Jesu kjærlighet bringer håp og frelse til en nasjon

Amos kom med klær, mat og medisiner. Vi hadde store behov den gang, sukker den tidligere buddhist og familiefar Yat Pat.

I Kambodsja: Glenn Tønnessen

-Vi var veldig fattige og livet var fylt med byrder. Hodet var fylt med bekymringer og håpløsheten ble vår herre fortsetter den spinkle familiefaren. Vi hadde behov for så mye.

Vi er langt utpå den kamodsjanske landsbygda og jeg har tilbragt en times tid på motorsykkel, med feltleder Tim Poleak som sjåfør, under den stikkende solen som nå står på sitt høyeste for dagen.
Yat Pat og kona Mon Em sitter foran meg på en slitt benk utenfor. Bare det gamle trebordet skiller oss. Pastor Amos og Nhan’s barmhjertighetsgjerninger fikk snart stor innflytelse på hele familiens liv.

-Når Amos den gang delte de gode nyhetene om Jesus var jeg den første som ble frelst og født på ny, deretter min kone og fire av våre barn. Men vi måtte igjennom en tid med forfølgelse, spesielt i begynnelsen. Vi ble utestengt og den buddhistiske presten kritiserte oss.

7 BARN OG 22 BARNEBARN: Denne boligen har fostret 7 barn med påfølgende 22 barnebarn. Livet har ikke vært noen dans på roser men innimellom kan ekteparet sette seg og hvile litt, for hele familien tjener nå Herren rundt omkring i Kambodsja.

 

Den enkle, umalte og værslitte treboligen til en av døtrene, som i likhet med mange andre boliger i landsbyen er bygd på et par meter høye søyler, gir oss en kjærkommende skygge for sola.
Yat Pat tar en tenkepause før han forteller videre om det nye livet til familien, som foruten mor og far består av seks barn og seks barnebarn.

-I dag, noen år etter, har vi ingen av de problemene og vanskelighetene vi hadde før, heller ikke sykdom og forfølgelse. Og vi har rett og slett fått fred med Gud, med hverandre og med mennesker rundt oss medgir Yat Pat begeistret.

Yat Pat er nå en av lederne i Amos’ kirke her i landsbyen Kro Sang Pol i Takeo provinsen. Vi befinner oss med andre ord helt på sørøstspissen av Kambodsja nær grensen til Vietnam.

-I denne landsbyen bor det om lag 700 familier, nesten utelukkende buddhister, og jeg vil anta at om lag 150 familier nå har kommet til tro på Jesus. Evangeliet om Jesus har stor kraft. Jeg deler de gode nyhetene med andre og sprer budskapet om at: «Gud kan hjelpe deg om du trenger det. Du får et bedre liv med Jesus».

MISTET DATTER: Amos og Nhan sammen med Glenn Tønnessen. Ekteparet har hatt mange prøvelser, og mistet sin 7-årige datter under Pol Pot-krigen på 70-taller.

 

Den buddhistiske storfamilien har altså fått oppleve Guds kjærlighet og omsorg fordi vår innfødte evangelist Amos, sammen med sin kone Nhan, var villig til å dele Guds hjerte og kjærlighet med noen som bodde et godt stykke unna og som de på det tidspunktet ikke kjente.

Amos tar nå ordet:

-De fleste kommer til tro på denne måten. Ved å evangelisere, dele ut traktater, gå på husbesøk og hjelpe der det trengs. De som responderer blir invitert til videre oppfølging forteller pastor Amos begeistret.

Den 70-årige evangelisten forteller videre at han ble kjent med en landsbyleder som i neste omgang åpnet dørene til en hel landsby.

-Jeg har plantet åtte kirker, den siste for bare et snaut år siden. Kirkene har til sammen 260 medlemmer. Vi har 27 nye troende siste året i våre kirker. Jeg får lov til å være far til mange forteller Amos rolig.

Men det er ikke bare i kirkene at Amos får være far til mange. Han er sammen med sin kone Nhan velsignet med hele 7 barn og 22 barnebarn. Han kalles derfor «Father Abraham» – far til mange.

-Alle er frelst. De er pastorer, kirkeplantere, evangelister og misjonærer i flere provinser her i Kambodsja, fortsetter den rikt velsignede pastor Amos.

I likhet med bibelens Abraham så begynner også Amos å merke alderen. Han ber om forbønn for sin fysiske helse.

-Jeg har problemer med magen og min bønn er nå at alle mine kirker har en god leder som tar over før jeg skal til himmelen. Vi har søndagsskole med til sammen 300 barn i to av kirkene. Min kone er pådriveren. Hun er flink med barn. Vi skulle så gjerne hatt en søndagsskole i alle kirkene, men vi er begrenset og har behov for en evangelist som kan hjelpe til fortsetter Amos.

FANT JESUS: Foran boligen til sin datter forteller Yat Pat hvordan han fant Jesus gjennom Amos’ barmhjertighetsgjerninger. Nå er Yat Pat menighetsleder i sin landsby.

 

Vi er i et sterkt buddhistisk område, og det kan høres. For idet vi sitter og prater i Amos og Nhan sin meget enkle åpne bolig så skjærer en kvass stemme seg igjennom den varme mørke kveldslufta. Jeg blir fortalt at en munk forretter i et storslått bryllup like ved. Munken messer i vei tusenvis av uforståelige ord gjennom et utydelig høyttaleranlegg.

Det er ikke bare buddhismen som har kastet skygger over nasjonen Kambodsja. Amos forteller at gjennom 3 år, 8 måneder og 20 dager ble over 3 millioner, en tredjedel av befolkningen, drept eller «led» seg i hjel under Pol Pots regjeringstid. Og Amos fikk selv et ublidt møte med diktatoren.

-I 1977, midt i krigen, er jeg ved en bygning der Pol Pot har et møte. Pol Pot hevder da at jeg stjal ris fra kjøkkenet. Du skal huske at dette er en tid med kraftig matmangel. Jeg ble derfor låst inn i et kyllingbur sammen med ni andre menn der vi ble forhørt. Dersom vi svarte feil så ville Pol Pots menn skyte oss. Det var slik de brukte å gjøre det.

Amos som hadde blitt frelst tre år i forveien forteller at han i denne stund minnes nådens budskap. Han begynner å be i en fortvilt situasjon. En av Pol Pots menn betror da at Amos ikke har stjålet ris, og Amos slippes fri.

-Jeg tror at de ni andre mennene ble skutt. Jeg ble deretter fanget av vietnamesiske soldater, bakbundet og lagt på bakken i nattemørket sammen med noen få andre. Soldatene lyste på oss med lommelykt og en soldat trodde på at jeg ikke jobbet for Pol Pot og Røde Khmer. Amos ble igjen sluppet fri.

Amos forteller videre at han husker den store matmangelen som rådet. Mange sultet i hjel, blant annet deres datter på syv år. I 1992 døpte Amos seg før han plantet den første kirken i 2002.

-Vår visjon er at alle landsbyer i Takeo-provinsen og resten av Kambodsja skal ha en kirke avslutter pastor Amos.

Troens Bevis’ feltleder Tim Poleak trener Amos med den hensikt å oppfylle denne visjonen. Amos på sin side vant og trener nå Yat Pat i den samme visjonen. Slik brer evangeliet seg fra landsby til landsby og sprer lys over den hardt prøvde nasjonen Kambodsja, som har måttet gjennomgå så mye. Våre om lag 100 evangelister i nasjonen bringer håp og redning til en hel nasjon.

Kilde: Troens Bevis bladet for september, 2019.

Du kan være med å støtte misjon gjennom Troens Bevis sitt virke.

Gi en gave i dag som vil være med på å vinne mennesker for Jesus. 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter