Rune møtte Nkunda i Kongo

Rune Edvardsen møtte i går opprørsleder Laurent Nkunda. De to ble enige om at Troens Bevis skal starte hjelpearbeid også blant opprørerne i Kongo.

– Jeg ønsker å bygge en skole som er for både hutuer, tutsier og andre minoriteter i Kongo. Vi vil lage et prosjekt der barna kan komme sammen fra de er små og kunne se verden på en ny måte enn de gjør nå, sier Edvardsen.

Torsdag ettermiddag hadde Edvardsen samtaler med Laurent Nkunda og hans stab midt inne i det verste opprørsområdet i øst Kongo. I et to og en halv times langt møte fikk han høre Nkundas tanker om konflikten, og fikk startet samtaler med opprørslederen om hjelpearbeid i området.

– Akkurat nå kommer jeg fra møtet med ledelsen av rebellene med Nkunda i spissen. Vi har spist litt sammen med staben hans av «ministere» og pratet mye sammen. Det var nesten surrealistisk å være der, sier Edvardsen.

Pressekontakt Geir Egeland som var med og filmet møte mellom Nkunda og Edvardsen forteller at de har hatt løpende kontakt med UD og Erik Solheim hele dagen. Egeland understreker at Rune ikke på noen måte representerer UD men er blitt brukt av UD som en ”kongoekspert” med mye kunnskap.

Egeland legger til at det var egentlig Nkundas nestkommanderende de hadde avtale med, og de ble derfor overrasket da Nkunda selv dukket opp under besøket i opprørslederens hovedkvarter inne i Rutsuri.

Ifølge Rune Edvardsen kom ideen til dette møte for lenge siden.

– Jeg har en teori om at jeg ønsker å jobbe med alle, uansett hvem de er, hva de tror på og hva de tenker. Jeg kunne tenke meg å gjøre noe for barna i det området Nkunda har kontroll over. For noen måneder siden tok jeg derfor kontakt med opprørerne og for noen dager siden sendte jeg så ei tekstmelding. Jeg fikk kontakt og han sa at vi måtte komme på besøk.

Rune Edvardsen forteller at det i første rekke var interessant å høre ideologien og tankene bak deres såkalte frigjøringskamp.

– Nkunda takket først og fremst for at vi ville komme og snakke med dem. Han sier mediedekninga internasjonalt ikke står i stil med hva de står for. De vil samle Kongo moralsk og mener det må være én makt som har kontroll over grensene så ikke andre kan komme inn og ta ut verdier. Samtidig har han lenge støttet minoritetene i landet. Så må de som vet om alt dette, si om det er det saken gjelder, men det var interessant, forteller Edvardsen.

Han gjør det helt klart at han ikke tar parti i konflikten mellom Nkundas opprørshær og regjeringsstyrkene.

– Det går ikke i en konflikt hvor det er så mye galt på alle sider. Vi vil jobbe mot enkeltmennesker. Det er mange skjebner på alle sider i denne krigen. Vi har tilbudt oss å være med å hjelpe humanitært og å prøve å knytte kontakter med andre folk. Det er viktig for å få fred at folk snakker sammen.

Ellers forteller pressekontakt Geir Egeland at det var en veldig merkelig opplevelse å få være med på.

– De var alle veldig vennlige i hovedkvarteret. Nkunda selv serverte meg mat, og de ba faktisk for maten. Men sjåføren vår, som egentlig utviste stort mot ved å kjøre oss inn til fiendens hovedkvarter, ville ikke ut og ble sittende i bilen. Det er forståelig, poengterer han.

Rune Edvardsen har inntil nå vært over 30 ganger i Kongo i forbindelse med arbeidet til Troens Bevis Verdens Evangelisering og Stiftelsen-Dina sitt arbeide.

Se også artikkelen på fvn.no

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter