«Nå er tiden for Asia og Vietnam»

Harry Tran er en av Troens Bevis sine feltledere i Vietnam.  Midt oppe i den tøffe koronatiden er han ikke i tvil.  – Gud gjør noe blant nasjonene, inkludert Vietnam!

Hva vil du si er den største utfordringen dere har?
-Det er ikke så lett å dele evangeliet i landet vårt. Vi har mange utfordringer. Den største utfordringen for oss er at vi lever i en lukket nasjon, et kommunistisk land. Myndighetene prøver å stoppe oss. For 20 år siden var det enda vanskeligere. I dag er det mye bedre, men vi kjemper fortsatt med mange ting på forskjellige nivåer.

Hvordan har korona epidemien påvirket arbeidet dere gjør?
-Da tenker jeg på to ting. Vi har endret måten vi gjør ting på. Vi prøver å vise kjærlighet til samfunnet, til menneskene rundt oss, på praktiske måter. Det får myndighetene og folket generelt til å endre måten de ser på kirken og de kristne.

De har hatt mange vrangforestillinger om de kristne. Nå kan de se at vi faktisk ikke bare forkynner om kjærlighet, men vi viser kjærlighet på en veldig praktisk måte. Vi setter mat ut på gaten slik at de som trenger det, kan forsyne seg selv. Vi viser kjærlighet. Vi har delt ut tusenvis på tusenvis av håndvaskflasker.

Og det positive er at myndighetene stiller opp og hjelper oss. Det har vi ikke opplevd før. Og det gjør en forskjell. Jeg tror folk er mer åpne. Folk ser at vi elsker dem og bryr oss om dem. Vi har også over 300 husmenigheter, fra nord til sør, som vi prøver å gi ekstra støtte og hjelp til.

Kan du se at evangeliet skaper forandring?
-Ja, det kan jeg. I forrige uke hadde jeg en prat med en av våre evangelister. Han virker i det avsidesliggende området sør i Vietnam. Og i det området har de ikke mange kirker eller kristne.

Da han ba, følte han at Gud sa til ham at han skulle samle alle barna på gaten som ingen egentlig bryr seg om, og hjelpe dem. Ta dem med hjem og lære dem å lese og skrive og kjøpe mat til dem.

Vi ser at liv blir forandret fordi mennesker opplever at Gud er virkelig. De slutter å drikke, de slutter å mishandle kona eller barna. Hele området og nabolaget endres etterhvert. Vi tar med rent vann til dem, til og med rullestoler, og hjelper med mange praktiske ting. De opplever at Gud bryr seg om hele livet deres og at Han elsker dem.

Opplever du at mennesker i nød er mer åpne for evangeliet?
-Jeg tenker at nå er tiden for Asia og Vietnam. Jeg ser at det vi gjør åpner hjertene deres, men jeg tenker også at mange har en åndelig hunger på grunn av tiden vi lever i. Gud gjør noe blant nasjonene, inkludert Vietnam. På grunn av Covid-19 ser folk hvor sårbare de er. At de kan miste drømmene sine, planene, fremtiden, pengene, alt.

Er det noe som har skjedd den siste tiden som gjør det spesielt begeistret?
-For to måneder siden møtte jeg rundt 25 evangelister i Sør Vietnam. En av evangelistene delte sin historie, den er fantastisk. Gud kalte ham, og han dro til en ny provins for å plante en kirke. Men han møtte intens motstand. Hverken myndighetene eller folket ville ha en kirke. De sa at vi liker ikke kristne, vi vil ikke ha en kirke her.

Så begynte evangelisten å be.

Han gråter og skjønner etter hvert at det handler egentlig ikke om kirken, men om å elske menneskene og å vise dem Guds kjærlighet.

Gud utfordret ham på mange ting. Han går rundt i gatene og ber, og ser etter hvert at mange er fattige fordi de ikke skjønner hvordan de skal gjøre forretninger. Mange hadde kyllinger, men de visste ikke hvordan de skulle drive en hønsegård, og taper mye penger. Så evangelisten drar hjem og begynner å studere.

Så drar han tilbake og kommer i prat med folk mens han kommer med oppmuntrende tips og lærer dem hvordan de kan lykkes med kyllingene sine. Så snur det. De begynner å tjene penger på foretakene sine.

Etter noen få måneder kommer myndighetene og sier: «Det er greit, du skal få starte en kirke. Vi elsker deg, vi ser hjertet ditt». Og det stopper ikke der. Nabodistriktet har hørt om hva som har skjedd og kommer og spør om han vil komme og plante en kirke hos dem? «For vi ser fordelen, vi ser at det er bra for folket.»

Nå har han en menighet med ca. 30 familier som har tatt imot Jesus og samles regelmessig på det første stedet. Det siste jeg hørte fra evangelisten var at guvernøren i den neste provinsen tok kontakt og ville at han skulle komme til dem. Det er fantastisk!

Hva tenker du at støtten dere får fra våre norske misjonspartnere betyr?
-Først og fremst vil jeg si takk. Tusen takk for at dere står sammen med oss og støtter oss. Jeg kan fortelle at når vi mottar støtte, handler det ikke først og fremst om penger, men vi føler kjærlighet. Vi føler oss ivaretatt.

Og spesielt føler vi at vi ikke står alene, fordi vi føler at vi tilhører noe større.

Vi ser at vi fortsatt har en bror og søster på den andre siden av verden som bryr seg om oss, som elsker oss, som tror på oss og tror på Gud, og ønsker å investere for Hans rike. Så tusen takk!

 

Kilde:  Troens Bevis bladet for september 2021.

Les trosinspirerende historier og siste nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen hver måned.

Vær med og støtte misjon med en gave i dag.
Da får enda flere anledning til å høre evangeliet og få oppfølging fra Troens Bevis sine innfødte evangelister.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter