Det grunnleggende spørsmålet

Hvilket grunnleggende spørsmål må vi som Jesu etterfølgere aldri glemme å stille oss selv? Her forteller Sten Sørensen hvorfor det er så viktig.

Peter har bak seg en blytung tid. Han hadde den siste måneden vist hvem han var: Først hogg han øret av en soldat. Dernest sovnet han i Getsemanehagen da han virkelig skulle våke og be sammen med Jesus. For så å toppe det hele med å nekte tre ganger på at han kjente Jesus. Framtiden til Peter lå i grus. Peter og de andre disiplene vendte derfor tilbake til sitt yrke og hjemplassen Genesaretsjøen.

I Johannes evangelium kapitel 21 leser vi at Jesus kommer til stranden. Han forbereder et måltid til disiplene, og de blir overveldet over resultatene av Jesu nærvær.

Etter at de har spist tar Jesus Peter til side. Jesus stiller det
grunnleggende spørsmålet til ham: ”Elsker du meg?”
Jesus spør ikke: Har du tro? Har du åndelige gaver? Hvilken teologisk utdannelse har du? Men: Elsker du meg?

Alle tre ganger Jesus spør Peter om han elsker ham, og Peter svarer, blir det fokusert på tjenesten hans: ”Fø lammene mine, vokt sauene mine og fø sauene mine.”

Det grunnleggende spørsmålet i tjenesten er om vi elsker Jesus! Det andre vil komme på plass om kjærligheten er til stede.

Den som har fått tilgitt mye, elsker mye, sier Jesus i Luk 7. I nevnte beretningen sier fariseeren Simon: Hadde Jesus vært en profet hadde han visst hvem denne kvinnen var og avvist henne. Jesus viste seg ikke som en profet, men som FRELSEREN SOM TILGIR SYND.

Det finnes dessverre ”profeter” som har som sin oppgave å sette ting på plass. Tenk om disse heller var gjennomsyret av Jesu kjærlighet og nåde. ”Den som har fått mye tilgitt, elsker mye” er Jesu ord til fariseeren, Simon.

Etter at Peter svarte tre ganger på det grunnleggende spørsmålet, fortsetter beretningen om at Peter får øye på Johannes.

Det kan være typisk for en leder å pille i andres liv. ”Hvordan skal det gå med Johannes?” Jesus setter Peter på plass med en gang. ”Hva har du med det?” Vi kan slutte å ta ansvar for ting vi ikke har noe med. Feil fokus skaper misnøye og et dårlig klima. Det er befriende at de andre er Guds oppgave.

I dag kan vi alle stille oss dette grunnleggende spørsmålet: Elsker vi Jesus? Til mer jeg er sammen med Jesus i bibel og bønn og i forsamlingen, til mer preger Han meg og mine holdninger!

Framfor alt trenger vi mennesker i dag som er grepet av Jesus!

Velsignet sommer!

Sten SørensenFå siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter