Kongo – nordmennene vel hjemme

Etter en iherdig arbeidsinnsats er de 10 nordmennene som reiste til Kongo for å utvide kapasiteten på Dina-senteret fra 50 til 120 jenter vel hjemme. Med seg hjem hadde de ett nytt perspektiv på livet.

 

BILDEGALLERI KOMMER…

-Da vi forlot Goma var vi kommet over en meter opp på bygningen, det var i overkant av det vi hadde regnet med, sier en fornøyd teamleder, Helge Flatøy, som reiste til Kongo 16. august for en 14 dagers arbeidsinnsats sammen med 9 andre nordmenn.

-Det er klart at det er en stor bygning som må til for å huse 70 nye jenter, så vi er veldig fornøyd med alt vi har fått gjort. Nå arbeider lokale arbeidsfolk videre på bygget, også drar vi ned med et nytt arbeidsteam i november for å jobbe videre på bygningen, forklarer Flatøy.

Dina-senteret som drives av Troens Bevis sin humanitære gren, Stiftelsen Dina, huser i dag over 60 jenter som er påført store lidelser på grunn av den ekstreme situasjonen som regjerer øst i landet.

Opprørssoldater brenner landsbyer, plyndrer, voldtar og kidnapper barn og kvinner.
Bare i juni ble 2200 voldtekter anmeldt øst i Nord-Kivu, men dette regnes bare som toppen av isfjellet da de fleste voldtekter ikke anmeldes på grunn av skammen og fare for utstøtelse av familien. Den forferdelige situasjonen har vært gjeldende i landet i flere år.
Den siste tiden har situasjonen tilspisset seg ennå mer, og Helge Flatøy forteller at det var ikke fritt for at flere av nordmennene som var med til Kongo også var en smule bekymret for sin egen sikkerhet.

-For en del var nok dette ett tema, men vi ordner det slik at det er trygt og vi vil jo selvsagt ikke sette folk i fare, sier Flatøy.

Men han forteller at lederen på senteret, Dr. Kabutu og de andre ansatte var sterkt preget av den anspente situasjonen i landet.

-De var veldig nøye på sikkerheten vår, og vi fikk for eksempel ikke lov til å være ute å kjøre etter mørkets frembrudd, det var nytt fra forrige gang.

Flatøy forteller også at samtlige nordmenn som var med på turen gav utrykk for at de var veldig glad for at de fikk være med og at de var preget av hvordan ting fungerte der nede.

-De var tydelige på at det de opplevde i Kongo har gitt dem et helt nytt perspektiv på livet, poengterer han.

Etter at det nye tilbygget for de 70 nye jentene er ferdig, er det neste prosjektet å bygge en skole på senteret. Inntil nå har jentene gått på skole på Bethsaida- senteret for hjemløse gutter, som også drives av Stiftelsen Dina og ligger kun noen minutter unna Dina-senteret. Men Helge mener at for at jentenes behov for skole og utdannelse skal bli ivaretatt må det prioriteres en egen skole for dem.

-Vi ser jo at det er andre forhold her i Afrika og at vi må stå på litt ekstra for at jentene ikke skal komme i bakerste rekke, noe de lett gjør. Men vi opplevde det veldig positivt da Dr. Kabutu og hans kone besøkte oss i Sarons Dal i fjor og fikk se hvordan kvinner alltid har hatt en fremtredende plass i Troens Bevis, enten det gjelder ute på misjonsmarka eller hjemme.  Dette har Dr. Kabutu tatt med seg hjem, og vi er veldig glade for å notere oss at da vi nå var der nede innsatte han de første kvinnelige evangelistene og eldste i menigheten han er pastor for. Dette syntes jeg var spesielt flott å se, forteller Flatøy.

Han er også tilfreds med måten utbyggingen av senteret blir finansiert. 15 000 kroner fra hver billett til dem som er med i arbeidsteamet fra Norge går direkte til byggemateriale.

-Slik kan vi nå fokusere på å samle inn midler til jentene som bor på senteret.
Nå er det snart 70 nye jenter som trenger klær, mat og alt som hører til, så vi håper at folk er sjenerøse og forstetter med å støtte opp om hjelpeprosjektet. Dina-jentene er en veldig sårbar gruppe som er helt avhengig av hjelp utenfra for å klare seg.

Det er fremdeles 2 plasser igjen på teamet som reiser ned i November. Er du interessert kan du kontakte Helge Flatøy på 99 20 75 20. Han kan også gi deg finansieringstips for billetten, de aller fleste som er med har sponsorer som betaler deler av utgiftene. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter