Peseth fant livet da han holdt på å miste det

«En gang var vi bare 4 som kom tilbake». Kampen mot Røde Khmer tok nesten livet av den innfødte evangelisten Peseth Sen. Se video

-Jeg var regjeringssoldat og kjempet mot Røde Khmer-regimet i over ti år. Det var en meget vanskelig tid og ingen tenkte på mitt liv. Alt handlet om å vinne kampene. Jeg kjempet i fjellene
der sykdommer herjet, bl.a. den dødelige malariaen.

Peseth ser ikke ut som noen typisk soldat tenker jeg, mens vi nyter sola i landlige omgivelser utenfor den nye familieboligen. Han forteller videre om daglige kamper i jungelen mot både fiendtlige soldater og mot malaria, som begge nær gjorde en altfor tidlig slutt på livet hans.

-Det var utrolig tøft å forlate min kone og to barn for å kjempe. Mange av mine venner kom aldri tilbake igjen til sin familie. Selv holdt jeg på å dø flere ganger i skuddvekslinger, av sykdom og mangel på mat.

To spesielle episoder har festet seg hos Peseth:
-Vi var sammen med allierte vietnamesiske soldater nær grensen til Thailand. Vi måtte gå som skjold foran vietnameserne på grunn av faren for landminer, og møtte en tungt bevæpnet hær fra Røde Khmer. Det oppstod kamper og 12 av mine venner ble drept like foran meg og rundt meg.

Peseth, som nå har blitt 60 år, forteller videre at han overlevde siden han stod i ly bak en av sine medsoldater. Etterpå fikk han gjemt seg i skogholtet.

-Vi kunne bli sendt ut i mindre grupper, gjerne bare 15- 16 stk., for å kjempe mot Røde Khmer. En gang var vi bare 4 som kom tilbake. Oddsen var altså 1:4.

Peseth legger ikke skjul på at disse voldsomme inntrykkene har preget livet hans i tiden etterpå, liksom store skygger som har trengt inn i livet. Men nå er det andre ting som opptar den pent kledte evangelisten, som serverer meg ferskvannsfisk som han fanget timen før, utenfor den nybygde boligen som også tjener som kirkelokale.

-Like etter, nærmere bestemt i 1992, møtte jeg Jesus da min bror vitnet for meg. Fra å være buddhist så ble livet fort forvandlet av Guds kjærlighet. Vi var på den tiden meget fattige, men de kristne tok seg av meg, elsket meg og viste meg Guds nåde og storhet. Dette renset mitt sinn dag for dag.

Jeg treffer Peseth og noen av hans familie en god times vei på motorsykkel fra det enkle landsbymotellet hvor jeg bor i sørøst-Kambodsja, nokså nær den vietnamesiske grensen. Orm Pel er et idyllisk landlig område preget av stillhet og fred, der fuglekvitter regjerer lydbildet. Peseth forteller at han fikk dette området av myndighetene like etter krigen, hvoretter han på 90-tallet «hugget» området frem og bygde sitt første lille hus.

-De fleste i denne landsbyen er buddhister, men vi er nå 10 kristne familier. I fjor fikk jeg se 13 nye troende i mine fire menigheter lokalisert i tre landsbyer her i Takeo-provinsen.

De fremtidige menighetsplanterne blir filmet av undertegnede.

Se video med Peseth, Sophanny og Sra

 

Peseth har et hjerte for de unge og prioriterer derfor søndagsskole og ungdomsmøter.

-Jeg trener ungdommen og tar dem med på evangelisering, for det er jo de som skal overta en dag.

-Hvordan kommer mennesker til tro?
-Vi går ut og møter folk der de er. Skaper samtaler der vi bruker mulighetene til å forteller om Jesus, samtidig som vi inviterer til kirka. Jeg har også en sønn som behersker engelsk veldig godt. En del «elever» kommer til ham og får engelskundervisning, og jeg får kontakt med dem.

Peseth og kona Sokha tar seg av de svake og disippelgjør med en plan om at både Sophanny (nr.2 fra høyre) og Srai skal plante menigheter i nye landsbyer. Her foran den første boligen Peseth bygde.

6-barnsfaren Peseth forteller at han først og fremst vil lyde Guds ord. Hans favorittvers i bibelen er Matteus 6:33. Det handler om å søke Guds rike først.

-Dette er løftet mellom meg og Gud. Gjennom de 8-9 årene jeg har bygd mine fire kirker fra ingenting, så ønsker jeg først og fremst å lære mine medlemmer om lydighet.

Etter hvert dukker det opp to unge jenter. Jeg tror først at det er to av hans barn, men får snart forklart sammenhengen.

– Sophanny og Srai er nå begge 16 år, fortsetter Peseth. De hadde en vanskelig oppvekst i fattigdom i sine store familier. Begge kom til møter i en av våre menigheter og ble frelst for hhv. ett og tre år siden. Nå er flere av deres søsken frelst.

Srai, som de siste åtte månedene har fått både husly, mat og skolegang under familien Peseth’s tak, tar ordet først:

-Jeg gikk til et møte i vår landsby der Peseth talte, fordi jeg var nysgjerrig på å høre om en Gud som jeg hadde hørt var god. Der tok jeg imot Jesus og jeg ble så kjent med Peseth. Våre hjem er så fattige at de ikke kan forsørge oss til livets opphold. Peseth og familien viser oss Guds godhet ved at vi får bo her.

Peseth har også en bevisst tanke i hodet når det gjelder jentene:

-Jeg trener dem for å sende dem ut som menighetsplantere i nye landsbyer som ikke har kirker fra før. Om 3 år, når de er ferdig med skolen, legger pastoren til, så er jentene en del av visjonen om en kirke i hver landsby i Takeo-provinsen.

-Vi er lykkelige her fortsetter Sophanny, men vi savner vår familie. Hver søndag tar derfor Peseth oss med tilbake til vår landsby for å besøke familiene våre og for å ha husmøter. Be for oss, for vi ønsker å plante kirke i to nye landsbyer når vi er ferdige med skolen.

Eks-soldat og menneskefisker Peseth forbereder nå oppstart av nye menigheter i to nye landsbyer.

-Hva er din visjon for tiden fremover Peseth?
-Jeg vil se at mine barn og den neste generasjon overtar og multipliserer menighetene. Da er jeg klar til å reise herfra. Jeg vil også plante en ny menighet dette året og jeg drømmer om å se en kirke i hver landsby i Kambodsja, dette landet som har måttet lide så mye gjennom kriger og borgerkriger.

-Gud har gjort så mye godt for meg og gitt meg et fantastisk liv, avslutter eks-soldaten som med sine fire menigheter, og ytterligere to under planlegging, gir evangeliet føtter.

Rundt 1200 innfødte evangelister er i dag i fulltidstjeneste gjennom støtten til Troens Bevis partnere.
Ønsker du å være med og støtte en innfødt evangelist,
kan du klikke her. 

Kilde: Troens Bevis bladet for mai, 2019 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter