Fra å angripe på fotballbanen til å forsvare kristendommen

Daniel Førlandsås fra Eikeland er tidligere fotballproff og bor for tiden i Slovakia. Nå som han har lagt fotballskoene på hylla, er det noe helt annet han bruker tid på.

av Simon Elias Bogen

-Jeg begynte å be nærmest daglig om at Gud skulle gjøre det tydelig for meg når jeg skulle slutte å spille fotball. Det blir mye fokus på seg selv når man er i det miljøet der, og det likte jeg ikke. Jeg ville gjøre det Gud hadde kalt meg til, sier Førlandsås over telefon fra leiligheten sin i Slovakia.

FOTBALLPROFF: For Daniel Førlandsås ble fotballen levebrødet hans i mange år. Her fra tiden hans som spiller for australske Ballarat City FC. FOTO: Trevor McKenzie

 

Kristen bakgrunn
Gjennom sin fotballkarriere har han vært mye ute og reist i verden. Han har blant annet spilt i Spania, Australia og Slovakia, der han i sistnevnte land møtte sin kone Veronika. De har sammen vært gift i to år. Det hele startet i et kristent hjem på Sørlandet.

-Jeg har alltid vært en kristen, men har selvfølgelig gått over til en voksentro når den tiden kom. Når det gjelder fotballen, så er jeg veldig sikker på at Gud har brukt meg gjennom sporten.
Han forteller om en av kompisene hans på Videregående som valgte å ta imot Jesus.

-En av mine bestevenner var en ganske aktiv ateist. Vi gikk på KVS Lyngdal på idrettslinja. Jeg prøvde å få han til å bli en kristen i tre år. Jeg prøvde å forsvarere troa så godt jeg kunne, men følte ikke det gikk noen vei. En måned før skolen slutta, når vi var russ, så banket han på døren min. For å gjøre en lang historie kort, så ble han kristen. I dag har han vært kirkearbeider og misjonær i Indonesia i fire år. All ære til Gud for det. Dette er bare ett eksempel på om dersom jeg ikke hadde gått «fotballveien» så hadde jeg kanskje ikke vært en del av sånne ting.

-Tøft å være kristen fotballspiller
Daniel, som i 2009 ble spådd til å bli den «neste John Carew», sier det har vært interessant å være fotballspiller, og forteller at det har bydd på både utfordringer og gleder.

-Jeg har sett og opplevd mye.
Dette er ikke en verden som er for alle, fordi det er mye dyrking av seg selv. Det har jeg sett på nært hold. Det er et hardt miljø, men det kan også være et godt miljø. Det har vært en berg-og-dalbane, sier han og fortsetter:

-I fotballbransjen, og de fleste andre jobber så er det mange folk rundt deg hele tiden. Derfor er det ekstra viktig å kjenne sin tro. Du må vite hva Bibelen og Gud sier om deg, og at du har din identitet i Jesus og ikke i hva verden og mediene sier om deg. Hvis du ikke har din identitet i Guds ord kan du være trygg og sikker på at det er mange andre folk i verden som sier hva du er.

«DANIELAPOLOGETICS»: Etter at Daniel sluttet som fotballspiller, ble han raskt interessert i apologetikk. To år senere lagde han sin egen YouTube-kanal der han tar for seg de fire temaene apologetikk, polemikk, teologi og evangelisering. -Målet med kanalen er å styrke de troende og gi kvalifiserte svar til de ikke-troende, sier han. FOTO: Skjermbilde

 

Rettet blikket mot apologetikk
Da han valgte å stanse fotballkarrieren sin for noen få år siden, begynte han å bli interessert i noe helt annet. Han ser på det som en hobby, men det er noe han legger mange timer inn i.
-Etter hvert så kom jeg over apologetikk. Det var noe jeg aldri hadde hørt om i mitt liv. Når jeg oppdaget det ble jeg ganske fort hektet, og det var nesten rett etter jeg hadde sluttet med fotball.

Startet egen YouTube-kanal
Førlandsås leste seg opp på dette i et par år, og syntes det var så spennende at han valgte å lage sin egen YouTube-kanal. Kanalen startet han for ett og et halvt år siden som bærer navnet DanielApologetics. Kanalen har i dag nesten 3000 abonnenter.

-Jeg prøver å lage en video i uka som er godt forsket på og som jeg har lest meg godt opp på. Apologetikk går hånd i hånd med evangelisering. Hvis du går ut og snakker med ateister på gata, så vil ikke nødvendigvis et vitnesbyrd gjøre noe for denne personen. Vi må prøve å se det fra skeptikerne sine sko. De har lyst til å få svar på spørsmål som; «hvorfor er det så mye ondskap i verden hvis Gud er bare god». Hvis du ikke kan gi tilfredsstillende og kvalifiserte svar til dette, da har ikke den personen noen grunn til å tro på det du sier. Det er dette jeg ønsker å lage videoer rundt på min YouTube-kanal.

På kanalen hans dekker han de fire temaene apologetikk, polemikk, teologi og evangelisering. Målet med kanalen sier Daniel er å styrke de troende og gi kvalifiserte svar til de ikke-troende.

-Jeg forsvarer den kristne tro. Det kan for eksempel være hvis bibelvers tas ut av kontekst, eller påstander som det å tro på Gud er det samme som å tro på julenissen. Jeg prøver å bruke de midlene som er tilgjengelig for å vise hvor mye feil det ligger i disse utsagnene. Å få de til å tenke litt dypere på hva de sier og tenker, vil være veldig positivt.

TROSFORSVAR: Gjennom YouTube-kanalen hans deler han korte, men informasjonsrike videoer. Disse videoene kan være alt fra å svare på vanskelige spørsmål som hvorfor Gud noen ganger ikke helbreder til bevis på at Gud finnes. FOTO: Privat

 

Mange henvendelser
Tilbakemeldingene på kanalen hans har ikke latt vente på seg. Han får høre historier fra alle verdens kriker og kroker om at innholdet han legger ut har betydd mye for dem. Det gir han bare enda mer motivasjon til å fortsette å legge ut videoer.

-Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger. Folk har tatt videoene mine og oversatt de til swahili, og jeg har fått meldinger fra folk i India som tar videoene mine og lager slides av de der de publiseres på søndagsmøter for både barn og voksne. Noen har hatt en hard tid i troen deres, og har funnet hjelp gjennom mine videoer. Jeg har og fått tilbakemeldinger fra skeptikere som syntes det har vært interessant og aldri har hørt sånn type argumentasjon før.

Samtidig har han også fått noen vonde tilbakemeldinger.
-De vonde tilbakemeldingene har ikke plaget meg, fordi det også dukket opp når jeg spilte fotball. Folk ønsket meg vondt og sa mye stygt. Det kommer ofte opp når jeg lager polemikk mot Islam. Både Jesus og Paulus sier jo at evangeliet vil fornærme, så det er jo egentlig ikke noe jeg blir overrasket over.

Korte men informasjonsrike videoer
Ettersom Daniel ikke tjener de største summene via kanalen, jobber han som frilansoversetter ved siden av. Han mener at erfaringen han har fått i den jobben, er med på å hjelpe han å lage innhold på YouTube.

-I det arbeidet jeg har som oversetter, må man prøve å få mest mulig informasjon ut på kortest mulig ord. Videoene mine er rundt fem minutter lange. En av de tilbakemeldingene som har gått mest igjen er at folk sier de får veldig mye informasjon på kort tid. Det er mange kanaler der ute som har times-lange videoer med masse informasjon, men jeg ønsker å holde det kort.

Trives med å lage videoer
Han legger ikke skjul på at han kommer til å fortsette å lage videoer på YouTube når han får spørsmål om hvor han ser seg selv om fem år. Selv om det blir mange sene kvelder der han jobber med kanalen, syntes han det er verdt all tiden det tar.

-Så lenge Gud vil jeg skal gjøre dette, så holder jeg på. Det er over to milliarder brukere på YouTube, og er derfor en veldig god plattform å nå ut til folk på med evangeliet. Det må jo bare utnyttes! Kanskje driver jeg også med gateevangelisering her ute i Slovakia, legger han til.

Se også:

Førlandsås: Lærer Planetbarna å ikke gi opp

Kilde:  Troens Bevis bladet for september 2021

Les trosinspirerende historier og siste nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen hver måned

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter