En kirke i hver landsby

Um Dara var født til å være buddhist. Under sterke ryggsmerter ble livet forandret.

Kambodsja: Glenn Tønnessen

-Det var i 2016 jeg møtte Sina Uon, i en periode da jeg var meget syk. Jeg hadde prøvd ulike måter for å bli frisk, men det var først da Sina bad for meg i Jesu navn at det skjedde.

Um Dara snakker forsiktig og lavmælt på nasjonalspråket khmer mens vår lokale feltleder oversetter til engelsk det beste hun kan. Jeg for min del noterer på min PC det raskeste jeg kan.

-Jeg hadde kraftige ryggsmerter og kunne ikke løfte noe tungt, skyter Um Dara inn.

Den unge mannen sitter med bena i kryss på det enkle og harde tregulvet i den nyplantede kirken. Det er lite som minner om et kirkebygg sammenliknet med en vestlig standard.

-Jeg ble både helbredet og frelst og ble den første kristne i denne buddhistiske landsbyen, fortsetter Um Dara. Det er godt to år siden nå.

-I landsbyen bor det 300 familier. Syv av disse familiene har nå kommet til tro. Denne kirka er begynnelsen for denne landsbyen, smiler Um Dara.

Inni kirken forteller Um Dara (i midten) og Sina Uon meg historien. Begge er i dag innfødte evangelister med en felles visjon om en kirke i hver landsby i Kambodsja.

 

Flere timer på humpete veier med mopedkjøretøyet Tuk-Tuk tar oss langt ut på landsbygda i det tørre og karrige landskapet som omgir oss i provinsen Kampong Chhnang, i hjertet av den hardt prøvde nasjonen Kambodsja. Nasjonale kriger og konflikter gjennom århundrer har gjort landet til ett av de fattigste, og satt dype spor i den kambodsjanske folkesjelen. Landet har gjennom historien gått fra å være hovedsetet i Sør-Øst Asias mektigste imperium, til å være på grensen til utslettelse. Men etter at Røde Khmer la ned sine våpen i 1998 går nasjonen forhåpentligvis en mye lysere fremtid i møte. Funn av gass og olje bidrar til det. Men også evangeliets fremgang lyser opp det som en gang var en mørk og dyster situasjon.

-Jeg ble nokså snart disippelgjort av Sina Uon og innsatt som pastor i den første kirka i landsbyen, fortsetter Um Dara beskjedent.

Nå får de begge tjene som innfødte evangelister av Troens Bevis i et fruktbart samarbeid med IMI-kirken i Norge.

Sina Uon (t.v) har plantet 26 kirker. Her utenfor landsbyens første kirke som Um Dara leder.

 

Sina Uon var altså den innfødte evangelisten som kom til landsbyen, som vant og disippelgjorde Um Dara og satte ham deretter som leder for den første menigheten her. På den måten får evangeliet føtter og sprer seg som ild i tørt gress i det varme Kambodsja. Nesten som en skogbrann! Våre nasjonale arbeidere mener at så mye som hver tiende borger av Kambodsja nå kan være evangelisk kristen.

-Vår visjon er ei kirke i hver landsby, fortsetter Sina Uon, som nå overtar denne delen av samtalen etter sin disippel.
-Derfor har jeg på mine syv år som kristen plantet 26 kirker. Hvert sted innsetter jeg en leder som ivaretar kirken og da kan jeg gå videre til neste sted.

Men det har ikke vært et enkelt løp for den 39-årige firebarnsfaren, som familietradisjonen tro tjente som buddhistisk prest før han møtte Jesus i 2011.

-Min kone er psykisk syk og medlemmer av menigheten hjelper oss med vårt yngste barn. Hun er ikke i stand til det. Jeg vet hva det betyr å være syk, for jeg var også meget syk i perioden før jeg møtte Jesus. Huden min ble helt gul og jeg var døden nær av det som kan ha vært malaria.

Sina Uon forteller videre at han på den tiden fikk en kristen traktat, og det fikk ham til å se på Jesus.

-Mens jeg ba til Jesus om helbredelse falt jeg. Jeg så deretter en hånd komme ned fra himmelen med en slags kølle. Køllen representerte kraften og jeg tok imot den. Da kom liksom svart røyk ut av kroppen min. Jeg stod opp og var helbredet og ga da mitt liv til Jesus.

Kirkene til Sina Uon har til sammen 1200 medlemmer, deriblant de syv familiene her i Um Daras kirke. Han ser i gjennomsnitt 10 nye komme til tro i sine kirker hver eneste måned, stort sett buddhister.

-De fleste kommer til tro ved helbredelser, etter at de gjerne har oppsøkt både lege og heksedoktor først. Når alt er håpløst kommer de til kirka og dette forandrer mange liv.

Um Dara, som takket være Sina Uon fikk sitt liv forandret, har et bønnebegjær helt til slutt:
-Vi er i behov av en større plass for å samles og tilbe Jesus. Denne kirken skal vokse og da blir dette for lite.

Kilde: Troens Bevis bladet for juli 2019.

Se Video fra Kambodsja:

I EVANGELISTENES FOTSPOR – Sion Uno i Kambodsja

 

Motta et gratis abonnement på Troens Bevis bladet

Vær med og støtt Troens Bevis med en misjonsgave 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter