Kjell Eivind og Turil Lohne: Fant kjærligheten under Stevnet

I sommer er det 11 år siden barne-og ungdomsvennene traff hverandre igjen i Sarons Dal. Da ble kjærlighet og felles tro  veien til legedom for Kjell Eivind som har slitt med bipolar lidelse.

-Vi har begge røtter her i Sarons Dal. Vi fikk en fin forankring og ble grepet av misjon og tjeneste forteller Kjell Eivind Lohne, som opprinnelig kommer fra Feda.

Både Turil og Kjell Eivind Lohne hadde barne- og ungdomsårene i Sarons Dal. De vokste opp i gode hjem med en sterk barnetro. Men da ungdomsårene var over, gikk begge gjennom en tøff periode på hver sin kant. Havarerte ekteskap og knuste drømmer. Da de gav hverandre sitt ja i 2009, bestemte de seg for å bygge ekteskapet på et fundament som skulle holde i både gode og onde dager. Det har de gjort. Det startet også en legedomsprosess der begge er en sterk ressurs for hverandre og andre, både i jobb og tjeneste.

Det de ikke visste da de giftet seg, var at Kjell Eivind slet med en alvorlig grad av bipolaritet uten å ha en diagnose.

-Til tider satte det meg ganske ut av spill og gjorde at ting ble vanskelig i min hverdag. Jeg hadde frykt og angst med tanke på det å være annerledes. I perioder hvor jeg var høy på grunn av tilstanden kunne jeg finne på å ta store steg og gjøre ting som kanskje ikke var helt naturlig. Og i periodevis kjente jeg mest på depresjon og tomhet, og da ble livet vanskelig, forteller Kjell Eivind.

Fryktelig tomhet
Han visste ikke at han trengte profesjonell hjelp, og begynte i stedet på bibelskole etter videregående.

-Jeg har alltid kjent på et sterkt tjenestekall i mitt liv. Når jeg var ferdig på bibelskolen i Sarons Dal fikk jeg utplassering som ungdomspastor i Eydehavn i Arendal. Da jeg giftet meg var jeg bare 22 år gammel.

Men Kjell Eivind merket raskt at det å være bipolar inn i en annen relasjon, ikke var enkelt, selv om han på den tiden ikke hadde navn på lidelsen sin. Nære relasjoner ble både skummelt og vanskelig.

-Jeg fikk en ryggskade og fikk smertestillende av fastlege. Jeg ble fort hektet på opplevelsen av rus der hodet mitt fikk hvile. Så gikk veien videre til både alkohol og tyngre stoffer. Dette sloss jeg med i 13-14 år. Og det førte til skilsmisse, sier han.

-Men noe av det verste var at jeg kjente på et frafall i mitt kristne liv. Det var fortvilende å se tilbake på mitt liv. Jeg hadde vært på bibelskole, var vokst opp i et kristent hjem, vært forkynner, også skulle jeg begynne å ruse meg. Det skapte en meningsløs følelse. En fryktelig tomhet.

Diagnosen
Vendepunktet for Kjell Eivind kom sommeren 2009. Da ba han en enkel bønn til Gud om å få hjelp til å komme ut av mørket.

-Mine foreldre inviterte meg på besøk hjemme hos dem på Feda en dag under Sommerstevnet i Sarons Dal. Da jeg kom inn i stuen var Turil og hennes foreldre tilfeldigvis på besøk.

-Da ble det en elektrisk ladning som til og med foreldrene våre kjente, ler Turil.

-Vi fikk en kobling som var helt fantastisk, fortsetter Kjell Eivind.
-Vi satte oss inn i bilen og skulle opp på møtet i Sarons Dal, og det tok ikke mer enn fem minutter før hun begynte å dele om misjonskallet hun hadde i sitt hjerte.

Det nyforelskede paret giftet seg samme høst. Turil hadde bodd i Sverige de siste årene med en drøm om å bli barnepleier. Men på grunn av omstendighetene i livet, hadde hun ikke klart å fullføre utdannelsen sin. Nå flyttet hun og datteren til Feda for å begynne livet med Kjell Eivind. Men hun visste ikke at mannen hennes hadde en underliggende lidelse og et skjult rusproblem.

-Men selv om jeg holdt det skjult for henne, fikk hennes kjærlighet meg til å ta problemet på alvor. Og i 2010 tok jeg steget ut og søkte psykiatrisk hjelp. Da fikk jeg påvist at jeg var bipolar. Men det tok allikevel to år fra den dagen til jeg klarte å bli rusfri. Skammen og frykten for å miste henne var så stor. Men 1. september 2012 bestemte jeg meg. Jeg skylte alle medisiner ned i do og begynte på treningssenter dagen etterpå. Jeg visste at jeg måtte bytte det ene for noe annet.

Kjell Eivind Lohne før og etter han begynte med trening. (foto: privat)

 

Åpen og ærlig
Fra den dagen har Kjell Eivind trent 8-10 ganger hver eneste uke. Han erstattet medisiner og rus med en helt ny livsstil.

-Jeg la mye vekt på å jobbe med det bipolare problemet både i relasjoner og for å hjelpe andre som har samme diagnose, og som ønsker å gjøre som meg, å takle det uten medisiner. Jeg spiser sunn kost, trener riktig, og har en god kommunikasjon med Turil. Vi har funnet en balanse som gjør at jeg kan få lov til å ha kontakt med alle mine følelser, men at ikke følelsene er skumle eller farlige lenger.

Hvordan er livskvaliteten din nå i forhold til tidligere?
-Den bipolare medisinen jeg fikk av legen hjalp, men den gjorde at jeg kjente meg følelsesløs. Jeg kjente meg ikke igjen. Det livet jeg har i dag gjør at jeg kjenner på de dypeste følelser, men også på de gode følelsene. Det bipolare er ikke skummelt lenger og heller ikke skambelagt. Men noe som er spennende, interessant og som jeg lærer ut av.

-Også har jeg lært meg å lese signalene sammen med Turil når det slår inn. Før hadde jeg en nede-periode på 6-7 uker av gangen. Nå er nede-perioden min på 3-4 dager og oppe-perioden på 7-8 uker. Så det er nesten ikke merkbart lenger. Syklusen er der, men det er blitt veldig mye lettere å håndtere.

Kjell Eivind har tatovert Big bro på armen sin. -Jesus var storebroren som hjalp meg, og under den fanen jobber jeg med coaching. (foto: Bente Rognmo Thakre)

 

Hva er nøkkelen for at det skal fungere?
-Det er faste rutiner. Jeg må ha puta mi når vi reiser, ørepropper, faste tider når jeg spiser, hva jeg spiser. Kroppen er helt avhengig av forutsigbarhet.

-Jeg har også fått påvist post traumatisk stress syndrom (PTS) som kan trigge nedperioder i bipolare. Det vi ser er at alt jeg kan sette ord på og få frem i lyset, gjør at angsten kan miste grepet. Turil får analysere tankene mine, spesielt i perioder der jeg er oppe eller hyper. Tidligere så kjøpte jeg hus, jeg kjøpte biler og jeg sløste med penger i de periodene. Men Turil er flink til å justere meg. Er dette sunt og fornuftig eller ikke? Så istedenfor å bedøve tankene, vil jeg heller ha en kommunikasjon så hun kan se inn i meg. Jeg har gitt henne autoritet til å si nei når det er nei, og ja når det er ja. Jeg har lært å stole på henne og ha tillit. Det bipolare kan overvinnes ved å la hennes ord veie tyngre enn min egen illusjon. Da går det veldig greit, og da gir det seg etter et par dager.

Turid legger til:
– Nå har vi jo vært gift noen år, så nå har jeg jo lært meg hvordan han fungerer. Min appell til bipolare, våg å være åpen, våg å være ærlig. For det er så mange som pakker det inn i skam.
-Også må jeg legge til at jeg har ikke angret en dag på at jeg giftet meg med han!

Kjell Eivind og Turil fikk begge en restart i livet da de giftet seg. Her på Dyreknuden på Feda. (foto: privat)

 

Misjons DNA
Men livet til Turil og Kjell Eivind handler om mye mer enn Kjell Eivinds bipolare diagnose. Kjell Eivind bruker sin erfaring som personlig trener og coach, mens Turil fikk fullføre utdannelsen og jobber som barnepleier ved Telemark sykehus.

-Det vi kjenner på nå er at Gud begynner å kalle oss tilbake til misjonsvirksomheten som vi fikk inn med vårt DNA i Sarons Dal i oppveksten. Jeg husker en gang jeg var på ungdomstreff i Sarons Dal der Rune Edvardsen hadde en fin preken. Han sa at skal du fiske, hjelper det ikke å bruke det agnet du liker selv. Når han fisket laks ute i elven, hjalp det ikke å ha sjokolade og potetgull på kroken, du måtte ha makk. De fleste liker ikke makk selv, men fisken liker makk. Og det var noe som kom inn i mitt hjerte. Og etter at jeg fikk kontroll på min bipolare lidelse, følte jeg at det var riktig for meg å tatovere meg. Både fordi det markerte en forandring, men også fordi det er blitt en døråpner inn i tunge miljøer som jeg nå jobber opp mot i mitt nye liv. Jeg har startet eget firma i Skien som personlig trener og mental coach/kognitiv terapeut. Jeg jobber med tidligere rusmisbrukere, folk som sliter i disse tunge treningsmiljøene, og folk som sliter med psykisk og psykisk ubalanse.

-Så jeg driver coaching for ånd, sjel og kropp. Vi har også en husmenighet hjemme hos oss i denne sammenhengen.

Ble faste partnere
I tillegg kjenner ekteparet at hjertene deres trekkes mot arabiske folkeslag, både i Midtøsten og til muslimske innvandrere i Norge.

-Jeg har vært en del i Israel sammen med Stiftelsen TX Vikings. Der har jeg fått lov til å be til frelse med 3 til 4 tusen muslimer i Israel gjennom stuntshow på gater og skoler. Men jeg møter også på mange muslimske gutter i min arbeidssituasjon der jeg får ha dype samtaler med dem. Vi synes det er fantastisk det Rune Edvardsen nå gjør i Irak. Han kommer ikke dit for å ha store kampanjer, men for å hjelpe de menneskene som er i nød. Hjelpe dem å se at han praktiserer Jesus i deres hverdag. Det gjør vi også.

-Derfor kjenner vi at det er en enorm inspirasjon å få komme hit til Sarons Dal. Det gir oss både en bekreftelse, utfordring og oppmuntring. Derfor er vi nå også blitt faste støttepartnere for arbeidet som går ut ifra Troens Bevis!

*Dette er Kjell Eivinds historie. Vi anbefaler ingen å slutte med foreskrevet medisin uten konsultasjon med fastlege.

 

Troens Bevis bladet for juli 2020.

Bli inspirert hver måned med nye misjonshistorier og oppmuntrende vitnesbyrd.

 Motta et gratis abonnement av Troens Bevis bladet 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter