Står sammen for Myanmar:

«Be for landet vårt»

Troens Bevis støtter i dag 28 innfødte evangelister i Myanmar. Vi har tatt en prat med våre tre feltledere i landet om det som nå skjer og hvordan det påvirker deres tjeneste.

Scroll ned

Maya er en av Troens Bevis sine tre feltledere i Myanmar, landet som nå opplever sitt tredje militærkupp siden 1962.

Maya bor i Yangon sammen med sin mann. Der driver de et utstrakt arbeid. De har en stor nød for den yngre generasjonen.I tillegg driver de rusarbeide, bibelskole og barnehjem, samtidig som de er ute og evangeliserer og planter menigheter.

De to andre feltlederne bor i Thailand, der de overser innfødte evangelister i flere asiatiske land, deriblant Mynmar, Laos, Kambodsja og Kina. Med bosted i Thailand er de fri til å reise og bevege seg over grensene på et vis som ikke er mulig med fast bostedsadresse i flere av de andre landene som Troens Bevis støtter arbeid i.

Barn og familier har vært aktive i demonstrasjonene

Overrasket

Alle tre feltledere forteller om en felles bevegelse i Myanmars befolkning etter militærkuppet, som har overrasket dem stort. De er svært imponert over hvordan hele befolkningen, fra den øverste sosiale rang til de nederste på rangstigen, står sammen og hjelper hverandre. Plutselig har klasse, kultur og religionsskiller forsvunnet mens de kjemper for et felles mål, landets frihet fra et militært diktatur.

-Myanmar er blitt et eksempel på grunn av enheten som innbyggerne viser. Ikke bare blant de kristne, men blant hele befolkningen. Alle har kommet sammen på tvers av samfunnsklasse og religion og kultur. De trosser frykten for å sikre friheten for sine barn og fremtidige generasjoner, forteller den ene av feltlederne på telefon fra grensen til Myanmar.

Son Maung*, som bor i det gyldne triangel mellom Thailand, Laos og Myanmar sier:

-Etter militærkuppet kan jeg se at folk er triste og sinte og at de vil kjempe for sin fremtid, selv om de vet at det ikke er lett å ta opp kampen mot militæret, og Kina, som (trolig) støtter dem. Men jeg oppmuntrer evangelistene til å kontrollere følelsene sine og fortsette med arbeidet, samtidig som de ber for og oppmuntrer de lokale kristne. Vi er bekymret for flere av pastorene som vi vet har gått på veier der flere er blitt skutt, drept, arrestert eller har forsvunnet.

Demonstrasjon blant arbeiderfolk

Barn demonstrerer

Adskilt fra familien

Jian*, som er burmesisk men bor i Thailand, har ikke sett sin kone eller to sønner på over ett år. De var først korona-faste i Myanmar, og nå kommer de seg ikke ut på grunn av militærkuppet.

-Jeg får stadig bilder fra dem. De forteller om tusenvis av demonstranter ute i gatene, og hvordan folk deler det de har med fremmede, enten det er vann eller noe å spise. Sønnene mine har kjøpt inn og delt ut mange vannflasker. Den ene sønnen vår har startet opp sin egen innsamlingsaksjon på Facebook. Han samler inn penger til mat som han og en kamerat deler ut til de fattigste som sulter i utkanten av Yangon.

Jian forklarer at det i begynnelsen av mars fremdeles var mulig å kjøpe simkort på det svarte markedet, som gir noe forbindelse til utenlanske internett leverandører, men kontakten med familien er usikker og sporadisk.

-Rett før jeg snakker med deg nå, fikk jeg inn bilder som viser en fjerdeårs legestudent som ble arrestert og skadet av militærjuntaen for å dele ut vann til demonstranter. Og for hver dag som går, får jeg inn mer og mer voldelige bilder av demonstranter som blir slått og skutt.

Kjemper for fremtiden

-Folk har heller ikke noen inntekt nå. Alle hjelper hverandre. De kjemper ikke for fremtiden til sine egen generasjon, men for fremtidens generasjoner, tilføyer han.

Er du redd for fremtiden til misjonsarbeidet i denne regionen?

-Nei, det jeg ser er at alt arbeid som vi gjør i Asia er enormt viktig, det ene landet påvirker det andre. Dette tenker jeg spesielt gjelder Kina.

-Det vi gjør i Kina er spesielt strategisk og viktig. Kina er et diktatur, og de støtter andre diktaturer. Forandringen må kommer fra innsiden, og det er nettopp det vi håper at våre kinesiske evangelister er med på. Mange av dem står i store vekkelser ute i distriktene. Om den forandringen kommer, vil Kina bli en positiv innflytelse på landene rundt oss, ikke slik som det er nå, hvor mange tar signaler fra Kina, som går helt imot demokratiske rettigheter for sivilbefolkningen. Det som skjer i Kina er også avgjørende for en rekke andre land i Asia.

Det er store behov i Myanmar. Her deles det ut mat.

Hjelper barn og unge

Feltlederen forteller at privat har han og ektefellen de siste 10 årene drevet tre barnehjem i Myanmar, med til sammen 80 barn og unge. Kona har brukt mye tid på barnehjemmet for 30 jenter som de driver i Yangon.

Matutdeling blant fattige familier

-Vi kommer til å forandre strategien vår. En lærdom som vi har fått den siste tiden, og som opptøyene nå forsterker, er verdien av tilhørighet for de unge. Spesielt nå som alle er redde. De har ikke familie eller en landsby å dra hjem til. Så vår plan fremover er å støtte barna i nærmiljøene deres.

En del har kanskje en enslig mamma eller pappa eller tante-familie, men de var ikke i stand til å ta hånd om barna økonomisk. Vi vil heller støtte barna hjemme, om det er mulig. Når de så reiser ut for å ta videre utdannelse, har de fremdeles et sted å kalle hjem og sin egen kultur, som vil følge dem resten av livet.

-Men det som er mest viktig nå er at vi alle står sammen og ber for Myanmar, understreker Jian.

-Dette er fremtiden for 54 millioner mennesker.

Matutdeling blant fattige familier

Gjør en forskjell i Myanmar!

Det du har lest om nå er mulig fordi noen velger å gi bort litt av det de har. Flere evangelister står allerede klare til å sendes ut og koster ca. 33kr. dagen. Hvor mange dager er du med?

Der behovet er størst Der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til.