Kampen som reddet ekteskapet

Bjørn Aslaksen er en kjent lovsangsartist med flere plateutgivelser bak seg. Men da krisen kom i livet og ekteskapet sprakk, ble han overrasket. Det var få kristne som oppfordret dem til å kjempe for ekteskapet.

Bjørn Aslaksen har vært en av Norges mest kjente lovsangsledere og har skrevet lovsanger som synges i menigheter over hele landet. Han er økonom av utdannelse og har full jobb i Arendal kommune med tall og regnskap. I 2019 kom nyheten som sendte sjokkbølger gjennom kristen Norge da ekteskapet hans sprakk. Nå deler han gjerne historien for å inspirere andre til å kjempe for en verdi han mener mange kristne i dag har glemt. Den kampen reddet hans eget ekteskap.

-Vi vil like gjerne være åpne om det vi har vært igjennom, og kanskje inspirere andre til å kjempe for ekteskapet sitt, sier den kjente lovsangs lederen.

Bjørn Aslaksen sang på en lovsangskonsert i kafételtet under Sommerstevnet i Sarons Dal i 2023. Han har skrevet et stort antall lovsanger og har gitt ut 10 plater. Foto: Bente Rognmo Thakre

 

Under sommerstevnet i Sarons Dal i fjor var Bjørn Aslaksen med på en lovsangskveld ute i kafételtet etter et kveldsmøte der han hadde delt vitnesbyrdet sitt. Teltet var stappfullt av folk som var med på sang etter sang.  Denne dagen går han gjennom Arendals gater en sensommers ettermiddag. Måkeskrik og barnelatter kan høres i bakgrunnen mens vi tar intervjuet over telefonen. Han vil gjerne fortelle historien som ikke bare leget ekteskapet, men som også har forandret hans syn på mye av det grunnleggende i troen sin.

-Det er så mye som ligger på det bordet der det er barn, relasjoner, og egentlig hele ens fremtid. Vi er ikke ekteskapsrådgivere som kan fortelle alle hvordan ting skal bli gjort, men vi har en historie om hvordan en kan søke Gud i den situasjonen vi var i, forteller han.

Nå ønsker Bjørn Aslaksen å inspirere andre til å kjempe for en verdi han mener mange kristne i dag har glemt. Den kampen reddet hans eget ekteskap. Foto: Bente Rognmo Thakre

 

Hans opplevelse er at i situasjoner som handler om ekteskap og samliv er det mer utfordrende å ta inn det han kaller de «tunge» sannhetene fra Bibelen.

-Da tenker vi som regel først ekteskapsrådgivning. Nå tenker jeg at den første veien er å søke Herren. Han hadde svarene klare for oss. Også er det noe med det at de beste løsningene ofte tar litt lengre tid.

«Vi er ikke ekteskapsrådgivere som kan fortelle alle hvordan ting skal bli gjort, men vi har en historie om hvordan en kan søke Gud i den situasjonen vi var i.»

En av de tingene som overrasket Bjørn Aslaksen mest, var rådene han fikk fra flere av sine kristne venner.

-Ingen av oss hadde vært utro, det var ikke rusproblemer, det var ikke kaos i familien. Det var ingen egentlig grunn for at vi skulle reise fra hverandre. Det skremmende i ettertid er tanken på at det var få kristne som oppfordret oss til å kjempe for ekteskapet. Det var heller noen som sa at nå er du fri til å finne deg en annen jente. Det synes jeg sier mye om tankegodset som kan finnes i kristne menigheter. Det var bare en håndfull mennesker som stod sammen med meg om at jeg og min separerte kone Sissel skulle gjenforenes.

Hva tenker du er grunnen til denne holdningen dere møtte på?
– Jeg tenker meg at vi trenger en slags vekkelse i forhold til ekteskapets hellighet og det å støtte hverandre når noe går galt. Ekteskapet handler ikke om hva kan jeg få ut av det. Ekteskapet handler om å tjene hverandre. Og Jesus sier at den som mister sitt liv, finner det.

Det tomme huset
Seperasjonen kom som en overraskelse på Bjørn, selv om han og hans kone hadde vært gjennom en traumatisk tid. Treningssenteret de drev i Arendal ble solgt i det som ble en utfordrende prosess, der både Sissel og sønnen deres mistet jobbene sine, Korona kom, og de mistet etter hvert huset sitt på Fevik.

-Vi giftet oss 18. august 1991. Vi hadde vært gift i 28 år da jeg kom hjem til det tomme huset i september i 2019. Det var den mørkeste dagen i hele mitt liv, forteller Bjørn.

Bjørn og Sissel Aslaksen hadde vært gift i 28 år da Bjørn kom hjem til et tomt hus i 2018. Nå deler de gjerne sin historie med andre. Foto: privat

 

Hva ledet opp til det tomme huset?
-I løpet av et 28 års langt ekteskap er det selvfølgelig år med ulike ting som ikke var på plass hos oss. Vi har hatt et veldig høyt arbeidstempo. Det var nok grunnleggende ting i våre egne liv som ikke var helt på plass. Jeg har vært en litt offentlig figur i kristen Norge, med det presset som det også medfører.

Han understreker igjen at det det var ikke utroskap som forårsaket bruddet. Det var slitasje, dårlig kommunikasjon og for høyt jobb nivå.

-Jeg har hatt full jobb hele mitt liv og i tillegg har jeg jo gitt ut 10 plater og reist masse i Skandinavia. Vi har to barn og et veldig innholdsrikt liv, men også til tider stressende. Vi var aktive menighetsfolk, vi var opptatt hver kveld og fikk ikke tid til bare å være kjærester og prioritere hverandre, så det bygde seg på en måte opp. Sissel ble bare trøtt og lei. Hun hadde ikke først og fremst tanke om å gå ifra meg, men trengte en forandring. Også valgte hun å reise den dagen.

-Helt siden jeg ble frelst i 1981 har Jesus vært det fineste jeg eier, sier Bjørn Aslaksen. Foto: privat

 

Hvordan påvirket det ditt eget Gudsforhold når du oppdaget at din kone hadde reist?
-Helt siden jeg ble frelst i 1981 har Jesus vært det fineste jeg eier. Det som ble løsningen for meg i den situasjonen var å kaste meg inn i Hans armer med hele meg. Jeg brukte tid på å søke Gud. Det fine var jo at det gjorde Sissel også, og selv om hun valgte å gå, så var det en vanskelig beslutning for henne. Hun hadde det også vondt, men hun gjorde det samme som meg, og søkte Guds ord og bønn, ofte sammen med andre troende. Så Gudsforholdet ble sterkere for oss begge. Jeg visste at for meg personlig var ikke løsningen en psykolog eller en relasjon med en annen jente. Det var bare Herren. På hver vår kant ble Gudsforholdet vårt sterkere. Vi kastet oss begge inn i Hans armer.

Hvordan kom dere tilbake til hverandre?
-Det var en reise på 28 måneder der vi var fra hverandre. Jeg tok et oppgjør med ting i mitt eget liv. Ting Sissel også fikk hjelp til. Så da vi kom sammen igjen, var det to mennesker som var blitt forandret og hadde et nytt utgangspunkt. Derfor har vi valgt å fortelle våre historier, at Gud gjennom denne perioden har forandret livet vårt. Vi hadde vært i dalen og kom oss opp på høydedraget, og da får du et nytt perspektiv på veldig mye.

Hva vil du si til andre som sliter i ekteskapet sitt?
-Statistikken sier at rundt 80 prosent av alle samlivsbrudd har ingen alvorlig årsak. Ikke utroskap, rus, eller vold. Men en følelse av å måtte gå videre. Setninger som avslører vår selvopptatthet, egoisme og manglende offervilje. Hva er et ekteskap? Jeg tenker det er noe mye mer enn å bo i samme hus. Det er noe Gud har stiftet og stiller sine ressurser til rådighet for å bevare.

-Gud reddet oss og Han gav oss en ny begynnelse, og det kan Han gjøre med flere enn oss, sier ekteparet i ettertid. Foto: privat

 

Hva lærte dere i denne prosessen?
-Jeg tenker at det er to punkter, hvis bare de to punktene er gjeldende i forholdet, da vil det løse mange problemer. Det første punktet er at som enkeltpersoner i ekteskapet må vi bøye oss under Jesu herredømme. Jesus må være vår felles sjef. Det er en del ting som er annerledes når vi lever bare som mennesker, enn som Jesu disippel. Er vi Hans disippel, kan vi ikke f.eks. bære på bitterhet.

-Det andre punktet er å innse at de viktigste behovene et menneske har, det er det bare Gud som kan innfri. De største spørsmålene er det bare Gud som kan svare på. Det er bare Han som kan mette behovene for trygghet, sikkerhet og selvrespekt. Så løsningen her er å søke Han for å få disse behovene dekt. Det ble en nøkkel for oss, det å prioritere det daglige felleskapet med Gud hver for oss, så får vi en base der det viktigste behovet jeg har i mitt liv, er det jeg har hos Jesus. Da blir jeg ikke så krevende heller for kona mi, sier Bjørn med en latter.

-Så det er noe av det som lever i oss som ble resultatet av krisen. Men det viktigste er at Gud reddet oss og Han gav oss en ny begynnelse, og det kan Han gjøre med flere enn oss. Nå har vi lyst til å bruke resten av våre dager til å elske hverandre og være Kristi tjenere. Det er vårt hjertes lengsel!

Kilde: Troens Bevis bladet for januar, 2024

Sommerstevnet i 2024 er fra 6.-14. juli. Meld barna på Barne og Ungdomsplanetene her.

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis levert på døren. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter