Sarons Dal 1964 – 2024: 60 ÅR MED FOKUS PÅ VERDENS UNÅDDE FOLKESLAG

Over en periode av 60 år har misjonsvirksomheten ut fra Sarons Dal berørt mer enn 200 nasjoner verden over. Tusener og atter tusener har fått sine liv forvandlet på grunn av frelsen i Jesus Kristus! Kort sagt: Et moderne misjonseventyr uten sidestykke!

Av Harald Mydland

17. mars 1960, kun 22 år gammel, mottok Aril Edvardsen kallet fra Gud. Din livsgjerning skal være verdensvid evangelisering til unådde folkeslag. Dette ble retningsgivende for hele hans begivenhetsrike liv og tjeneste, og starten på et moderne misjonseventyr som har berørt store deler av verden.

Jesus sa i Johs 4:34: «Min mat er å gjøre Hans vilje som sendte Meg, og å fullføre Hans gjerning». Dette var også drivkraften i Arils liv. Han var tro mot kallet og stod på i verdensmisjonens tjeneste til det siste. Han ville dø «med støvlene på».

Aril ble forfremmet til herligheten hos Jesus 6. september 2008 i Mombasa, Kenya, i en alder av kun 69 år, med sin kjære Kari ved hans side.

Helt i starten var det teltmøter i Sarons Dal før hallen ble bygd.

 

Bygdegutten som ble verdensevangelist
Aril var evangelisten, fredsaktivisten, brobyggeren, foregangsmannen og den «uredde bygdegutten” fra Kvinesdal, som ble internasjonal og langt større kjent og respektert utenfor enn innenfor Norges grenser.

Det startet med lokale møter omkring i distriktet og etter hvert landet rundt. Nøden for sjelene brant i Arils hjerte! Allerede i 1960 ble Innfødt Evangelist Misjon introdusert ut fra tanken: Du kommer aldri nærmere de unådde enn gjennom en nasjonal misjonær.

Tusener av nasjonale vitner har vært sendt ut med evangeliet til ulike folkegrupper verden over med underhold fra Sarons Dal. Titalls tusen mennesker er vunnet for evigheten, og tusener av lokale menigheter har blitt grunnlagt i mange land. I løpet av de første 20 årene ble mer enn 3 000 nasjonale misjonærer underholdt fra Sarons Dal. I 1990 steg tallet til 8 000, og i dag er tallet mangedoblet.

Aril Edvardsen var selv med på dugnadsarbeidet i Sarons Dal da både veier og hallen skulle bygges.

 

Mediemisjon og møtekampanjer
Inspirert av verdensmisjonen og vekkelsespredikanter i flere land, startet Aril i 1961 opp misjonsbladet Troens Bevis. Bladet ble snart et viktig talerør for den mer og mer omfattende misjonsvirksomheten ut fra Sarons Dal.

Foruten tusener av artikler og reportasjer i dette og andre blader, skrev Aril godt over 50 bøker i sin levetid, hvorav flere er trykket i opplag på mange titalls tusen. Mange har opplevd stor velsignelse og kommet til tro etter å ha lest en eller flere av Arils bøker.

Gjennom Logos forlag, Gledens agenter, trykking av bibler, bibeldeler og mye mer, har Guds ord blitt spredt til hundretusener av mennesker gjennom årene.
Gjennom Troens Bevis blad og Arils mange møter og kampanjer i Norge og de øvrige nordiske land, ble stadig flere revet med av misjonsgløden. Disse tegnet seg som partnere i verdensmisjonen, og fylte opp benkeradene under sommerstevnene år etter år.

Fra Logos trykkeri i Sarons Dal, som i sin tid produserte millioner av trykksaker.

 

Sommerstevnene i Sarons Dal
I 1964 ble det første skandinaviske sommerstevnet arrangert i telt i Liknes i Kvinesdal sentrum. Fra 1965 har de årlige stevnene vært holdt i Sarons Dal, til umåtelig stor velsignelse og glede for titusener av partnere og stevnedeltakere fra mange land.

Høsten 1964 mottok Aril visjonen om å bygge et misjonssenter for verdensevangelisering, som fikk navnet Sarons Dal. Gud sa: Her skal du bygge Meg et senter som skal utføre tre ting: 1. Et inspirasjonssenter for verdensevangelisering. 2. Et forsoningens og enhetens sted for alt Guds folk. 3. Et vitnesbyrd for den ikke-kristne del av Skandinavias befolkning om at Jesus fra Nasaret lever i dag.

Sommerstevnene i Sarons Dal har vært sommerens høydepunkt for tusener av mennesker fra mange land gjennom 60 år. Mange har tatt imot Jesus som frelser. Tusener har blitt inspirert og motivert til tjeneste. I de første pionerårene ble det arrangert dåp i elva som renner gjennom dalen. Visjonen fra Gud har blitt mer og mer materialisert og virkeliggjort i årenes løp.

I 1977 blir det bygget en ny hall over den gamle. Det var stort behov for mer moderne hall med økende besøk og etterhvert nyere teknologi.

 

Nye innhøstningsmaskiner tas i bruk
I 1966 ble radio tatt i bruk i evangeliseringen. De første radiosendingene gikk over Radio Monte Carlo i Monaco. Samme året ble Troens Bevis film introdusert, og senere fulgte lydbånd, kassetter, CD og etter hvert moderne tekniske og digitale hjelpemidler som Internett, satellittevangelisering, mobiltelefon og mye annet.

I 1968 ble Troens Bevis Bibel og Misjons Institutt (TBBMI) åpnet med 26 elever på pionerkullet. Skolen markerte 40 års jubileum i 2008, og ble samme år flyttet til Oslo. Nærmere 2 000 elever ble uteksaminert fra TBBMI i Sarons Dal gjennom disse 40 årene.

Aril var aldri redd for å ta i bruk moderne kommunikasjonsmidler for å nå nye folkegrupper med evangeliet. Han var en kremmer som så muligheter, der mange andre så problemer og begrensninger.

Fra Sommerstevnet i 2004.

 

Den karismatiske vekkelsen
I 1970 ble de såkalte Dypere Liv-konferansene arrangert for første gang i Sarons Dal, og ble i årene som kom til umåtelig stor velsignelse for tusener av mennesker. Sarons Dal ble snart den viktigste kanalen for den såkalte karismatiske vekkelsen, som feide innover Norge og Norden utover 1970 og 80-årene.

I 1971 ble Arils brevkurs Det nye liv introdusert, en lettfattelig introduksjon til den kristne tro. Kurset ble etter hvert oversatt til rundt 60 språk og gjennomført av millioner av mennesker verden over. I dag er kurset digitalisert og kan gjennomføres av hvem som helst og hvor som helst.

I 1973 besøkte daværende statsminister Lars Korvald, Sarons Dal. Senere inviterte Aril flere ganger landets fremste politikere til folkemøter under sommerstevnene i Sarons Dal, der viktige saker på den politiske dagsorden ble tatt opp. Ikke minst i 1981, da politikerne ble utfordret til å si sine meninger om kringkastingsmonopolet, som var en het potet på den tiden.

De store folkemøtene med landets ledende politikere på plattformen vakte stor oppsikt og enorm tilstrømning av folk til Sarons Dal. Her fra sommerstevnet 20. juli 1975. I bakgrunnen skimtes blant annet Høyres Erling Nordvik, Kåre Kristiansen fra KrF og Otto Hauglin fra SV.

 

Moderne kommunikasjonsmidler
I 1979 gikk radioprogrammet Miracle på lufta over 16 stasjoner, og et topp moderne massemediesenter ble tatt i bruk i Sarons Dal. Til sammen ble radioprogrammene fra Sarons Dal kringkastet på 60 radiostasjoner i 4 verdensdeler. Lytterpotensialet økte etter hvert til rundt 2 milliarder og dekket i sin tid rundt 80 land.

Utover 1980-årene startet tv-eventyret opp i Sarons Dal, noe som etter hvert utviklet seg til et moderne massekommunikasjonssenter med potensial til å nå hele verden med evangeliet på 2 sekunder.

Responsen var overveldende. Folk fra de muslimske landene i Nord Afrika og Midtøsten ble nådd med evangeliet om frelse i Jesus Kristus. Disse kontaktet daværende oppfølgingskontor i Stockholm, og ble fulgt opp av arabisktalende medhjelpere.

I 1989 markerte sommerstevnene sitt 25 års jubileum. Samme året åpnet Sarons Dal Ferie- og Fritidssenter med det flotte badeanlegget, et kjærkomment tilbud til hele familien.
Ved inngangen til 1990-årene nådde Troens Bevis Verdens Evangelisering 153 land med evangeliet ved bruk av 12 «innhøstningsmaskiner.» Disse var: tv- og satellittevangelisering, radiomisjon, nasjonale misjonærer, litteraturevangelisering, vennskapskorstog, predikantseminar, video- og lydkassetter, brevskoler, stevner og konferanser, evangeliseringsteam, bibelspredning, samt egen bibel- og misjonsskole.

Utover i 1990-årene hadde Troens Bevis 25 brevskoler i 19 land. Elevtallet steg til 4 millioner og misjonsvirksomheten ut fra Sarons Dal nådde 200 land verden over.

Fra innvielsesstunden til satelittstasjonen i Sarons Dal 18. juli 1997.

Satellittevangelisering
6. januar 1996 begynte Troens Bevis sendinger på den såkalte muslimsatellitten med en halv times program i uken. Sendetiden ble senere utvidet flere ganger. Arils tanke var å «teppe-belegge hele jorden med evangeliet fra Sarons Dal på to sekunder.

Satellittsendingene nådde hele Europa, Nord Afrika, Midt Østen og store deler av Russland. I 1999 kunne dessuten halve jordens befolkning høre radioprogrammet Miracle.

Hans Majestet Kong Harald og Dronning Sonja besøkte Sarons Dal i 1998.

 

Kongebesøk i Sarons Dal
Da Aril og Kari Edvardsen fylte 60 år i 1998 nådde misjonsvirksomheten ut fra Sarons Dal over 200 nasjoner. Samme året besøkte Hans Majestet Kong Harald og Dronning Sonja Sarons Dal, hvor Aril fortalte om misjonsarbeidet ut til verdens folkeslag.

Sammen med 110 pilegrimer fra hele Skandinavia reiste Aril og Kari samme år på historisk vennskapsbesøk til Israel og Gaza. Under besøket i Gaza ble han invitert til palestinernes daværende leder, Yassir Arafat, og håndhilste på ham. Denne gesten åpnet etter hvert mange muslimske land og folkeslag for Arils evangeliske vennskapskorstog.

I 2004 presenterte tidligere NRK-journalist, Erling Borgen, dokumentarfilmen ”Himmelen revner”, om Arils liv og tjeneste. Premieren fant sted på Kvinesdal kulturhus. Borgen betegnet misjonsvirksomheten ut fra Sarons Dal som ”Norges best bevarte hemmelighet”.

Rune Edvardsen under en musikkfestival i Myanmar i 2015.

 

Rune tar over ledelsen
I 2007 ble Rune Edvardsen offisielt innsatt som ansvarlig leder og avtaker i Sarons Dal, året før Arils død. I ettertid har vi alle sett hvordan Rune har vokst med oppgaven, og satt sitt personlige preg på misjonsvirksomheten ut fra Sarons Dal. Arbeidet har ekspandert i hele sin bredde og bærer frukt som aldri før.

Med Rune ved roret har misjonsarbeidet ut fra Sarons Dal fått en mer utpreget sosial profil. Først gjennom alt det positive arbeidet som er kanalisert gjennom Dina-stiftelsen; deretter gjennom den spesielle omsorgslandsbyen i Uganda. Sistnevnte ble offisielt åpnet 20. januar i år.

Den nye omsorgsbyen for barn med spesielle behov ble åpnet 20. januar 20214. Her er Rune Edvardsen sammen Norges ambassadør til Uganda, som klipper sløyfen.

 

 

Som sin far har Rune Edvardsen også hatt en rekke kampanjer der store antall mennesker er blitt frelst. Men kampanjene fikk et annet utrykk for å tiltrekke seg unge mennesker. De ble istedet til musikkfestivaler, med lokale, kjente artister. Rune hadde med sitt band i fra Norge, og avsluttet alltid festivalkveldene med sterke appeller.  Som et resultat er  1003 menigheter plantet bare i India, der flere har over 1000 medlemmer!  Som følge av musikkfestivalene ble flere hundre tusen frelst i Asia og Afrika, der han hadde kampanjer i Nepal, Thailand, Myanmar, Indonesia, Kongo, Rwanda og Burundi.

Nettverket i utlandet for Troens Bevis har Rune Edvardsen bygget opp gjennom reiser og etablering av nye kontakter de siste 30 årene. De er med på å lede lokalt misjonsarbeid med støtte fra Troens Bevis i over 20 land. Bare de siste 10 årene er det plantet 22 200 nye menigheter.

Flere hundre tusen er kommet til tro som følge av Rune Edvardsens musikkfestivaler i Asia og Afrika.

 

Hans Martin & Rune sammen i ledelsen av Troens Bevis
Under sommerstevnet 2023 ble Hans Martin Skagestad innsatt som leder for Troens Bevis sammen med hovedansvarlige, Rune Edvardsen. De to skal jobbe side om side de kommende årene og sørge for at misjonsarbeidet ut fra Sarons Dal fortsatt ekspanderer og når nye folkegrupper med evangeliet om Jesus Kristus.

 

Kilde: Troens Bevis bladet for juli, 2024

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter