Drept for sin tro -men før det så han hundretalls komme til Jesus

I slutten av juli skjedde det som ikke skal skje. En av Troens Bevis sine lokale evangelister, pastor Thongkham, ble drept ene og alene for sin tro. To maskerte menn på motorsykkel skjøt pastoren med syv skudd mens han matet familiens ender og kyllinger bak deres bolig. Pastor Thongkham døde kort tid etter.

 

I Laos – Glenn Tønnessen, Troens Bevis

Thongkham ble 42 år gammel og hadde vært støttet av Troens Bevis de siste årene. Han etterlater seg kone og to tenåringsbarn. Før Thongkham ble drept fikk han være med på å vinne hundretalls mennesker for Jesus i det buddhistkommunistiske Laos.

Pastoren var provinsleder for et evangelisk kirkesamfunn og hadde aktivt delt evangeliet, vist Jesusfilmer og trent pastorer. Før han ble drept hadde landsbymyndighetene overvåket ham og advart ham om å stoppe alle kristne aktiviteter.

I fjor fikk Glenn Tønnessen treffe pastor Thongkham i sitt hjem sammen med sin familie og tre venner som pastoren har vunnet for Jesus.

LENKET SAMMEN MED EVIGE BÅND: Thongkham (t.h) sammen med sine tre venner på gårdsplassen utenfor sin bolig.

 

 

Glenn forteller:

-På min rundtur i Laos var det var en stor ære også å få treffe Thongkham og hans familien. Jeg møtte dem i deres bolig i provinshovedstaden, et sted nord-vest i Laos. Eiendommen var omgitt av et høyt gjerde med en kjøreport som førte oss inn på en stor gruset gårdsplass foran boligen. Porten ble lukket bak oss, i frykt for det lokale politiet som var i nærheten. Varmen inni gårdsrommet var trykkende for en nordboer, selv etter en god uke på asiatisk jord.

Sammen med feltleder og fotograf ble jeg fort ledet inn i boligen. Det er nemlig tryggere innendørs.

Det var påfallende mange klær i boligen. Thongkhams kone syr nemlig klær som hun selger, og hun lærer i tillegg opp kvinner slik at de kan få seg en jobb.

Kristnes vilkår i Laos
Kristnes frihet i Laos er sterkt begrenset. Både pga intens overvåking fra kommunistiske myndigheter, og fordi kristne blir ansett som skyldige i å forråde de buddhistiske tradisjoner i samfunnet, møter press og vold fra familie og lokale myndigheter.
De kristne er ofte fattige og får ingen støtte fra lokalsamfunnet og ofte utvist fra sin hjemby.
De kommunistiske myndighetene i Laos anser de fleste kirkemøter som «ulovlige sammenkomster», og kristne lever under intens gransking. Kristne blir generelt sett på som vestlig-påvirkede «fiender av staten».
Kristne møter diskriminering på arbeidsplassen, og kan bli utestengt fra eller miste sine offentlige jobber når deres tro blir kjent, men opplever litt mer frihet i urbane områder, som hovedstaden Vientiane.

 

 

SAMMEN I BØNN: Vi delte fellesskapet over et måltid mat i stua til pastor Thongkham. ( ansiktet til Thokham er ikke blurret)

 

Thongkham kom til tro gjennom at han ble helbredet for sykdom i 2000 og forteller:

– Jeg vokste opp i en animistisk familie. Som voksen gjennomgikk jeg en mislykket operasjon og ble dermed skadet og syk. Min far hadde da nettopp blitt en kristen etter et fengselsopphold grunnet narkotikasalg. Han delte evangeliet med meg da han slapp fri, forteller Thongkham.

Men pastor Thongkham ble ikke helt overbevist av farens vitnesbyrd.

– Jeg var jo syk, og i min fortvilelse rope jeg til Gud: «Om du finnes så hjelp meg». Etter den natten har jeg aldri vært syk og aldri tvilt. For Jesus grep inn, fortsetter Thongkham tydelig begeistret.

Thokham (t.v.) fikk plante 5 kirker med 500 nye medlemmet før han ble drept.

 

Siden 2010 har Thongkham plantet fem kirker som nå har 500 medlemmer.

– Selv om forfølgelsen øker så vinnes mange for Jesus. Jeg har sett 220 komme til tro i løpet av det siste året, de fleste ved å oppleve helbredelse. Mange av dem er unge, avslutter Thongkham.

Thongkham var opptatt av å evangelisere, men også å disippelgjøre og trene nye troende. Han inviterte ungdom til å bo hos seg og familien for å gi dem en god videregående skole i provinshovedstaden. Thongkham ville nemlig gi dem en god utdannelse og samtidig en god kristen opplæring.

Evangelisering, disippelgjøring og kirkeplanting var altså det som opptok pastor Thongkham mest. Det ble også hans bane.

For vår feltleder i Laos var dette meget smertefullt. Thongkham var en av hans nærmeste ledere.

-Hans kone og to barn står naturligvis i en stor krise og i dyp sorg etter sjokket og tragedien som rammet dem. Jeg har vært sammen med dem, vi har bedt og grått, og jeg hjelper dem så godt jeg kan, med det lille jeg har, i denne fortvilte situasjonen, forteller feltlederen meg i telefon fra Laos.

Thongkham fullføre løpet og bevarte troen (2.Tim.4.6-8), i et vanskelig terreng. Vi lyser fred over pastor Thongkhams minne. På gjensyn kjære bror.

 

I november utgaven av Troens Bevis bladet vil Glenn Tønnessen dele historiene om pastor Thongkhams tre venner som han møtte i pastorens bolig. I intervjuet forteller de tre hvordan Thongkham viste dem veien til Jesus.

Kilde: Troens Bevis bladet for oktober 2024

 

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter