Fosen i Trøndelag: Julegaven som begynte med Dina Stiftelsen

Sammen med lokalbefolkningen har Fosen-ekteparet Geir Yngve og Anja Hovde hatt en årlig juleaksjon for en rekke hjelpeorganisasjoner. Det hele startet med Dina Stiftelsen i 2011.


-Det var veldig lite planlagt og veldig impulsivt, ler Geir Yngve Hovde når han skal forklare hvordan det hele startet.

-Min kone og jeg hadde nettopp tatt over familiebedriften Hovde Hønseri, og vi var ganske så slitne. Det var veldig travelt. Det var mye arbeid, og vi holdt på fra tidlig om morgenen til sent på kvelden.

Rett før vi skulle på ferie kom jeg over den nye sangen som nettopp var kommet ut til 13 år gamle Lisa Børud: «Hjelp oss å hjelpe Dina». Det knuste mitt hjerte, og satte ting i perspektiv. Tårene bare rant, og rant. Og da tenkte jeg at hvis en 13-åring kan bidra, så kan jammen med jeg også!

-Først gav jeg en enkelt gave, som svidde. Så skrev jeg i lokalavisen Fosna-folket, og fortalte om min opplevelse rundt dette, og fikk satt et konto nr. under. Dette var rett før jul. Vi fikk samlet inn tyve til tredve tusen kroner, også kom det plutselig en enkeltgave på 100 000. Anonymt. Da var det gjort. Det ble en knallstart som gav stor inspirasjon til det som nå er den årlige Fosengaven. Som er blitt et samarbeid med lokalavisa,
Ørland Sparebank og Ørland kommune.

Geir Yngve legger til at han ble selv en troende i 1989, og har fulgt arbeidet fra Sarons Dal i alle år fra hjemmet sitt i Trøndelag.

-Vi kom oss ned på Sommerstevnet én gang. Jeg ble veldig grepet av misjonsarbeidet. Det samme gjelder arbeidet til Dina Stiftelsen.

Lokalavisen Fosna-Folket hadde et flott oppslag om Fosengaven til Dina Stiftelsen.

En gave fra alle
Fosengaven ble snart noe han ønsket at alle de 25 000 innbyggerne i Fosen kunne være med på, ikke minst barna. Anja har skrevet, illustrert og utgitt barnebokserien om høna Tuppeline.

– På et skolebesøk med dette prosjektet fikk vi tilbakemeldinger om at barna hadde sagt de ville bli forfattere. Dette fordi de var blitt inspirert og hadde møtt en som var det. Da slo det oss: Hva om vi gjør det samme med Fosengaven? At vi inviterer mennesker som har startet et hjelpeprosjekt til Fosen, og så får barna møte disse som er med på forandre verden til et bedre sted. Vil det samme skje i de små hjertene? Vil de ønske å være med å bidra?

-Vi vil så gjerne at barna skal skjønne at de kan være med og gjøre en forskjell for andre! At de får tro på at det nytter. Og vi kunne ha skrevet en bok om gode, sterke opplevelser om hvordan barn og ungdom har blitt inspirert. Koronaen har dessverre lagt en demper på denne biten de to siste årene. Men vi håper på å komme sterkere tilbake. Og når flere skoler og barnehager har sine egne brønner i Malawi, hvor det står at de er sponset av nettopp dem, blir det veldig konkret. Og forhåpentligvis til inspirasjon videre i livet også.

Betyr mye
Nå i desember er det tredje gang innsamlingen går til Dina Stiftelsen. I den anledningen var Rune Edvardsen invitert til være med og fortelle om Dina Stiftelsen og det nye arbeidet i Uganda. Der fikk han møte noen barn, og delta på Fosengavens festkveld.

-At man i et område som Fosen står for en årlig innsamling i dette formatet, er noe helt spesielt. Jeg kjenner ikke til at man får gjennomført noe tilsvarende andre steder. Støtte som dette betyr mye for oss som driver med hjelpearbeid, sa Rune Edvardsen til lokalavisen Fosnafolket under innsamlingsaksjonen.

Vil bygge landsby
Han forteller videre at det var et tilfeldig møte med en lokal ugandisk mann som bisto unge handikappende med det han kunne, som fikk han til å utvikle en tanke om å kunne gjøre noe selv. Uganda omtales gjerne som «The pearl of Africa». Den nye organisasjonen som står bak å bygge opp en helt ny landsby utenfor hovedstaden Kampala, får navnet Special Pearls of Uganda.

– Det er stort stigma rundt handikap i Afrika. Jeg kom over en ung mann som hele sitt liv hadde ligget på et jordgulv i et uthus, og kun fått et lite måltid for dagen. Han levde sammen med noen geiter, og hadde ikke språk. Rundt halvparten av de som fødes med handikap blir etter hvert overlatt til seg selv. Målet er både å hjelpe dem vi kan, men også gjøre noe med det synet som har fått utviklet seg rundt personer med funksjonsnedsettelser.

Han legger til at det er forventet at kjente foreldre eller foresatte også vil få visse forpliktelser av oppfølgingen av barna på senteret.

– Special Pearls of Uganda skal etter to års drift bli et mest mulig selvdrivende samfunn og være hjelp til selvhjelp. 72 boenheter bygd i nye terrassehus skal opp på den 100 mål stor eiendommen vi har kjøpt. Her skal det drives tradisjonelt jordbruk og de unge blir tatt hånd om på en god måte. Målet er å ha det nye senteret opp til sommeren 2022, forklarer Rune Edvardsen.

– Special Pearls of Uganda skal etter to års drift bli et mest mulig selvdrivende samfunn og være hjelp til selvhjelp, forklarer Rune Edvardsen.

Det er en prislapp på rundt to millioner kroner på å ferdigstille senteret.

-Min ultimate drøm ville vært at vi fikk inn de 2 millionene slik at hele senteret i Uganda kunne være vår gave til disse barna. Det ville vært mulig hvis hver Fosning gav 100 kroner hver. Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for å løfte opp prosjektet. Så får vi se hva vi ender på. Og uansett har det vært en ære å ha besøk av en som Rune på Fosen. En med så stort et hjerte, som inspirerer oss alle til innsats for de aller minste. Og vi håper dette blir tidenes Fosengave, sier Geir Yngve Hovde optimistisk.

Rune Edvardsen understreker at det har gjort et sterkt inntrykk å se all innsatsen som ligger bak Fosegaven.

– Jeg vil legge til at jeg er mektig imponert over ekteparet Hovde og hele Fosen på den måten de stiller opp. Og ikke minst hvordan Fosengaven er blitt en lokal dugnad for å hjelpe andre!

Kilde: Troens Bevis bladet, januar 2022

Her kan du støtte Troens Bevis sitt misjonsarbeid med en gave

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter