Det store hjertet

Kirken bør være det beste stedet å være for alle mennesker. Det skal være et sted der vi deler gleder og sorger, medgang og motgang. Stedet der vi deler levd liv.

Verden trenger mennesker med det store hjerte. Ikke minst det kristne fellesskapet trenger mennesker som har empati og kjærlighet. Dersom våre liv skal veies og vurderes av andre, blir det fort et kaldt og guffent fellesskap. Jesus viser oss en bedre vei!

Det virker som det er naturlig for oss mennesker å dømme andre. Et gammelt ordtak sier at «egen lykke er bra, men andres ulykke er heller ikke å forakte». Kanskje føler vi oss som bedre mennesker dersom vi forestiller oss at andre rundt oss ikke er like bra som oss selv?

Jesus er aktuell
Jesus er alltid aktuell. Han tar opp fortellingen om bjelken i eget liv og flisen i andres liv. Han snakker egentlig om å dømme andre for fort, uten å ha tatt et oppgjør med våre egne feil og mangler.

La meg sitere fra Hverdagsbibelen Pluss: «Hvorfor ser du så lett andres feil, den lille flisen i deres øyne? Du har så lett for å påpeke din venns små problemer, mens du merker ikke at du selv har enda større problemer, som en bjelke i ditt eget øye! Hvordan kan du finne på å irettesette en annen for noen småting, når du selv har enda større ting i ditt eget liv som du burde ta tak i? Det er hyklersk! Rydd først opp i egne problemer, fjern bjelken i ditt eget øye, så vil du se klart nok til å kunne hjelpe dine medmennesker med å fjerne flisen i deres øyne.» Luk 6, 41-42.

Problemet med å se andres flis og ikke egen bjelke, er at vi møter oss selv i døra veldig fort. Så la oss slutte med den aktiviteten.

Våre holdninger til andre
Det er flere fortellinger der Jesus tar opp våre holdninger til andre. La meg nevne disse:

I den kjente fortellingen hører vi om Jesus som stopper steining av en kvinne ved å si: «Den som er uten synd kan kaste den første steinen». Det ender med at ingen kaster stein. Det er forresten et godt spørsmål å stille seg: «Kan jeg kaste den første steinen?»

Evangeliene er fulle av fortellinger om ulike menneskers møte med Jesus. En fellesnevner er at Jesus møter alle typer mennesker med åpenhet og fordomsfrihet.

Tenk på Bartimeus som andre prøvde å få til å holde munn. Jesus så forbi hopen og kalt den blinde til seg – og han ble helbredet og seende igjen.

Tenk på kvinnen ved brønnen som kanskje hadde levd et utsvevende liv. Hun fikk møte Jesu kjærlighet som forvandlet henne.

Tenk på den rike Sakkeus som folket foraktet og viste avsky. Jesus besøkte han og Sakkeus liv ble forvandlet.

Jesus utfordrer oss til å møte mennesker på samme måte som han gjør.

Dømme på avstand
Det er et ordtak som sier: «Den som dømmer veien din bør gå i dine sko.» Det er så lett å dømme på avstand, men ved nærhet og kjennskap blir som regel historien og vår konklusjon en annen.

Kirken bør være det beste stedet å være for alle mennesker. Det skal være et sted der vi deler gleder og sorger, medgang og motgang. Stedet der vi deler levd liv.

Skal vi passere fasadekristenlivet og heller leve det ekte kristenlivet der vi kommer som vi ER?

Vi vet jo at Gud vet om alle ting. Han kjenner oss ut og inn, og han aksepterer oss fullt ut.

David André Østby
Sangeren og låtskriveren David André Østby opplevde særdeles tunger dager for vel ett år siden. Ja, de tre siste årene har vært tunge for ham. Det var en særdeles tung jul for ett år siden med et dypt mørke. Kroppen og psyken sa stopp. Rundt julen hadde han hatt kontinuerlig migrene i åtte uker. Men så oversatte han sangen You say – Du sier – til norsk. Inspirasjonen kom der han satt i sofaen og han oversatte sangen i løpet av 30 minutter.

David André hørte den ble sunget i en gudstjeneste i Filadelfiakirken Oslo en tid senere, og da satt sangen sterkt midt i magen, sterkere enn da han oversatte den. På hjemvei fra gudstjenesten kom ordene til ham:
«Gud sier at jeg er hans også på min verste dag.» Tårene begynte å strømme ned og han kunne starte på en prosess av legedom.

Husk; vi er elsket også på vår verste dag. Slik er Guds kjærlighet til oss.
Skulle ikke vi være bærere av denne kjærlighet til våre medmennesker?

Kirken er mitt hjem. Der kan jeg komme slik jeg er. Det er stedet der det store hjertet får råde. Gud velsigne kirkene våre!

Må Gud velsigne oss alle!

 

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter