet sammen i et midlertidig skur som er satt opp på tomten til det nye bygget.

– Men det dukker stadig opp flere som trenger hjelp, og de ansatte ved senteret har ikke hjerte til å si nei, forteller Helge.

Sterke inntrykk

Helge forteller at 2 dager etter at de forlot det nye mødrehjemmet fikk han beskjed om at en av kvinnene trengte sykehusbehandling, men at de ikke hadde penger til å sende henne dit. Så fikk de beskjed om at ett av barna på det nye senteret døde.

– Slikt gjør enormt inntrykk på oss. Dette var dem vi var sammen med hele uken, vi lekte med barna og spiste sammen med kvinnene. Vi vet at vi reiser hjem til luksus og nye muligheter, men det har ikke de som ble igjen. Som en av dem som var med på turen sa: «Det som gjorde mest inntrykk var å se hvor liten avstand det var fra liv til død for dem.»

Vil du gi en gave til mødrehjemmet i Kongo kan du klikke her.

Se også relaterte nyheter: 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter