Troens Bevis

Nyheter

Evangelistene ved Mount Everest

Forfølgerne brakk hånda til Dabal Singh. Han klarte å rømme, og sammen med familien måtte han bo i skogen. I dag er den tidligere hinduisten eneste kristne ordfører i distriktet.

Av

Før trodde det nepalske folket at kristendommen kun tilhørte de vestlige land. Helt frem til årtusenskiftet ble kristne forfulgt og fikk ikke lov til å gå inn på offentlige kontorer. Fra omlag 2001 skjer forandringen. Det blir lovendringer, landet blir demokratisk og det bryter ut vekkelse. Halvparten av landsbyfamiliene er nå frelst, sier Dabal Singh.

 

Dabal Singh en av Troens Bevis’ 12 innfødte fjellevangelister i det enorme fjell- og dalområdet Kaku ved giganten Mount Everest. Her bor han i den vinterkalde enkle fjellandsbyen sammen med kone og tre voksne barn. Familien bor sentralt, midt i hovedgaten, i et område der boligene ser bedre ut enn gjennomsnittet i Nepal. Jeg får overnatte på loftet i familiens bolig. Her trengs ingen ventilasjonsanlegg. De hjemmesnekra vinduene uten glass gjør jobben. 

Dabal Singh ble for noen måneder siden valgt til ordfører, eller president som de sier her, for en femårsperiode. 

- Hvordan er kombinasjonen av å være leder for lokalkirken og samtidig landsbypresident?

- Jeg er den eneste kristne ordføreren i dette distriktet og det kan derfor til tider være en vanskelig kombinasjon, da jeg skal ivareta både hinduer og kristne. Men min politiske posisjonen gjør at mange vil lytte til hva jeg har å si.

Dabal lener seg tilbake mot benkeryggen på den slitte trebenken i sin lille stue og inntar sjefsstillingen, en landsbyordfører verdig. Han tar oss 30-40 år tilbake i tid.
- Jeg drakk mye alkohol. Som hindu så tilbad vi og mante frem onde ånder gjennom steiner. Jeg var også fattig og frustrert. Jeg hadde egentlig mistet håpet. Situasjonen trakk meg inn i en søken etter et håp. Midt oppi dette så ble kona syk, sukker Singh lavmælt. 

- Hvordan fant du Jesus midt oppi dette, i ei tid der kristne i området ble kraftig forfulgt?
- Etter å ha søkt heksedoktorhjelp for kona og gjort ofringer, så vitner min onkel for meg. Han ble frelst gjennom broder Khaling, som var den første kristne i hele Kaku-området. Min onkel overbeviste meg, og jeg og min familie tok imot Jesus. Det er nå 29 år siden.

- Kan jeg få si noe om forfølgelsen jeg opplevde skyter Singh plutselig inn?

- Fortell!
- I 1990, da vi bygde moderkirka nedi dalen, kom 19 hinduer og førte oss bort til en åpen plass. De banket og slo oss med steiner og køller. Også i hodet. Mye blod fløt. Etter dette gikk hele landsbyen imot oss kristne. Vi klarte å flykte fra angriperne og vi var 26 familier som flyttet ut og gjemte oss i skogen i en uke.

- Ble du alvorlig skadet?
- Angriperne brakk hånda mi. Mannen som gjorde dette er nå pastor. Etter dette samlet det seg 900 personer fra omliggende landsbyer og protesterte ropende: «Kristne er ikke velkommen til denne landsby. Vi vil ha vår religion. Vi har vår lov. Kristne må bli drept».

- Ser du mennesker ta imot Jesus?
- Jeg har nylig ved Guds nåde fått bedt med fire personer til frelse. Mennesker blir ofte frelst gjennom forbønn når de opplever helbredelse. En av disse er den tidligere hinduisten Dember. Han er en god venn av meg og han var et barnehjemsbarn som vi tok oss av. Jeg delte evangeliet med han og han ble frelst. 

Overraskende kommer Dember inn i stua og han snakker mer enn gjerne om sin fortid.
- Jeg drakk mye alkohol og ble kastet ut hjemmefra. Jeg streifet rundt omkring, men en dag treffer jeg Singh som forteller at Jesus kan gi meg en bra fremtid. Jeg velger da å følge Jesus, jeg blir døpt og tilhører nå Singhs kirke. Jeg fikk også lov til å bo hos familien Singh. For to år siden stiftet jeg familie, avslutter Dember.

SLUTTKOMMENTAR: Jeg ser med mine egne øyne at evangelistene gjør jobben. Det er fantastisk å gå i deres fotspor og se enkeltmennesker, ja, hele områder forvandlet av Guds kraft og kjærlighet. I Kaku-området, langt borte fra vestlig egoisme og overflod, et område som er så primitivt og så milevis langt unna vår materialistiske standard, bidrar våre innfødte fjellevangelister sterkt i den forandringen og forvandlingen som har skjedd her de siste årene. Takk til dere som er med på dette. Dette gir håp for andre områder og nasjoner der mørket ennå rår. Det trengs flere innfødte evangelister.

Rundt 1200 innfødte evangelister er i dag i fulltidstjeneste gjennom støtten til Troens Bevis partnere. Klikk her for å se hvordan du kan støtte din egen innfødte evangelist.

Troens Bevis

 

 

Gjennom vårt misjonsarbeid får millioner av mennesker over hele verden høre evangeliet hver eneste dag.

Støttekonto: 3000 37 32769

Misjonsnytt på e-post

Nå kan du få enkle nyheter fra oss på e-post. Legg igjen din e-post adresse!

 

Bli en menighetsplanter

medarb
Ved å sende ut en innfødt evangelist  tar du evangeliet til nye folkegrupper på en måte vi aldri kunne klart som nordmenn.