Dina-stiftelsen: Nytt arbeid blant funksjonshemmede barn i Uganda

De er ofre for forsømmelse, alvorlige overgrep, drap og låses inne i husene hele livet. Forsømmelsen fra foreldre og fra samfunnet har gitt dem dype sår som de må føle på hver eneste dag. Dette er situasjonen til mange funksjonshemmede barn i Uganda.


Funksjonshemmede barn i fattige land står hver dag overfor barrierer som stigma og diskriminering for bare å være den de er. Dette er noen av de mest sårbare barna i verden. De blir glemt, skjult og systematisk etterlatt.

I Uganda finnes det mange tilfeller der foreldrene tar barnas liv og ofrer dem på grunn av overtro. De aller fleste blir ekskludert fra skoler og muligheter for arbeid, som i praksis er en garanti for at de vil leve som de fattigste av de fattige.

Dina-stiftelsen støtter en lokal stiftelse i Uganda, som har fokus på funksjonshemmede barn som fremmer trivsel, kompetanse og integrering av funksjonshemmede i samfunnet.

«Special Children Special People» ble startet av Moses, som bare var en skoleelev da han valgt å utgjøre en forskjell i livene til barn med spesielle behov.

Moses etablerte stiftelsen Special Children Special People i Uganda etter erfaringen med sin egen bror.

 

Moses sin fetter, Justine, var diagnostisert med epilepsi, og foreldrene hans mente at sykdommen var forårsaket av hekseri. Justine påførte familien skam, og ble holdt i skjul i familiehjemmet. Han fikk lite oppmerksomhet fra foreldrene.

Gjennom hele oppveksten ble slektninger og besøkende advart fra å omgås med ham. De ble fortalt av familien at sykdommen og forbannelsen kunne smitte over på dem. Justine fikk aldri omgås med andre, eller fikk aldri gå på skole slik som andre barn.
Moses hadde fått streng beskjed om ikke å være sammen med Justine. Han ble advart om at han kunne bli smittet av sykdommen. Men på skolen fikk Moses lære mer om epilepsi, og at sykdommen ikke var smittsom.

Sporløst forsvunnet
Moses begynte derfor å tilbringe tid sammen med Justine, til tross for at dette var noe familien ikke likte. For første gang hadde Justine en venn. Vennskapet vakte oppmerksomhet i hele landsbyen. Rykter begynte å spre seg om at Moses hadde unike egenskaper siden han ikke var blitt smittet. Flere barn med funksjonsnedsettelse ble derfor sendt for å være med Moses, som førte til at han ble nesten kastet ut av sin egen familie.

En morgen ble Moses fulgt av Justine til skolebussen. Denne morgenen forsvant han på veien hjem, og siden har ingen sett han.
Etter at Moses var ferdig utdannet, engasjerte han et par frivillige, og etablerte stiftelsen Special Children Special People i Uganda.
Dina-stiftelsen er nå i et samarbeid med den lokale stiftelsen for å være med å drifte, utvikle, forbedre og ekspandere arbeidet for disse barna som behandles som mindre enn mennesker, uten håp, og som ikke får gå på skole.

Det bor nå 36 barn på senteret til Moses som Dina-Stiftelsen allerede er med og støtter.

 

Nytt kapittel
Det betyr at Dina-stiftelsen nå er i starten av et nytt kapittel.
Rune Edvardsen, som er daglig leder for  Dina-stiftelsen, forteller at nå er målet å hjelpe Moses med å bygge opp et nytt storsenter for denne type sårbare barn og mennesker.

-Målet er å realisere potensialet i de forsømte og forvandle livene til disse sårbare menneskene, slik at de kan integreres i sine lokalsamfunn og bidra til forandring i sitt eget land.

Barna som får hjelp på senteret står helt uten støtte fra lokalsamfunnet og familie.

 

Han og Moses i «Special Children Special People» har arbeidet med å få tak i et område på cirka 100 mål der de skal bygge opp et nytt storsenter for barn i hele Afrika.

Etter siste tur til Uganda nå i januar har Rune Edvardsen og Moses funnet en egnet tomt på over 80 mål som kan overtas i februar.
-Nå venter vi bare på svar fra myndighetene, opplyser han.

-Drømmen er å bygge opp alt som et samfunn trenger. Winston Churchill kalte Uganda for Afrikas Perle, og vår drøm er å lage «Special Children´ s Pearl of Afrika». Vi ønsker at dette skal bli et sted der det er de som er annerledes som styrer, og at det er de som er i førsteprioritet. Vi vil bygge annerledes skoler og arbeidsplasser. Vi vil jobbe for å bryte ned tabuer og skikker som avviser disse perlene i Guds skapelse. Vi ønsker at de skal få produsere og selge sine egne jordbruksvarer, slik at alle skal se at de er verdige mennesker.

Rune Edvardsen forteller at de har nå funnet en egnet tomt på over 80 mål som de håper de kan få kjøpt for å bygge det planlagte senteret.

 

Dette året, 2021, blir en spennende tid. Prosjektet er avhengig av givere som vil gå inn med støtte.

– I denne første runden har vi behov for to millioner kroner til å bygge boliger og skole. Så håper vi at jordbruksproduksjonen skal skape fremtidige inntekter. I neste runde vil vi bygge sykehus. Målet er å bygge et nytt land i Uganda, der politikken er rettferdig og trygg. Der det er solidaritet, og den svake har det siste ord, fastslår Edvardsen.

Dina-stiftelsen har allerede arbeid i Kongo, Uganda, India og Irak blant samfunnets mest sårbare.

Les mer om arbeidet på dinastiftelsen.no

Rune Edvardsen er daglig leder for både Dina-stiftelsen og Troens Bevis.  Der det er naturlig, samarbeider begge stiftelsene om prosjekter.

 

Kilde: Troens Bevis bladet for februar, 2021.

Få et gratis abonnement på bladet her 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter