Møt et styremedlem: -Humanitært arbeid og forkynnelsen av evangeliet henger nøye sammen

John Grøtte har vært på mange reiser og på nært hold sett hvilket fantastisk arbeid som gjøres, noe som har forsterket hans engasjement i Troens Bevis. Nå brenner han for misjonen.

Hvem er John Grøtte?
– Jeg bor på Austre Åmøy i Stavanger kommune. Gift med Vigdis, har tre barn og åtte barnebarn. Velsignet med en fantastisk fin familie, som jeg er svært glad i. Jeg vokste opp i Stavanger og utdannet meg tidlig innen elektrofaget. Mesteparten av mitt voksne liv har jeg drevet med forretningsvirksomhet innen elektro. Seinere har det blitt oppdrett av kveite.

Hva har vært viktig for deg gjennom livet?
– Jeg vokste opp i en kristen familie og troen på Jesus har vært og er det viktigste for meg. Fra tidlig ungdomsår ble sang, musikk, kor, ungdomsarbeid og menighetsarbeid en viktig del av mitt liv. Det å bety noe for andre mennesker er viktig for meg, som på mange måter også er førende for livet mitt. Som jeg ofte sa til mine ansatte og som er en viktig verdi også for meg: Vær mot andre det du vil at de skal være mot deg.

John Grøtte sammen med sin kone Vigdis Grøtte.

 

Du har vært og er businessmann. Hva motiverer deg?
– Å drive egen virksomhet ble tidlig en drøm. Det å skape noe både med hender og hode. Bruke de talentene som Gud har gitt meg har vært viktig. Menneskene er ikke skapt like. Alle er fra skapelsen av utstyrt med forskjellige gaver / talenter, og jeg har blitt utrustet slik jeg er. Da ble det å drive forskjellig type virksomhet naturlig for meg. Alltid åpen for nye muligheter. Har aldri vært redd for å ta risiko. Derfor har noe av det jeg har gjort heller ikke alltid lykkes, men svært mye har også godt veldig bra. Gud har virkelig vært god mot meg, velsignet meg og ført meg sammen med mange flotte folk.

Når kom du i kontakt med Troens Bevis Verdens Evangelisering?
– Troens Bevis har vært en virksomhet jeg har fulgt i mange år. Men det er i de siste årene, fra 2019, jeg har blitt mer involvert i virksomheten. Har vært på mange reiser og på nært hold sett hvilket fantastisk arbeid som gjøres, noe som forsterket mitt engasjement i Troens Bevis, blant annet som styremedlem. Å reise ut til noen av de områdene hvor Troens Bevis har sitt arbeid har på mange måter endret mitt liv. Det går ikke an å se med egne øyne den menneskelige nød og hunger etter Jesus, uten at det gjør noe med en.

John Grøtte i Goa i India der han var med på en kampanje til Troens Bevis i 2019.

 

Du er styremedlem i Troens Bevis Verdens Evangelisering. Hva har det gjort med deg?
– Å bli vist den tillit og ære der er å være med som styremedlem i Troens Bevis, har gjort at jeg er kommet mye nærmere virksomheten. Jeg er ydmyk for oppgaven. Det å få være med å samtale om driften, fremtiden, legge planer på kort og lang sikt, ta beslutninger osv. I tråd med visjonen, er et stort ansvar. Tenker ofte på alle de flotte partnerne som hver måned gir sine store og små bidrag, som Troens Bevis er helt avhengig av for å utføre oppdraget og visjonen. Disse menneskene er så viktige. Styret har et stort ansvar i å forvalte alle gavene som kommer inn, som jeg og styret tar på aller største alvor. Troens Bevis gjør en uvurderlig jobb for å bringe ut evangeliet til alle mennesker, være i det kallet som Jesus har gitt oss. Hjelpe mennesker i nød og gi dem budskapet om Jesus. Det finnes ikke noe større. Vårt ønske er å få enda flere partnere, som ville kunne gi Troens Bevis mulighet til å utvide virksomheten. Det er en tankevekker at det er økonomien som begrenser oss i å nå flere mennesker med evangeliet.

Du er tett på Rune Edvardsen. Hva fasinerer deg med vennskapet?
– Rune er blitt en svært god venn for meg. De siste årene har jeg fått være tett på Rune og sett hvilket fantastisk menneske han er. Den omsorgen og hjerte han har for andre mennesker, spesielt for de minste av de minste. Alle er like verdifulle uansett om du er rik eller fattig, så er Jesus for alle. Ingen utelatt er Runes viktigste mål, og det er det han jobber for. Jeg har vært noen turer med Rune til Uganda og sett den fantastiske landsbyen som bygges for barn med spesielle behov. Det rører mitt hjerte når jeg ser hvor stort hjerte Rune har for de menneskene som ikke har noe, de som ikke vet om de har mat til neste dag. Noen av barna er sterkt funksjonshemmet. Disse barna ligger aller nærmest på Runes hjerte. Det er virkelig sterkt å se hvor raus Rune er. Evangeliet skal ut og mennesker skal få hjelp. Ved å hjelpe mennesker i den dypeste nød, og på den måten formidle Guds inderlige kjærlighet, møter folk budskapet om Jesus som frelser. Det er hva Rune står for, og det griper mitt hjerte og det har gjort noe med meg. Det imponerer meg å se en leder som Rune som er seg selv uansett om han møter presidenter, statsministere, statsledere eller den vanlige mann i gata, han behandler alle likt og med respekt. Det går ikke an å ikke være glad i en slik mann og leder.

John Grøtte besøker det nye omsorgssenteret for barn med spesielle behov i Uganda.

 

Hvorfor er det viktig for en misjonsorganisasjon å prioritere både forkynnelsen av evangeliet til frelse og humanitært arbeid?
– Jeg tror at humanitært arbeid og forkynnelsen av evangeliet henger nøye sammen. Ved å vise at en bryr seg om hvordan mennesket har det, viser en hva Jesu kjærlighet virkelig er. Gjennom å gi mennesker hjelp i nøden, er det helt i tråd med hva Jesus ville gjort og hva Jesus selv gjorde når han gikk her på jorden. Tenk bare når han mettet 5000 mennesker. Jesus sa til disiplene; folk er sultne, vi må gi dem mat, og menneskene fikk mat og ble mettet. Mennesker søkte Jesus for Han viste omsorg, og gjennom Hans omsorg, fikk folk se en Frelser og Mester som brydde seg. Hvem var det som helbredet syke og lamme, jo, det var Jesus. Vi skal være Jesu etterfølgere, lære av det Han gjorde og gjøre like så. Derfor tror jeg det er helt etter Guds hjerte å være et medmenneske for mennesker i nød og gjennom det vis Guds kjærlighet og gjennom det blir mennesker frelst.

F.v.: John Grøtte (t.v.) på tur til den nye omsorgsbyen i Uganda. Her sammen med Peter Carlsohn, Hans Martin Skagestad og Sten Sørensen.

 

Du har sett nøden i Uganda og andre steder. Hva gjør den med deg?
– Jeg har vært i den verste slummen i Uganda og sett nøden på nært hold. Der folk ikke har noe, hvor stjeling, vold og drap er det som skjer. Menneskene gjør alt for å overleve. Miljøet er så tøft, at selv ikke politiet går inn på slike plasser. Der var vi og fikk se at en kvinne, som selv hadde vokst opp i slummen, ble en kristen, og med hjelp fra Troens Bevis, hadde startet med hjelp til barna. Flere ganger i uken får flere hundre fattige barn i slummen mat gjennom hennes virksomhet. På grunn av den hjelpen hun gjør, har flere tatt imot Jesus. Noen av disse tidligere gangsterne er hennes livvakter, som også var våre vakter når vi var på besøk. Det går ikke an å gå ut fra en slik elendighet uberørt. Jeg har vært med og sett barn med sterk funksjonshemming, som lever i forferdelige omstendigheter. Dette er barn som blir sett på som verdiløse. Noen barn med funksjonsnedsettelser blir hold skjult, de blir sett på som en skam for familien. Den nye landsbyen, som Troens Bevis bygger i Uganda, er bygget for disse barna. De barna som er hentet til landsbyen, har fått et helt nytt liv. Jeg er så takknemlig for å kunne være med på dette arbeidet.

Hvorfor er misjon viktig?
– Vi tenker ofte at misjon er noe vi gjør i andre land enn vår eget, og det er på mange måter riktig. Det er slik de fleste av oss forbinder med misjon. Men misjon er viktig over alt, til og med i vårt eget land. Fortelle andre om Jesus slik at de tar imot frelsen, er det viktigste med misjon. Etter min oppfatning er misjon også å hjelpe folk i nød og gjennom det vise hvem Jesus er. Det er en del av det å bringe evangeliet til alle folkeslag. Ingen utelatt. Troens Bevis er en slik virksomhet, som gjennom nasjonale evangelister, tar budskapet til mange land i verden. Misjonsbefalingen fra Jesus selv er klar: Gå ut i all verden og gjør alle folkeslag til mine disipler.

Kilde: Troens Bevis bladet for oktober 2024

 

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter