Hoang: Jesus er for alle, ikke bare de kristne

Under Sommerstevnet fikk Troens Bevis besøk av evangelisten Hoang fra Vietnam. Han fikk inspirere både barn og voksne under Stevnet til misjon. Vi tok en prat for å høre hva som skjer i Vietnam nå.

Dette er ditt første besøk til Norge.  Hva er inntrykket ditt så langt?

– Det er ett ord som kommer til meg, forfriskende, sier han og smiler.

-Alt fra været til maten, og folk her er så vennlige og generøse. Jeg tenker at dere har gjestfrihetens gave. Det er en veldig positiv opplevelse for meg å få være her.

Glenn Tønnessen (t.v.) og Hans Martin Skagestad intervjuet Hoang på et møte under Sommerstevnet 2022.

 

Hva tenker du er en av forskjellene med Vietnam?

-Vi er 100 millioner mennesker på et mindre areal enn Norge, (331 360 kvm) så det er jo mange flere mennesker overalt. Her er det øde og stille i forhold, ler han.

– Og i Vietnam har folk det veldig travelt. Alle er under stort press. Vi må opprettholde familiens ære, ved å jobbe hardt, og de unge er under stort press til å få gode karakterer på skolen og videre på universitetet, så de kan komme ut og tjene penger. Så lange sommerdager med avslapping og leirliv er nok ikke hverdagskost for oss.

-Det tenker jeg også er en av de store utfordringene for kristne i Vietnam. Mange jobber virkelig hardt under kallet sitt, men det er så viktig at vi som troende har den rette motivasjonen. At vi gjør det ut av kjærlighet for Gud. For oss betyr derfor historiene om den fortapte sønn i Lukas 15 noe helt spesielt. For oss handler det mer om den eldste sønnen som er hjemme. Han gjør alt han kan for å tilfredsstille faren, og jobber hardt. Derfor liker han ikke når den yngste, som brøt alle reglene, blir belønnet. Det var jo han som hadde vært hjemme og trofast som skulle vært belønnet!   Vi kristne i Vietnam gjør alt vi kan for å tilfredsstille vår himmelske Far, og jobber hardt. Men så må vi huske hva det betyr å være hans sønn og tjene han med det rette sinnelag.  Da blir det ikke prestasjon, men ut av kjærlighet.  Vi må ha den rette motivasjonen. Det gjør hele forskjellen.

Hoang (midten) under et seminar han holdt oppe i fjellene i Vietnam.

 

Du driver også en disippeltreningsskole der dere lærer opp unge til å tjene Gud. Hvordan går det?

-Der igjen handler det ikke først og fremst om teologi, men å kunne ta til seg hva Gud sier til oss gjennom Hans ord. Vi leser mye i Bibelen sammen.  De som er med på vårt 9 måneders kurs, vil ha lest gjennom Bibelen fem ganger!  Det er jo ikke alle som har kall til å bli evangelister, men vi oppmuntrer de unge til å tenke at dersom du er lærer, så er det ditt kall. Det er mer verdifullt enn lønnen din. Eller om det er andre yrker. Leger, advokater, fabrikkarbeider.

Også opplever vi jo at flere av de som har kall som evangelister etter hvert reiser ut for oss, og noen får nå støtte gjennom Troens Bevis. Nå har vi nettopp sendt ut 20 nye til Nord-Vietnam, det er fantastisk!

Hoang fikk oppleve hvordan et utendørsmøte under Nattåpent i Kvinesdal fungerer.

 

Hva tenker du er den største utfordringen for evangeliet i Vietnam?

-Det er forfølgelse og at vi ikke har frihet til å gjøre det vi ønsker. I løpet av de siste 10 årene har vi opplevd mange forandringer. Blant annet flere lover som er endret, og som åpner for religionsfrihet under kommuniststyret. Men det vi opplever er at loven er forandret, men ikke hjertene til offiserene og politiet, spesielt ute i distriktene.  De stopper oss fremdeles. Også er det vanskelig for eldre pastorer og folk som har vært kristne i flere år. De er så innlevd med forfølgelse at de klarer ikke å gi slipp på frykten. Det hele er en prosess som vil ta tid.

Du forteller at det er mest unge som kommer til tro i landet ditt. Hva tenker du er årsaken til det?

-Jeg tenker at det skjer steg i steg med adgang til internett og informasjon, spesielt om kristne. Før hadde kommunistregimet lansert forferdelige konspirasjonsteorier om de kristne, hvordan de var redskaper for at USA skulle ta over landet vårt, og andre løgner. Men nå skjønner folk at dette ikke er sant, og at det er de kristne som er de gode. Under koronaen fikk menigheten vår takkebrev fra myndighetene for all hjelpen vi hadde gitt dem.

I tillegg er økonomien i landet bedre, men det har økt presset for de unge. De må ha utdannelse, få en god jobb, gjøre suksess og helst være bedre enn naboene. Alt handler om å bli akseptert. Også kan vi fortelle dem at Jesus har gjort alt dette for oss. Han elsker oss som vi er.

Hoang sammen med teamet som jobber på Innfødte Evangelist avdelingen i Troens Bevis: f.v. Petra Aasland, Wendy Wakode, Hoang og Ellen Foss.

 

I 2019 trakk du og familien vinnerloddet da dere fikk tilbud om å flytte til Canada for å bli pastor for en vietnamesisk menighet i Winnipeg. Men dere takket nei da dere følte at kallet var fremdeles i Vietnam. Hva har skjedd siden?

-Jeg er faktisk hovedpastoren for den canadiske menigheten inntil de finner en annen, og jeg forkynner for dem hver søndag over internett i tillegg til et bibelstudie hver uke.  Men Gud har virkelig bekreftet vårt kall til høylandet i Vietnam.

Etter 2019 har vi plantet en menighet, vi driver ikke bare med disippelskapstrening og evangelisering ute i feltene. Menigheten begynte med 13 personer i en stue. Nå leier vi lokale, og jeg ser at neste steg er å kjøpe en tomt der vi kan bygge et senter. Jeg er blitt veldig inspirert av det jeg ser i Sarons Dal nå under Stevnet, og tenker at et senter består av mye mer enn et menighetsbygg.

Vi planlegger å starte en barmhjertigshetstjeneste for fattige og et barnehjem, for å nevne noe. Gud viser meg at Jesus er for alle mennesker, ikke bare de som allerede tror på Han!

Se møte under Sommerstevnet med Hoang 

Kilde: Troens Bevis bladet for august 2022.

Motta et gratis abonnement 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter