Jarle Waldemar: På rett sted til rett tid

Etter 17 år som barne- og familie evangelist er Jarle Waldemar på plass som hovedpastor i Filadelfia i Drammen.  Selv om fokuset i forkynnelsen har gått fra barn til voksne, blir han fortsatt en viktig del av Alle Sammen møtene under Stevnet i Sarons Dal.

-Etter å ha vært inne i en lengre prosess der jeg har brukt tiden på å studere teologi for å få en bredere kompetanse, føler jeg nå at jeg er på rett sted til rett tid, sier Jarle Waldemar.

-Livet går i sesonger og man gjør ulike ting, men nå er det godt å kjenne at en er plantet mer lokalt. Jeg har reist rundt i 17 år og det har vært givende, inspirerende og flott å se at mennesker blir berørt av det man forkynner.

Selv tenker den populære forkynneren at noe av det viktigste han har bidratt med er utgivelsen av 38 bøker, 15 DVD’er og 10 CD’er til hjelp og inspirasjon for unge og foreldre.

Hva synes du er hovedforskjellen når du formidler til voksne fremfor til barn?

-Mener det var Billy Graham som sa at det du kan forkynne til en 5-åring kan du forkynne til alle. Jeg startet som barneevangelist også har jeg reist og blitt en familie-forkynner.  Ser du på Alle Sammen møtene mine, så er de til både voksne og barn. Men nå som hovedpastor er det hovedsakelig ungdom og voksne som er målgruppen. Det er jo mye av de samme bibelske prinsippene, men servert på en annerledes måte. Også liker jeg å krydre med litt mer bibelfakta når det er til voksne, det synes jeg er spennende. Men det er nok en letthet over det jeg gjør. Jeg ønsker at det skal være lett å følge meg.  For meg er det viktigst å gjøre Jesus kjent og synlig, forteller han.

Jarle forklarer at det er tre hovedkategorier for forkynnelse, og at de fleste forkynnere identifiserer seg hovedsakelig med en av dem.

-De tre kategoriene er den evangeliserende, den undervisende, og det å være til oppmuntring og trøst. Det er nok den siste jeg hører hjemme i.  Så jeg forkynner hovedsakelig mest til kristne, og til de som ikke er troende slik at de kan få smaken av at det kristne liv kan gi dem noe som de ikke har.  Det å skape tiltro til at Gud kan gjøre store ting, den tilliten til Gud, den brenner jeg for.  Gud er den Han sier han er. Han gjør det han kan gjøre. Han er den Allmektige himmelske pappa som kan bruke mitt liv til å vise godhet og formidle hvem Gud er. Den gata trives jeg godt i.

Det var også dette som kom frem i Jarle Waldemars forkynnelse for de voksne onsdag kveld under Sommerstevnet.

-Jeg ønsket å formidle at Gud har kontroll, «selv om», det er midt inni det landskapet jeg trives best med å forkynne.

Jarle Waldemar under Sommerstevnet i Sarons Dal. Der talte han for både unge og voksne.

 

Mottoet under Stevnet var Modig. Hvordan har det reflektert din forkynnelse i sommer?

-Det har vært en grunntone i alle prekenene under Stevnet for både unge og eldre, fra ulike vinklinger. Fra før og etter babylonsk tid med helter som Daniel, Shabrak, Ebeneser, Ester, Nehemja, altså alle disse trosheltene som jeg har valgt ut fordi de stod i en babylonsk tid hvor de var minoriteten. De kom jo fra Israel der de var majoritet. Det var den kulturen som gjennomstrømmet hele nasjonen, og den kom fra minoritetene, som ble heltene i den nye kulturen.

De tok modige valg til å leve rett, til å stole på Gud.

Har budskapet ditt for barna forandret seg med tiden som vi lever i?

-Det er vanskelig for meg å svare på fordi jeg føler at organisatoren oppe i det hele er Gud. Jeg spør, og han gir meg det jeg skal formidle hvert år For meg er det ikke så mye strategi, men for meg er det «Gud hva vil du?»  Også kan man spørre seg om det var tilfeldig eller ikke.

Hva ser du fremover?

-Jeg er opptatt av at evangeliet skal forkynnes på en slik måte at det inspirerer til tro, i stedet for å piske mennesker til tro. At vi bruker pedagogiske virkemidler. Jeg ser at sosiale medier tar over, og at kirke og forkynnere må også være tilstede på de sosiale mediene.  Vi har jo vært litt trege, vi kirker, til å gå digitalt, men korona har hjulpet oss til virkelig å gjøre det. Men jeg ser at vi må dyktiggjøre oss i forhold til å tilpasse oss brukerflaten.  Det å ta grep og finne ut hvordan en kan dele opp forkynnelsen i kortere sekvenser når en bruker sosiale medier tror jeg kan være en nøkkel.

Jeg tror også at det digitale er kommet for å bli, men at en del kirker legger ned etter korona- tiltakene er over.

Jeg ser hos oss i Drammen at når vi har kirke, så taler vi på en måte til de som er i salen, og vi har audio podcast. Men når vi har laget disse magasin programmene med reportasjer og intervjuer så har vi nådd lenger ut i periferien.  Folk som har gått hos oss tidligere, venner, familie, folk som er nysgjerrige – de gir en rekke gode tilbakemeldinger på at dette er fint, og selv om ikke troen er så sterk, vil de ha med seg dette. Derfor har vi valgt at vi vil fortsette med dette i kirken vår fordi vi vil gjerne nå periferien. Vanligvis er det 300-400 på våre gudstjenester, men vi ser at vi når mye lengre når vi legger det ut på sosiale medier.

Men hva med tjenesten din som barne- og familieevangelist. Fortsetter du med Alle sammen møtene fremover?

-Ja, jeg fortsetter med Alle Sammen møter i Sarons Dal i minst tre år til.

-Ellers vil jeg legge til at akkurat nå holder jeg på å sluttføre en bok som heter Grunnfestet, det er en bibelkommentar på Markusevangeliet. Da vil og forfatterskapet mitt være mer rettet mot et voksent publikum.

Hvordan får du tid til alt?

-Jeg er nok veldig målrettet. Flink til å sjonglere med mange baller på en gang. Vår datter på 18 var i stuen vår en ettermiddag da jeg ble intervjuet av Norge i Dag.  Da sa hun at det fine med pappa er at han er tilstede. Så det var jeg glad for å høre.

Hva betyr din relasjon med Sarons Dal for deg?

-Jeg er stolt av å være en del av Sarons Dal familien fordi at det hjertet som ligger bak og det fokuset man har her, er jeg glad for å være en del av.

-Vi trenger aktører som holder fakkelen høyt oppe. Min bestefar var misjonær i Kongo, så jeg føler meg som en del av dette arbeidet. Jeg opplever at Sommerstevnet her er ikke et ordinært Sommerstevne med Jesus fokus, men et stevne som handler både om Jesus og misjon. Og det liker jeg veldig godt, at dere ønsker å nå ut med evangeliet til enda flere mennesker, til jordens ender!

 

Se kveldsmøte med Jarle Waldemar her

Motta et gratis abonnement på Troens Bevis bladet

 

 

 

 

 

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter